SB-2509-RPC

Ziua începe bine, cu o pledoare pentru lectură, a scriitorului , pe SemneBune.ro:  ”Se poate scrie pe înţelesul tuturor despre orice. A spus-o şi Somerset Maugham, citat deja la „De ce-aş citi?”: poţi să nu accezi la înţelesurile profunde ale unui text filozofic, la conexiuni, să nu descifrezi bine cauzele sau urmările unor fenomene analizate, dar – dacă nu e scris cu scopul expres de a face paradă, de a ameţi cititorul – e musai să poţi înţelege fiecare frază în parte.” Articolul publicat în rubrica ”De ce-aș citi” face parte dintr-o serie de texte menite să apropie publicul de carte, fie că e vorba de lecturi practice, aplicate, ori de cultură generală, fie de o ficțiune savuroasă, numai bună de luat pauză de la cotidian, rutină și divertisment îmbuteliat, între două calupuri publicitare.

*

Tot o escapadă din rutină este și , care se va desfășura în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie, în București. Sub25.ro ne informează că ”O selecţie de 22 de spectacole produse în stagiunea 2012-2013 de teatre din toată ţara, mari şi mici, subvenţionate şi independente, precum şi 4 spectacole „atemporale” grupate în secţiunea Focus (dedicată, anul acesta, Marianei Mihuţ), încearcă să contureze un peisaj cât mai convingător al vieţii teatrale româneşti din sezonul trecut la FNT 2013.”  Prima ediție a a avut loc în 1990, rafinându-și în timp formula și criteriile de selecție. Detalii suplimentare referitoare la programul evenimentului sunt disponibile pe fnt.ro.

*

În Suplimentul de cultură, Corina Sabău stă de vorbă cu scriitoarea , un nume cu state vechi în literatura română, despre cărțile neînțelese sau trecute cu vederea, comunism, moarte, poezie și etichetă ca formă de protest. Descoperiți un om-spectacol, care vorbește despre sine și despre artă cu patosul unui artist desăvârșit. ”Mulți mă plac, puțini mă cred. Angela Marinescu îmi spune că sînt contestată de colegi, în primul rînd pentru că sînt afectată. Și Catrinel Pleșu m-a întrebat în Germania, la o lectură, cum reușesc eu să merg ca și cum aș dansa. Dar eu sînt cel mai natural om din lume. Eu trăiesc pe scenă. Mama mare a fost cîntăreață de operetă, partenera lui Leonard. Mama a fost balerină. Tata a fost violonist. Băiatul meu, prim-balerin la Opera Română, m-am căsătorit cu George Almosnino, poet ca și mine. Așadar, eu îmi joc personajul în modul cel mai natural”, explică scriitoarea.

*

Agențiadecarte.ro invită pasionații, la prima ediție a unui eveniment ce se anunță interesant: Bucharest Science Festival. Evenimentul se va desfășura în perioada 25-29 septembrie 2013, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde ”vor avea loc prezentări susţinute de oameni de ştiință, în seria “Magia realităţii”, şi dezbaterea “Ştiinţa în societate: prinţ sau cerşetor”, o discuţie pe marginea politicilor publice şi a instituţiilor care au puterea de a sprijini dezvoltarea în cercetare.”  În cadrul aceluiași eveniment, Institutul Francez va găzdui o expoziție interactivă pentru copii, cu titlul Xperiment! – Omul și viața, iar pasionații de astronomie vor fi îndrumați de membrii Astroclubului București, în descifrarea constelațiilor, în parcul Cișmigiu, după lăsarea serii. Detalii despre evenimentele organizate la Librăria Humanitas și nu numai sunt disponibile pe agențiadecarte.ro și pe bucharestsciencefestival.ro.

*

Revista presei culturale SemneBune de astăzi se încheie cu detaliul potrivit, și anume concertul Morcheeba de pe 11 decembrie, anunțat de postmodern.ro. Evenimentul care va avea loc la Arenele Romane, face parte din turneul de promovare a celui de-al optulea album al trupei, Head Up High, care va fi lansat oficial pe data de 14 octombrie. Cu puțină răbdare și bilete procurate din timp, vă veți putea bucura de textura mătăsoasă și optimismul molipsitor al refrenului ”Rome wasn’t built in a day”.  În același registru, Moby lansează album nou, la finalul lunii septembrie. Innocents se anunță a fi un album puternic, bine structurat conceptual, cu note subtile și momente grandioase, ca un vin bun.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.