Se lansează Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe

Două asociații (din Iaşi şi Chişinău), alături de Primăria Municipiului Iași, pregătesc Centenarul, printr-o Caravană de film românesc

Proiectul vizează un traseu istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți

Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău lansează la Iași, printr-o conferință de presă-eveniment, proiectul Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile este Agenția Națională de Presă AGERPRES. Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 februarie, ora 12.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

La conferință vor participa:
Irina- Nistor – Ambasador cinema

– Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est

Andrei Giurgia – Manager proiect România

Alexandru Giboi – Director general AGERPRES, co-organizator

prof. univ. dr. Daniel Șandru – Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul PMI, organizator

Radu Botez – Viceprimarul Municipiului Iași, organizator

Constantin Pușcașu – Actor ieșean în filmul Afacerea Est

Daniel Busuioc – Actor ieșean în filmul Afacerea Est

prof. univ. dr. Doru Tompea – Universitatea „Petre Andrei” Iași

Andrei Apreotesei – Managerul Ateneului din Iași, organizator


În continuarea lansării, de la ora 16.00, va fi proiectat filmul Afacerea Est, care este și primul film din această serie a Caravanei Centenarului Filmului Românesc. La proiecție vor fi prezenți criticul de film Irina- Nistor, regizorul Igor Cobileanski și actorii din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online, aici.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc începe la Iași, în orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina- Nistor, Ileana Popovici ş.a.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Irina- Nistor (Ambasador Cinema în cadrul proiectului): „Centenarul și Filmul Românesc, (și: pentru că cea de-a șaptea artă e mai vârstnică la noi), reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema și de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate!”

Andrei Giurgia (Manager proiect România): „Am pornit acest proiect din pasiune pentru ceea ce facem deja pentru cinematografia românească la Iași, de peste opt ani de zile. Ne place să credem că schimbăm în bine câteva aspecte ale promovării filmului românesc și ale educației cinematografice. Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de stații cinematografico-istorice, cu 100 de personalități de referință de la noi și de peste Prut. Cred că cel mai mult ne entuziasmează faptul că Centenarul Filmului Românesc este un proiect «iubit de la prima vedere»”.


Andrei Apreotesei (Manager Ateneul din Iași, organizator): „Cred că avem nevoie de astfel de proiecte, care să ne aducă în față valorile autentice, valorile și oamenii care schimbă ceva în jur, prin ceea ce fac și prin ceea ce promovează. Cred în Centenarul Filmului Românesc, i-am acordat credit de la început și cred că va fi un proiect special în ceea ce privește Centenarul României. Ateneul din Iași sprijină inițiativele de felul acesta, care ne arată că România are nevoie de tineri, de timp și de viziune”.

Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova, regizor): „Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care demult așteptai s-o faci, cu producători și actori dedicați. Voi reveni la Iași, de această dată, în calitate de manager de proiect pe partea care ține de Republica Moldova, dar și ca invitat, pentru că primul film din Centenarul Filmului Românesc este Afacerea Est. Mai mult decât atât, la Chişinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele şi bunul mers, abia aşteptăm să vedem impactul şi interesul faţă de proiect”.

Alexandru Ion Giboi (Director general AGERPRES, co-organizator): „Mă bucur că putem susține un nou proiect al organizatorilor Serilor Filmului Românesc, de data aceasta cu ocazia Centenarului. 100 de filme și 100 de cineaști în 100 de orașe reprezintă un proiect dificil, dar frumos, cu posibile efecte excelente asupra culturii cinematografice a publicului român. Una dintre surprizele plăcute ale acestui proiect ține de cele 15 orașe din Republica Moldova, care vor fi cuprinse în Caravana Filmului Românesc. Mai mult, faptul că AGERPRES va fi prezentă prin filmul documentar Marea Unire: România la 100 de ani, dar și prin expoziția de fotografie România: Evoluție – Ediție specială de Centenar, constituie un plus pentru Agenție, asigurând un public numeros, care va lua contact cu principalele noastre proiecte pentru Centenar”.


Prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, organizator): „Consider că proiectul Centenarul Filmului Românesc împlinește Programul Centenar al municipalității ieșene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ține nu numai de comunicarea vizuală a evoluției societății românești, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei. Mai mult decât atât, cinematografia este, precum în cazul oricărei alte națiuni, oglinda manierei în care s-a configurat identitatea noastră în veacul scurs de la Marea Unire din 1918. Iată că, la fel cum s-a întâmplat acum 100 de ani, când era capitală de război, Iașul dă din nou tonul, promovând o modalitate de celebrare a Centenarului ce consacră legătura între cineaști și publicul larg”.

Mihai Chirica (Primarul Municipiului Iași, organizator): „Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români. Indiferent de vremurile pe care le-am trăit – mai bune ori mai rele -, marii regizori, marii actori și marii scenariști români (mulţi dintre ei chiar de prin părțile Iașului!) au știut să creeze capodopere. Pentru talentul lor nepieritor, dar și pentru neobosita lor strădanie de a ne propune atâtea aventuri frumoase, le suntem îndatorați tuturor acestor oameni minunați pe vecie. Urez succes și audiență maximă proiectului Centenarul filmului românesc!”.

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.  

Fondată in anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Organizat de: Primăria Municipiului Iași (Departamentul programului Centenar) și Ateneul din Iaşi

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Partener: Dacin Sara

PARTENERI MEDIA

  • Partener media principal: AGERPRES
  • Frecvența de încredere: Radio România Cultural
  • Parteneri media naționali: SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra,  semnebune.ro
  • Partener media regional: VIVA FM
  • Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, TVR Iași, Radio Iași, Iași TV LIFE,
  • Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro

ON-LINE

Facebook:www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/