IDIȘ? de Peca Ștefan – Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

 vă invită joi, 10 ianuarie, de la ora 19.00, la PREMIERA spectacolului IDIȘ? de Peca Ștefan. Ideea, dramaturgia și regia artistică este semnată Andreea Vălean. Scenografia îi aparține Mălinei Ionescu, coregrafia Andreei Duță, iar muzica și aranjamentul muzical sunt realizate de Mihai Prejban.

Din distribuția spectacolului fac parte , Lucian Ionescu, Iolanda Covaci, Anka Levana, Natalie Ester, Marius Călugărița și Mircea Dragoman, acompaniați de TES ORCHESTRABogdan Lifșin (pian), Rodica Gancea (vioară), Feras Sarmini (vioară),  Sergiu Marin (violoncel) și Mihai Pintenaru (clarinet).

Spectacolul muzical „Idiș?” face o incursiune imaginară în istoria teatrului evreiesc din România, țara unde s-a născut primul teatru idiș din lume. Având ca o constantă scena teatrului, ca loc de desfășurare a acțiunii, „Idiș?” explorează felul în care teatrul evreilor din România a reflectat momente esențiale ale istoriei lor. De la întemeietorul vizionar al teatrului idiș – Avram Goldfaden, momentul Constituției din 1923, existența și rezistența aproape imposibilă a teatrului Barașeum în timpul celui de-al doilea război mondial și până la transformările din perioada dictaturii comuniste, când populația evreiască din România ajunge pe cale de dispariție, „Idiș?” face salturi în timp prin numere muzicale, care îmbină tradiționalul cu contemporaneitatea. Întrebarea pe care creatorii spectacolului și-au adresat-o este și o invitație de reflecție pentru public. „Idiș?” înseamnă nu numai de ce teatru în idiș sau de ce idiș în teatru, dar și cum ar putea exista și funcționa azi un teatru de limbă idiș, precum TES. (Andreea Vălean, regizor)

„Idiș?” a fost inspirat de interviuri realizate de regizoarea Andreea Vălean și dramaturgul Peca Ștefan cu foști membri ai trupei TES din București și Tel Aviv, cu spectatori din România și Israel care au asistat la mari producții ale TES de-a lungul timpului, precum și studiul unui amplu material de arhivă.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.