Vernisaj: 5 dollar milkshake la Galeria The Institute

Reka Csapo Dup – 5 dollar milkshake

curator: Adriana Oprea

arhitect: Radu Negoiță

perioada: 24 iunie-24 iulie 2021

vernisaj: 24 iunie (Sânziene), ora 18.00

unde: The Institute, Combinatul Fondului Plastic

Lucrând de câteva decenii în piatră, lemn, ceramică monumentală, instalație multimedia, obiect și asamblaj, Reka Csapo Dup e una dintre artistele cele mai profunde și expresive din arta contemporană românească de azi. Cu un background în grafică și sculptură, face artă participativă cu inserție socială, îmbracă un original conceptualism religios în coajă ceramică și tematici mistice în ceară pierdută.

5 dollar milkshake este retrospectiva a trei proiecte de cercetare artistică care acoperă mai bine de 10 ani de activitate: Disciplina Arcani, Arcana Virgo și Casta Diva. Mitologia contemporană a Fecioarei Maria, singura ”zeitate creștină de sex feminin” care a supraviețuit secolelor și civilizațiilor până în prezent, este un fenomen extraordinar de practică devoțională și de imaginar spiritual. Vechile mituri ale zeițelor htoniene (Geea, Hera, Rhea, Demeter, Niobe, Medea, Andromaca sau Hecuba, Isis, Astartea) răzbat cu persistență în cultul actual pentru Madonele negre și în pietatea populară asociată marilor pelerinaje religioase contemporane dedicate adorației Maicii Domnului.

Comercializarea contemporană a statutului iconic al Fecioarei Maria – mai ales în ipostaza ei catolică și sculpturală -, reîncărcarea ei cu elemente magice, oculte, spirituale, pseudo-religioase și pragmatic-comerciale (care țin mai degrabă de administrarea vieții practice a oamenilor decât de ordinea înaltă a dogmei strict creștine – o viață cotidiană în raport cu care ea, Maica Domnului, funcționează ca protectoare supremă), îi oferă Rekăi Csapo Dup prilejul unei incursiuni în religios, spiritualitate, antropologie culturală și ermetism. Politicul se confundă cu emoționalul, economicul merge lalolaltă cu religiosul, pietatea flirtează cu comerțul, devoțiunea și adorația cu calculul capitalist, misterul și piața imaginilor sacre devin indisociabile într-un consumism contemporan atoatedevorator care dă titlul expoziției.

 

https://rekacsapodup.com/

 

Galeria The Institute, Combinatul Fondului Plastic, Strada Băiculești 29, București, România

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.