IAȘI/ La Naționalul ieșean se joacă „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 30.10.2017 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , , , , .

Astăzi a fost anunțată cu entuziasm premiera spectacolului „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu.

Piesa se va juca pe 31 octombrie, de la 18:00, în Sala Studio.

Regia este semnată de Irina Popescu Boieru, iar scenografia îi aparține  Rodicăi Arghir. Din distribuție: Emil Coșeru, Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Andrei Grigore Sava, Radu Ghilaș, Brândușa Aciobăniței, Ada Lupu, Daniel Busuioc, Radu Homiceanu.

TNI: Un eveniment teatral special pe scena Sălii Studio: 100 de ani de la nașterea dramaturgului Horia Lovinescu.

O premieră în preajma aniversării celor 70 de ani de viață ai maestrului Emil Coșeru, actorul despre care omul de teatru Sorina Bălănescu scrie în caietul de sală al spectacolului: „ține de stirpea actorilor care știu să rămână frumoși, sfidând filele nemiloase din  agendă, în orice rol dintre cele pe care un  regizor ori altul îl așază”.  

Irina Popescu Boieru, despre „Moartea unui artist”

    „Pentru cei care s-au înverșunat să ferece în sertarele uitării întreaga dramaturgie românească a câtorva decenii, fără măcar să o recitească, pe motiv că ea, în totalitate, ar fi fost aservita puterii comuniste, iar autorii ei niște nedemni colaboraționiști ai acesteia, un spectacol cu piesa Moartea unui artist astăzi poate părea cel mult demersul perimat al unor nostalgici incurabili.

   Nu ne vom împiedica însa de aceștia. Ei nu sunt decât unul dintre multele valuri demolatoare ale istoriei, care au măturat fără discernământ trădare și eroism, servilism și rezistență, minciună și adevăr, impostura și valoare, sub pretextul că au fost contemporane, că s-au produs într-o aceeași epocă nefastă. Nu e prima oară când se aruncă la lada de gunoi a istoriei tot ce a aparținut unei anumite epoci: opere, mentalități, comportamente, curente artistice, atitudini sau personalități, fără o prealabilă triere. Deci nu pentru aceștia am făcut acest spectacol.

    De  sorginte declarat cehoviană, piesa lui Horia Lovinescu este o împletire de confruntări și înfruntări. Se întâlnesc și se luptă generații, atitudini, caractere, viziuni artistice, viața și moartea. Lăsând efemerul în seama mass-mediei și ocupându-se, aidoma autorului inspirator, Cehov cel fără egal, numai de ceea ce e important și veșnic, Moartea unui artist oferă șansa și provocarea unor partituri generoase pentru actori, plăcerea redescoperirii unor adevăruri fundamentale și a unor sentimente și relații sincere și recognoscibile în viața reală, iar toate acestea conferă piesei o permanentă și vie actualitate.”

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 10 noiembrie, de la 18:00, la Sala Studio.

Bilete aici.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.