Performance Day ediția a II-a – Centrul de Interes din Cluj

A doua ediție a proiectului Performance Day aduce la Centrul de Interes patru producții ale unor artiști români din tânăra generație

După ediția-pilot de succes din anul 2019, evenimentul Performance Day va continua și în 2020 cu o serie de patru performance-uri, care vor fi prezentate publicului vineri, 4 septembrie, de la ora 20:00, la Centrul de Interes din Cluj, în Sala ATRIUM de la etajul 4. Ediția din acest an e pregătită de artistul Alex Mirutziu, iar line-up-ul include artiști români din tânăra generație: Sibi-Bogdan Teodorescu, Virginia Lupu, Ana Tecar și Denisse Moise.

Provocarea ediției vine prin subtitlul ”YES! I AM” care urmărește o așezare în noțiunea de sinceritate față de propria persoană, cât și o poziționare frontală față de problemele din afara noastră, care generează atât acceptare cât și conflict. Spațiul liber pe care îl lasă ”I AM” se vrea un spațiu al negocierii ideii de corect (bine) ca ceva tranzitat și compus în timp real.

Lucrările artiștilor selectați în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului Performance Day sunt răspunsuri la condiții recente pentru că problemele sunt emanate de complicități conjuncturale. Cei patru artiști locuiesc în criză, caută sensuri curente, incomode, minuțioase și nu se lasă pradă execuțiilor sumare. Vă invităm la o identificare a faptelor care se topesc sau nu în conjuncturi, cu atât mai mult cu cât noi toți trecem printr-un șoc social, identitar și cultural, care ne face să fim mai singuri, mai atomizați și mai fracturați în raport cu trecutul și cu prezentul nostru”, spune Alex Mirutziu.

De la ora 20:00 va fi prezentat performance-ul ”Luna” al artistului Sibi-Bogdan Teodorescu, care ia în seamă confruntarea dintre imagine și interpretare, precum în ireconciliabilul binom lucruri-înțelesuri. Prin repetiție și inversări de sens, lucrarea jonglează cu iluziile și cu îndoielile asupra ideilor: sunt faptele baza de la care pornesc ideile sau acestea din urmă generează faptele? Performance-ul a fost construit din întâlnirea cu spațiul de la Centrul de Interes, cu muzica semnată de Hermes Luaces, câteva elemente artistice și coregrafia actorului Sergiu Diță.

Seria de performance-uri continuă de la ora 20:30 cu ”Malibdomanție” al Virginiei Lupu, care pornește de la un episod traumatizant din copilăria artistei și se intersectează cu ritualul cu cositor folosit pentru a elimina frica sau trauma. Acest ritual e distorsionat, iar artista transformă spațiul expozițional într-o intersecție unde toți cei prezenți își pot lăsa sau nu fricile. Formele diverse și inconcrecte pot fi ușor interpretate de imaginația fiecărui privitor, dar acest conglomerat ritualic are propria energie. Nimic nu garantează eliminarea completă a fricii.

Actrița Denisse Moise va prezenta de la ora 21:20 performance-ul ”De fapt eram eu”, prin care își propune să provoace raportarea la celălalt. Artista se joacă cu obiceiurile minții de a pune verdicte și apropie oamenii dincolo de aceste obiceiuri. În actualul context socio-politic internațional, acest performance vine ca o acțiune culturală de activare a capacității umane de a înțelege și de a respecta.

Ediția din 2020 a evenimentului Performance Day se încheie cu ”Unul împreună-cu celălalt. Utilizările intimului în performance-ul one-to-one” de Ana Tecar, programat de la ora 22:20. Performance-ul propune o experiență psiho-emoțională superlativă, unică, ireproductibilă și o discuție asupra tensiunilor relaționale care se construiesc între performer și participant. Pornind de la un dialog ”in corpore”, acest performance oferă o transformare a identităților performerului și participantului, bazată pe procesul (auto)dezvăluirii într-o coabitare în temporalitatea unui ”aici-acum”.

Intrarea este liberă, însă e posibilă doar în baza unei rezervări valide, la numărul de telefon: 0727.677.720, în limita locurilor disponibile. Participarea la evenimentul Performance Day presupune respectarea regulilor de siguranță sanitară: verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei (la intrare), purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanței de minim 2 metri impusă de organizatori prin marcaje și instrucțiuni. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

 

Proiectul ”Performance Day” face parte din programul ”Centrul de Interes Nucleu al artei contemporane clujene” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local -Napoca

 

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.985 de abonați.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.