Iambul lui Duke

Cronică de și invitație la dans

„Se zice că în timpul unui concert în care publicul ținea ritmul aplaudând pe primul timp, nu pe al doilea, Duke Ellington a oprit întreaga reprezentație și a zis: «You know people… In Jazz we don’t push it. We let it fall»” ne-a povestit Ioana Lupescu la cel mai recent eveniment „Pe ritmuri interbelice” de la Restaurantul Elisabeta.

Intermezzo

De ceva vreme caut o formă de antrenament / sport / mișcare care să nu-mi forțeze excesiv articulațiile dar prin care să-mi disciplinez grația mișcărilor (a se înțelege: să-mi dresez o coordonare motrică minimală – poate în câteva luni n-o să mai vărs nimic pe mine de câte ori duc paharul la gură) și, vorba aia, să transpir niscai grăsimi și toxine. Se zice că n-ar fi bine să le păstrăm pe termen lung.

Acum trei luni am găsit locul perfect pentru asta: școala de dans București Swing Dance Society care își ține cursurile la One Art House. M-am alăturat grupei de începători și mă strădui în fiecare joi să țin pasul cu colegii mei. Ce nu-mi iese la pași se compensează cu distracție așa că din orice perspectivă mă uit e o investiție minunată.

Eu studiez Lindy Hop și Charleston dar la One Art House se întâmplă foarte multe lucruri din nenumărate domenii, de la Yoga la cursuri de muzică și de la Swing la Salsa, așa că e un loc cool pe care-l recomand măcar la o vizită scurtă – de exemplu, în prima zi de luni a fiecărei luni are loc o prezentare a casei și a tuturor activităților din ea.

Long story short, Ioana Lupescu, profesoara mea și fondatoarea școlii, organizează o mulțime de acțiuni și evenimente pentru oricine își dorește să facă ceva cu corpul și sufletul său. Nu știu cum le face pe toate dar poate o vom întreba cu altă ocazie într-un interviu.

Așa am ajuns la unul din cele mai reușite evenimente ale acestui final de an, “Pe ritmuri interbelice”, carevasăzică invitație la o porție de rapsodie interbelică asezonată cu muzică live de la “Sing&Swing” Band, în Restaurantul Elisabeta de la parterul Teatrului omonim.

Contrapunct

Sală plină și clinchet de pahare, doamne voluptoase și domni exaltați, rochii cochete și tocuri nerăbdătoare, forfotă de foaier și spectru larg de sentimente, de la nostalgie la entuziasm, tot ce speram să găsesc când am pășit în Restaurantul mă aștepta pus frumos pe tavă cu dressing de Marele Gatsby.

În prima oră de Ioana și colegii de la grupa de avansați s-au asigurat cu un mic workshop că oricine vrea să danseze până târziu are noțiunile de bază, câțiva pași simpli dar esențiali.

Apoi, iată-ne cu mic cu mare demonstrându-ne cele mai bune “scheme” sau călcându-ne partenerii pe picioare (scuze din nou, știu că m-ai iertat, doar ți-am zâmbit chiar frumos) după posibilități. Maximum fun, zero social awkwardness, ce altceva să-ți dorești?


Iambul lui Duke

Dacă jazz-ul e ceea ce îți mângâie timpanul și mai ales sufletul ar fi bine să nu ratezi următorul concert al celor de la “Sing&Swing” Band, oriunde s-ar desfășura cel mai curând unul. Dar dacă vrei ca experiența să vină cu tot pachetul vizual și tactil, ideal ar fi să participi la un eveniment „Pe ritmuri interbelice” unde Ioana&Company demonstrează cu câteva coregrafii bine puse la punct că anii ’20-’60 sunt mult mai aproape decât simțeai când ai intrat în sală.

Următorul va avea loc în Februarie 2020, data exactă și detaliile vor apărea curând pe site-ul Teatrului și vă vom aminti și noi despre el, aici pe Semne Bune.

Până atunci, nu uita că accentul e pe timpul doi 😉


Preludiul unui nou deceniu

Vin Sărbătorile, vin. Și imediat după ce trec suntem din nou în anii ’20. Fi-v-ar douăzecii cât mai roaring și mai fabuloși, zic.

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.982 de abonați.

Autor articol: Eli Teoharie

Masterandă în psihanaliză, Eli este activistă culturală și susținătoare a proiectelor independente. Scrie despre ce-i place (muzică, teartu, cărți) și doar când are chef.