Robert Holdstock – Mitago

Mitago7-picÎnceputul primăverii este un moment bun pentru a citit o carte s.f./fantasy. Cum nou înființata Editura Paladin, soră mai mică a Editurii Art, a pornit la drum cu câteva titluri bune (până acum cinci volume, toate la atractivul preț de 25.9 lei, apărute în condiții grafice excelente, cu coperte cartonate și care nu suferă de urâțenia caracteristică multor edituri, care ori din neștiință, ori din dezinteres, mizează pe imagini de copertă de proastă calitate, kitchoase sau care n-au nicio legătură cu subiectul cătții. Se uită adesea că sunt mulți cititori care apreciază designul unei cărți și nu vor cumpăra niciodată un volum care arată neîngrijit) , m-am hotărât și eu să citesc câteva. Am început cu Mitago de Robert Holdstock, o foarte apreciată carte a genului fantasy și care face parte dintr-o serie de 7 volume, iar acesta este primul dintre ele. Din păcate, momentan nu e tradus în românește decât acest prim volum, lucru care mă întristează fiindcă mi-a plăcut mult romanul și aș fi vrut să citesc și celelalte volume. Mircea Pricăjan, traducătorul, a făcut o treabă excelentă și textul curge natural. Nu știu cum arată ediția originală a cărții, dar n-am întâmpinat dificultăți în înțelegerea pasajelor sau a unor termeni și nici nu mi s-a părut că textul s-ar poticni în vreun fel, lucru care mi s-a mai întâmplat citind traduceri. Pe Mircea Pricăjan îl știu ca traducător excelent de Stephen King și am avut încredere totală în mâna lui. Cred că a fost o muncă dificilă, ținând cont de multele pagini pline de descrieri, fără prea multă aventură, chiar fără dialoguri, în care se prezintă familia Huxley, trăitoare în apropierea pădurii magice Ryhope, descrisă și ea amplu. Probabil unii cititori nu gustă aceste pagini lungi, aparent plictisitoare, dar pentru un cititor care nu caută doar plăcerea textului și aventura, acestea reprezintă exemple de artă scriitoricească, numai bune de analizat.

Robert Holdstock, din păcate dispărut dintre noi în 2009, a studiat zoologia, a fost absolvent al unui Master of Sience in Medical Zoology, la University College of North Wales în 1971 și nu s-a dedicat scrisului decât în 1976, până atunci scriind doar în timpul liber. Se observă în cartea lui influența pe care a avut-o pregătirea științifică și dă un plus de autenticitate atunci când descrie chiar și ființe imaginare, mitologice. Romanul Mitago, în original Mythago Wood, a apărut în 1984, continuat de încă 6 volume, romane și povestiri, care au loc în același tărâm fantastic. Ultimul dintre ele, Avilion, a apărut în 1997. Seria aceasta l-a făcut cunoscut în întreaga lume, cu toate că a mai publicat numeroase alte romane și volume de povestiri. Despre opera sa s-au scris mai multe cărți, poate cea mai importantă fiind colecția de eseuri editată de Donald E. Morse, publicată sub titlul The Mythic Fantasy of Robert Holdstock: Critical Essays on the Fiction (Critical Explorations in Science Fiction and Fantasy). Nu știu câți cititori are în România chiar dar am mai văzut numele său menționat pe diverse site-uri de profil, dar cred că odată cu această apariție va începe o binemeritată recunoaștere și la noi.

Pădurea Ryhope m-a atras din prima, poate și pentru că în general pădurile sunt locuri numai bune de desfășurare a unei saga fantasy. Au toate elementele necesare: mister, densitate, luminișuri, ascunzișuri, pârâuri, tot felul de plante, animale, ecouri, umbre, toate numai potrivite pentru a-ți stârni imaginația. a profitat din plin de imaginarul pădurii și a făcut din adunătura de copaci un loc ascuns, unde trăiau vrăjitori, unde se comiteau crime, se îngropau cadavre, se țineau întâlniri tainice, unde fugeau bandiții sau unde se întâlneau adulterii. În pădure omul și-a găsit un aliat, fie că a fost pus pe fapte murdare sau bune. S-au scris sute de pagini despre pădurea ca loc sacru și magic și cred ca Robert Holdstock a citit o mare parte din ele fiindcă a creat o pădure perfectă pentru o carte fantasy, una pe care o poți visa după ce închizi cartea. Miturile iau viața la propriu în cartea lui și e nevoie de oameni puternici care să păstreze secrete și să-i apere pe ceilalți. De aceea, nu de puține ori izbucnesc conflicte și se mai întâmplă ca lucrurile să o ia puțin razna.

Așa cum ne așteptam, iubirea este și ea locuitoare a lumii fantastice și ce poate fi mai atrăgător  decât o dragoste mitică, unde miturile au trupuri și sunt deosebit de frumoase? Imaginația este o formă de creație în cel mai pur sens al termenului : din subconștient se nasc ființe mitice, numite mitago, și de un astfel de mitago, pe numele ei Guiwenneth, se îndrăgostește protagonistul romanului, Steven și după cum bănuim, dragostea vine la pachet cu o grămadă de probleme. Nu îmi place să povestesc cărțile, însă vă pot spune că mitago nu este singura ființă ce iese din imaginație și că pădurea ascunde foarte multe capcane iar protagoniștii nu sunt cruțați de nicio posibilitate de a se confrunta cu ele. Se varsă sânge, se înfăptuiesc călătorii, se încalcă jurăminte, se leagă alianțe și frații se regăsesc după ani de căutări. În plus, totul este povestit cu talent și chiar dacă uneori devine obositoare, proza de calitate are obiceiul acesta, narațiunea nu plictisește și nu promite nimic fără să-și țină cuvântul dat în scris. Recomand cu mare drag și sper ca în viitor să mai apară și alte volume ale seriei.

Autor: Robert Holdstock
Titlu: Mitago
Editura: Paladin
An apariție: 2013
Preț: 25.9 lei

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.

Comentarii

  1. Dragă Val Ceau, nu sunt fan(ă) a SF, dar citind recenziile tale, pot deveni. Talentul retoricii nu mă stârnește doar să citesc articolul ci să iau și cărțile. 🙂 Felicitări!