“Iubesc sa scriu si nu-mi pot imagina o alta activitate in viaţa mea”

de Andreea Rău

Nu are conturi deschise pe reţelele de socializare (Facebook, MySpace, etc) şi nici nu are de gând să-şi facă.

Nu are o adresă de e-mail oficială pentru fani sau pentru cei care doresc să colaboreze cu el.

Nu are un fan-club oficial deoarece nu se simte confortabil să primească acest gen de atenţie din partea fanilor.

Nu acceptă idei pentru cărţi din partea nimănui deoarece rezerva proprie de idei încă nu s-a epuizat, iar un alt motiv ar fi cel de ordin legal. De-a lungul carierei sale, a fost acuzat de opt-nouă ori de plagiat şi evită să ajungă în aceste situaţii neplăcute.

Nu primeşte manuscrise de la scriitori aspiranţi şi nici nu oferă sfaturi, păreri, idei cu privire la calitatea acestora. Cu toate astea, a publicat în anul 2000 o carte cu tentă autobiografică despre arta de a scrie, utilă celor care îşi doresc să înveţe şi partea tehnică a scrisului: “On Writing: A Memoir of the Craft”.

Nu predă cursuri de Scriere Creativă şi nici nu are de gând să o facă într-un viitor apropiat.

Nu-şi oferă autograful decât pe cărţile lui, şi asta doar în cadrul unor lansări de carte pregătite din timp.

Nu s-a pensionat, încă. Are de gând să scrie în continuare, dar într-un ritm mai puţin accelerat faţă de cel cu care ne-a obişnuit. Fanii săi vor putea citi următoarea carte la începutul anului 2013, “Doctor Sleep”, care este o continuare a binecunoscutei “The Shining”.

Sunt foarte multe propoziţii care încep cu “nu” în viaţa lui , atât de multe încât următoarea întrebare firească ar fi: “cum pot ajunge fanii la el?”. Cel mai scurt drum este prin cuvinte. Să citeşti o carte scrisă de este ca şi cum te-ai conecta direct la sursă generatoare de idei şi best-sellere. Nu, nu socializează, nu predă, nu-şi va da cu părerea privind cartea pe care o scrii. Şi totuşi comunică. Este activ din punct de vedere social prin cărţile pe care le scrie şi acesta este felul lui de a ţine legătura cu oamenii din jurul său.

“Scriu pentru că m-am născut să fac asta. Iubesc să scriu şi nu-mi pot imagina o altă activitate în viaţa mea. Ideile îmi vin din lumea în care trăiesc, combinând elementele din jurul meu şi adăugând de fiecare dată întrebarea “cum ar fi dacă?” – ceea ce reprezintă întotdeauna întrebarea-cheie în dezvoltarea unei idei.”

 O perioadă de timp, la începutul carierei sale, a publicat cărţi şi sub pseudonimul Richard Bachman. Motivul a fost că, la vremea respectivă, standardele de publicare a unei cărţi nu permiteau autorilor să lanseze mai mult de o carte pe an, însă alte zvonuri neoficiale explică folosirea acestui pseudonim prin neîncrederea autorului în calitatea materialelor pe care le scria.

Încredere sau nu, a publicat până în prezent un impresionant număr de peste optzeci de cărţi, fără a lua în calcul ficţiunea scurtă sau alte articole.

Preferata mea este „Rita Hayworth and Shawshank Redemption”, care face parte dintr-o colecţie de nuvele, “Anotimpuri diferite”, publicată în anul 1982.

Astăzi este ziua lui de naştere şi vă propun să-l sărbătorim prin a spune care este cartea care ne-a impresionat cel mai mult dintre cele pe care le-a publicat până în prezent.

sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.

Număr articole publicate : 391

Comentarii

  1. caty spune:

    the shinning