Standul FIGURES al Marii Britanii la Bookfest 2019

Marea Britanie, țara invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2019, le propune iubitorilor de carte din România un stand inedit, creație a unor artiști români. Este vorba despre propunerea de concept al standului imaginată de arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu, cu titlul FIGURES, idee cîștigătoare a concursului de arhitectură lansat de British Council împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București.

Această prezentare necesită JavaScript.

FIGURES reușește să creeze un cadru deschis de expunere a cărților, pornind de la ideea de „întrupare” a textului, a cărții văzute ca un vehicol care adăpostește idei menite să conecteze oameni și culturi. În viziunea celor doi artiști, această idee ia formele unor personaje detașate de la sol, create din papier mâché de către sculptorul Virgil Scripcaru, și care îi vor primi în lumea lor pe vizitatorii care le trec pragul.

Creațiile sculpturale sunt înconjurate de obiecte de mobilier, de înălțime redusă, îmbrăcate în același material, având, firește, un scop utilitar, neinvazive însă din punct de vedere cromatic, lăsând cărții rolul de personaj principal.  Cartea, văzută așadar ca un obiect capabil de ne conecta unii cu alții, dincolo de cadrele sociale sau politice pe care le traversăm.

O sufragerie urbană, un spațiu situat la granița dintre simbolic și funcțional, frapând prin dinamism, prin îmbinarea dintre celor două planuri, terestru și spiritual, planuri care con-lucrează, asemeni suportului de hârtie și creației literare. La fel con-lucrează și planurile architectural și sculptural, într-o simbioză perfectă a utilitarului cu creația artistică.

Nu în ultimul rând, trebuie să remarcăm preocuparea celor doi creatori, arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu de a folosi materiale și soluții ecologice la realizarea standului care va găzdui timp de cinci zile prezența personalităților din lumea cărții din Marea Britanie și România, la Bookfest 2019.


Surse:

https://www.britishcouncil.ro/bookfest/concept/stand

https://crossingborders.oar-bucuresti.ro/proiecte/20/

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.