Les Films de Cannes à Brașov continuă

Les Films de Cannes à Brașov continuă la Cinema One cu filmele premiate la cel mai important festival de film din lume. Producțiile care au câștigat Palme d’Or, Premiul juriului și Premiul pentru interpretare masculină vor rula în perioada 25-27 octombrie la Cinema One.

 

Cea de-a 3-a ediție Les Films de Cannes à Brașov a demarat pe 23 octombrie la Centrul Cultural Reduta, cu proiecții în speciale în Brașov: documentarul Cannes, Les Festival Libre, prezentat de criticul de film Irina-Margareta Nistor, scurtmetrajul Ultimul drum spre mare – proiectat în prezența regizorului Adi Voicu și proiecția în în Brașov a filmului Maria, Regina României, urmată de o discuție cu actorii Roxana Lupu (care o interpretează pe Regina Maria) și Daniel Plier (care joacă rolul Regelui Ferdinand) și regizorul Alexis Sweet Cahill.

Cea de-a treia zi de festival aduce, la Cinema ONE, Les Misérables, un film despre  violența din periferiile capitalei franceze și tensiunile dintre rezidenți și poliție. ”Les Misérables are una dintre cele mai glorioase secvențe pre-generic din tot ce-mi pot aminti, spune The Guardian. ”Filmul demarează cu o ironie irezistibilă, ce vibrează de umor, cinism, energie și pricepere.”  La Cannes, pelicula regizată de Ladj Ly a fost primită cu ovaţii unanime şi a reuşit performanţa să-i învingă pe Tarantino, Almodóvar, Loach şi Dolan, adjudecându-și Premiul Juriului (ex-aequo).

Sâmbătă, se vede la Brașov Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar. Prezent în competiția oficială la Cannes, filmul marchează a șaptea colaborare cu Antonio Banderas și i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculină. Rezultatul acestei colaborări excepționale a fost întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei și a publicului,  fiind o „bijuterie senzuală și profund personală, un film despre plăcere care devine, în sine, o plăcere” (The Guardian).

În aceeași zi va fi proiectat și cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, care continuă să uimească, de data aceasta cu Matthias et Maxime, selectat în competiția oficială. Recompensat la Festivalul de la Cannes, la Festivalul de la Veneția sau la cel din Rotterdam, regizorul revine pe croazetă în rol dublu: el este și actor, îl interpretează pe unul dintre cei doi prieteni care dau titlul filmului. Matthias et Maxime este o poveste amuzantă despre prietenie, grupuri unite și momentele mărunte care pot da totul peste cap.

Les Films de Cannes à Brașov se încheie cu filmul Parasite, de Bong Joon-ho câștigătorul Palme d’Or al celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Cannes – „o bizară comedie neagră despre statusul social, aspirații, materialism, familia patriahală și oamenii care acceptă ideea de a avea (sau de a închiria) servitori.” (The Guardian). Șomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park și viața lor plină de farmec, până într-o zi când existențele lor se împletesc în urma unui incident neașteptat. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg „într-un film genial, captivant și care refuză categoriile”, conform IndieWire.

Filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele Les Misérables, Dolor y Gloria, Matthias et Maxime, Parasite sunt subtitrate și în limba engleză.

 

Tarifele pentru proiecțiile de la Cinema One pot fi consultate pe site-ul și aplicația Cinema ONE sau la casieria cinematografului.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarestși Les Films de Cannes à Brașov.

 

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange , partener de tradiție al evenimentului.

Proiect cultural cofinanțat de: de Consiliul Județean Brașov, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Organizat de: Asociația Cinemascop

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.