La Teatrul Ion Creangă se fac „Călătorii prin galaxii”

Simt că uneori uităm să ne minunăm de lumea înconjurătoare. Cei mici sunt, însă, într-o mirare nesfârșită, iar îi stimulează de fiecare dată când îi trec pragul. De curând, m-am bucurat împreună cu ei de Călătorii prin galaxii, cel mai nou spectacol al Teatrului, sub regia Alexandrinei Halic.

Luna () și Soarele () au două probleme galactice pe care trebuie să le rezolve. Pe de o parte, un mic astronaut intergalactic (Andra Mirescu) a pornit în călătorie spre sistemul nostru solar și își dorește o nouă casă. Pe de altă parte, Pământul (care ar fi, de altfel, singura planetă capabilă să-l găzduiască) e amenințat de un asteroid și un-i arde de ceva-uri care vor să se stabilească pe scoarța lui. Dorindu-și totuși să-l ajute pe astronaut, Luna si Soarele încep să contacteze planetele sistemului solar și să le propună să-l primească pe vizitator.

Marte (Andra Mirescu) și Venus (Ioana Ginghină) apar pe scenă și se duelează într-un moment muzical haios și catchy, pentru că ambii vor să-l primească pe astronaut, fără a se gândi la șansele lui de supraviețuire. Celelalte planete apar ca proiecții animate și refuză toate, argumentând lipsa resurselor necesare călătorului. Ca în orice basm, totul se termină cu bine – dar las să vă povestească personajele cum, direct pe scenă, atunci când veți merge să le vedeți.

Spectacolul este gândit pentru copii de peste patru ani și conține tot felul de informații utile despre planete și asemănările lor cu Terra – și, pentru că fiecare planetă devine un personaj (cu atitudini și vestimentație diferite), informațiile sunt mai ușor de reținut și diferențiat. Mai mult, Luna și Soarele explică de fiecare dată când folosesc termeni noi, firesc, de parcă își descriu unul celuilalt sau vor să se lămurească. Ca în toate spectacolele TIC (cel puțin din ultima vreme), sunt inserate glume și pentru copii mai mari, dar și pentru adulți, nuanțe la care veți auzi mereu câte-un părinte râzând.

Costumele celor cinci personaje din scenă sunt frumos gândite, pline și vii. Decorul este aerisit și discret, dar potrivit ideii de spațiu și cald, iar inserarea unor elemente tehnologice (walkie-talkie, laptopuri, microfoane) le dă celor mici sentimentul că sunt într-o lume credibilă, tot a lor, că o pot recunoaște. Muzica accentuează situația tensionată a Pământului și pune în valoare portretele celorlalte planete (care au, majoritatea, momente muzicale gândite în aceeași notă, a hazului și informațiilor specifice).

Dacă nu aveți idei inspirate de activități cu familia, vă recomand Călătorii prin galaxii – e potrivită pentru toată lumea, captivantă și educativă. Noul spectacol al Teatrului Ion Creangă merită văzut, măcar pentru speranța din vocea astronautului.

Titlu: Călătorii prin galaxii
S
cenariu:
Regia:
Distribuție: Anca Zamfirescu, Alexandrina Halic, Andra Mirescu, Ioana Ginghină
Decor și animație: Andrei Răduț
Costume: Roxana Dumitrache
Mișcare scenică: Păstorel Ionescu
Muzică: Radu Mihalache
Versuri: Victor Mihalache
Durata: 50 min
Unde: Teatrul Ion Creangă, sala mică
Următorul spectacol: 17 martie
Recomandat pentru copii cu vârsta de 4 ani sau mai mult

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.