Misterul celor sapte cadrane – Agatha Christie

Există femeia asta care-mi râde în nas când mă vede că citesc romane poliţiste. „Astea se citeau la 16 ani, Bianca dragă, atunci prezentau farmec”. N-o bag în seamă. S-a obişnuit atâta timp cu mine. Iar m-am luat cu vorba, să trec la subiect. Azi am citit Misterul celor şapte cadrane. Autoarea, născută pentru a fi numită „Regina Crimei”, a publicat optzeci şi cinci de romane poliţiste, încântând mii de cititori pe plan internaţional. Da, da, Este vorba de Agatha Christie.
„E lucru ştiut că orice autor visează o pluritate şi o bogată cromatică de interpretări aduse operei sale, că îşi doreşte lucruri, din partea cititorilor, dintre cele mai inedite, care să-i îmbogăţească textul conceput, scoţând la iveală poetica scriiturii şi originalitatea ideilor. Or, prin însăşi structura sa, romanul poliţist rămâne, indiscutabil şi tentant, romanul marionetelor, al ipotezelor, al logicii şi imaginaţiei, deci, implicit, punct de plecare pentru alte viitoare romane, indiferent de natura lor. În acest sens, Agatha Christie a excelat, majoritatea cărţilor sale cunoscând ecranizarea sau constituind repere pentru o literatură variată ca factură şi inteligentă ca mod de reflectare” scrie Anca Mariana Pegulescu.
Romanul de faţă este o invitaţie la duelul minţii, un deliciu pentru cei care se văd atraşi de mister, de suspans. M-a fascinat încă din primul capitol „Arta de a te trezi dimineaţa”. Totul începe la castelul Chimneys, reşedinţa familiei Caterham.
Dl. Wade, victima din primul capitol, nu reuşeşte în fel şi chip să se trezească dimineaţa. Aşa că prietenii săi îi fac o glumă, cumpărând şapte deşteptătoare. Nu se pot bucura de rezultat, fiindcă a doua zi, tânărul nu se mai trezeşte -căzând în somnul de veci, iar unul din cele şapte deşteptăroare dispare.
Lady Eileen Brent, zisă simplu Bundle, moştenitoarea Lordului Caterham consacră tipul femeii-detectiv. Nestatornică, neobosită, de o frumuseţe rară şi o inteligenţă aparte va căuta să dezlege misterul. Finalul, imprevizibil, te îndeamnă parcă la o recitire şi la o alta şi tot aşa.
Bianca Dobrescu
sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.

Număr articole publicate : 391

Comentarii

  1. Cumpără opt deșteptătoare, iar unul din cele opt dispare rămânând șapte. Mă grăbisem.