The Place (2017)

Cine spunea că filmele statice sunt plictisitoare se înșeală  amarnic, iar prin filmele statice mă refer la acele scenarii în care personajele interacționează într-un singur decor. Fie că e vorba despre o cafenea, un deșert, o mașină etc., cu atât mi se pare mai interesantă ideea de a face un bazat pe asta. Cred că ai chiar mai multe șanse să scoți ceva bun decât sute de decoruri cu sute de personaje, ai mai multă libertate să aduci ce vrei.

The place (2017) e exact genul ăla de care te pune pe gânduri și îți trezește tot felul de idei.

Scenariul e simplu: personajul principal, al cărui nume nu-l știm și nu apare nicăieri în film, șade la o masă, la aceeași masă în aceeași cafenea, de dimineață până seara cu o agendă imensă care la prima vedere seamănă cu un catastif bisericesc.

Nu aflăm dacă personajul necunoscut doarme în cafenea sau nu, având în vedere că pare nedezlipit de masa aia, ca un corporatist conștiincios și fidel lemnului biroului pe care îl tocește.  La acest domn vin tot felul de oameni, care își expun problemele și vor rezolvarea acestora sau care pur și simplu își doresc lucruri aparent imposibile.

Domnul Necunoscut își notează în agendă numele și doleanțele persoanelor și tot el le cere un anumit lucru în schimb. Problema e că ceea ce le cere el, de multe ori se opune moralității și principiilor persoanelor respective.

În afară de asta, stituațiile oamenilor par a deveni și mai complicate decât erau, pentru că unii simt că trebuie să dea înapoi, iar alții să calce pe cadavre.

Ideea filmului e foarte bună, te pune în fața unor lucruri cu care, poate, unii din noi am avut de-a face, mai mult sau mai puțin.

și-a păstrat planul: a făcut un film static, care te face să uiți că nu există de fapt nicio acțiune în afara acelei în care oamenii se așează la masa Domnului Necunoscut.

Sfârșitul filmului însă te va lăsa cu gura căscată. Tu cât de departe poți merge pentru a-ți îndeplini dorințele?


Regia:

Distribuție: Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, Silvia D’Amico, Rocco Papaleo, Giulia Lazzarini, Vinicio Marchioni, Marianne Mirage

Sursă: Youtube.com


Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.