„UNU+UNU…” de Lucian Dan Teodorovici la TNI

Scriu acest îndemn dintr-un dormitor în care s-a renunțat la televizor, unde rafturile-s pline de viața cărților. Aud tot mai mulți oameni în jurul meu că au renunțat la televizor, că dacă vor să se informeze, au atâtea și atâtea modalități de-a o face. Exact. Un fel de informare propune spectacolul UNU+UNU, care va avea premiera astăzi la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Iași. Da, spun bine „informare”, pentru că este vorba de cea de care avem nevoie spre a nu ne mai lăsa copleșiți de informarea manipulatoare a tot ceea ce înseamnă astăzi imagine, televiziune, marketing… Nimic altceva decât o spălare de creieri într-o baie comună, în care ingredientele par să fie departe de „săpun și apă”.

În acest sens, într- zi de Dragobete, propun spectacolul UNU+UNU…  Spectacolul are premiera astăzi și este regizat de Lucian Dan Teodorovici și are la bază un text de… același Lucian Dan Teodorovici. „Cel mai greu și cel mai important a fost să găsesc echilibrul dintre dramaturgul și regizorul din mine”, recunoaște scriitorul. Iată, un scriitor, un dramaturg, care ajunge să regizeze propriul text! O provocare mai mare decât să te lupți cu propriile idei, ca să le pui în scenă, să se potrivească cu ceea ce ai în minte din punct de vedere al acțiunii actorilor, ar putea fi chiar aceea de a asista la diversele conflicte dintre dramaturg și regizor. Ce faci atunci, domnule Teodorovici?

 

Prevăd un spectacol spumos, așa cum este și scriitura pe care o cunosc din romanele scriitorului, care au o tristețe blândă și cuminte, dar care abia-abia stă să clocotească. Am văzut lectura-specatcol a acestui text la Cărturești cu ceva timp în urmă, când, îmi amintesc, cadrul și actorii au făcut să fie un comic-tragic extraordinar pe seama manipulării mediatice. Darămite într-o piesă de teatru!

Abia aștept să recunosc acele momente în care regizorul a trebuit „să-și trateze textul ca și cum ar fi al altcuiva”. Textul este scos în zona de mesaj, iar cel mai important este faptul că acesta conține o problemă actuală și, anume, cum au recunoscut actorii și regizorul – condiționarea mediatică, ce duce la manipulare.

unu+unu afis

UNU+UNU…

de Lucian Dan Teodorovici

regia: Lucian Dan Teodorovici

scenografia: Rodica Arghir

muzică originală: Ana Teodora Popa

foto & video: Constantin Dimitriu

asistent regie: Irina Creţu

distribuția:

Ada Lupu

Ionuţ Cornilă

Dumitru Năstruşnicu

Horia Veriveş

Doru Aftanasiu

Delu Lucaci

Radu Homiceanu 

durata: 1h 15′

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/