Iepurele alb la Teatrul de Artă Junior

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 31.01.2019 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , .

În data de 8 ianuarie 2019 a avut loc, la Teatrul de Artă București, premiera primului spectacol pentru copii – Iepurele alb. Acest spectacol marchează și debutul unui nou proiect TAB, și anume Teatrul de Artă Junior, care se adresează copiilor între 3 și 100 de ani.

Am ajuns la micuța sală din strada Sf. Ștefan cu câteva minute înainte de începerea spectacolului și am găsit-o neîncăpătoare – la propriu – pentru publicul mic și mare: unii părinți îți țineau copiii mai mici în brațe, pentru a face loc copiilor mai mari pe fotolii, iar pe scenă erau plasate în colțuri câteva scaune suplimentare pentru doi-trei spectatori în plus. Forfota și vocile copiilor au fost de neoprit până la stingerea luminilor. Însă, când au apărut pe scenă Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman, cele care semnează și conceptul, scenografiă și costumele spectacolului, a fost un moment de confuzie tăcută, o concentrare puternică de atenție din toate părțile: copiii erau atenți la cele două protagoniste care urmau să dea tonul atmosferei generale, părinții erau cu un ochi pe scenă și patru pe reacția copiilor lor, iar personalul Teatrului de Artă, precum și toată echipa implicată în realizarea spectacolului erau cu ochii în toate părțile și probabil țineau degetele încrucișate pentru o reacție favorabilă din partea publicului.

 

Desigur, nu era cazul să aibă emoții, deoarece Iepurele alb a fost un succes răsunător (la propriu și la figurat). După ce Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman au făcut niște mici giumbușlucuri introductive, doar cât să dea un ton vesel serii și să smulgă câteva chicoteli de la cei mici, și-a făcut apariția și Iepurele alb însuși. Cele două actrițe s-au retras în umbră și au lăsat marioneta pufoasă să „vorbească”. Fără niciun cuvânt, Iepurele alb a captat pe deplin atenția copiilor mici și mari din sală, ne-a trecut pe toți prin tot spectrul de emoții umane și iepurești, ne-a luat cu el în aventurile de la munte și de la mare, am învățat împreună să patinăm cu rolele și să îmblănzim valurile cu placa de surf, și-a făcut prieteni și s-a îndrăgostit sub ochii nostri, a fost temător sau curajos, jucăuș și poznaș, trist și îngândurat sau fericit și pus pe șotii. Toate aceste emoții au fost cu ușurință recunoscute de copiii din sală, care au empatizat puternic cu Iepurele de pe scenă și care și-au manifestat mai mult sau mai puțin zgomotos propriile trăiri.

Este o performanță extraordinară pentru o echipă de păpușari să capteze pentru o oră întreagă interesul unor copii cu o singură păpușă și de aceea, vă spuneam, spectacolul este un succes incredibil și îl recomand tuturor familiilor cu copii peste 3 ani. Nu numai că vor fi fascinați de aventurile Iepurelui alb, dar vor învăța din experiențele lui și, ca bonus, la final vor avea ocazia să îl atingă și să facă poze cu el (prin amabilitatea celor două realizatoare ale spectacolului).

Despre Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman vă mai spun că sunt fantastice atunci când pe scenă apare și Iepurele. În mâinile lor dibace, păpușa prinde viață și, chiar adult fiind, uiți că urechiatul este doar un pluș cu doi nasturi în loc de ochi și trăiești toate emoțiile alături de el. Mișcările și gestica sunt atât de fluide și naturale, încât pare că Iepurele le atrage pe cele două actrițe ca un magnet, nicidecum că el este mânuit de ele. Nu încape nicio îndoială că Iepurele alb a cucerit inimile tuturor celor care l-au văzut, iar dacă nu faceți parte încă din publicul lui, mergeți neapărat la spectacol cu întreaga familie!

Iepurele alb este o producție a Teatrului de Artă Junior– pentru copilul din fiecare și se adresează copiilor între 3 și 100 de ani.


Biletele se găsesc:

Online: https://www.mystage.ro/spectacole/iepurele-alb-1489

Sau la Casa de bilete: stația de Metrou Unirii 1 (intrarea dinspre Curtea de Apel), vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenti.
Program: luni-vineri 9.00 – 19.00; sâmbăta 10.00 – 14.00
Preț bilete: 25 lei copii și 35 lei adulți


Iepurele alb
Regia:
Ana Crăciun Lambru
Concept, scenografie și costume:
 Ana Crăciun Lambru, Lavinia Pop Coman
Mișcare scenică și ilustrație muzicală: Ana Crăciun Lambru
Lumini: Traian Marin
Grafica: Romulus Boicu

Credit foto: Romulus Boicu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.