Teatrul de Artă București joacă în aer liber, în stagiunea Teatru în TVR

Trei comedii și o producție îndrăzneață despre comunicarea în cuplu vor fi susținute pe scena amenajată în curtea din Calea Dorobanți nr. 191. Serilor de evenimente în aer liber, anunțate pentru luna iulie, li se mai adaugă una. În perioada 8 – 22 iulie, București așteaptă publicul cu teatru, muzică și povestiri, pe scena amenajată în curtea din Cal. Dorobanților nr. 191.

Spectacolele propuse sunt unele dintre cele mai solicitate, din repertoriul Teatrului de Artă București – inclusiv pe scene sau în spații neconvenționale din țară –, iar în cadrul unei stagiuni de vacanță estivală, transformă seri lungi și toride, în momente tonice și revigorante.

Unora le place swingul9

vineri, 8 iulie I ora 20.30

 

ZOLTAN BUTUC – PITROCELI MUZICALE ȘI POVESTIRI MINEREȘTI I stagiunea Teatru în TVR

 

„Povestiri minereşti de I.D. Sârbu

şi „Pitroceli muzicale‟ pe poeme de Nichita Stănescu, Jozsef Atilla, Vasko Popa

Pentru cei care iubesc limba poezească.

 

„Sunt Zoltan Butuc. Actor.

De prea multe ori m-am simțit, în țara mea, doar un contribuabil. Și când spun asta mă refer strict la taxe și la vot. In extenso, contribuția mea se manifestă și într-ale frumosului. Niciodată însă până acum nu am gasit în ceea ce fac o semnificație mai profundă, un sens mai bogat, civic și chiar patriotic, îndraznesc să spun.

 

Anul trecut într-un demers personal, asumat din toate punctele de vedere, am făcut acest disc de „Povestiri Minerești‟ pe texte de I.D. Sârbu. Lucru la îndemână din punct de vedere tehnic s-a dovedit apoi a avea un semnificativ impact despre care am să spun în continuare două cuvinte. Sunt oameni care după 26 de ani de la „mineriade‟ continuă să manifeste o reticență fățișă pentru o întreaga categorie de alți oameni, numită mineri. Uitând parcă, lăsând în spate o realitate politică abjectă care a dus la manipularea unora ușor manipulabili. Însă la o privire mai atentă putem constata că aceste comunități adună deopotrivă femei și copii, copii care atunci nici nu erau născuți, dar și altfel de bărbați decât cei arătați în media, în zilele grozăviilor „minerești‟.

 

Pe o parte dintre aceștia i-am cunoscut. La ei acasă. Și foarte curând am înțeles că sunt diferiți. Despre ei vorbesc în demersul acesta. Prin natura muncii lor, dură și murdară (atât de dură și atât de murdară că înseși cuvintele sunt neputincioase) sunt oameni care slăvesc VIAȚA altfel decât mulți. Pentru ca intră în mina la o oră fixă și nu este garantată în nici un fel ieșirea de acolo, Viața pentru ei este Altfel.

Am fost și eu în mină. La muncă. La 500 de metri sub pământ și soarele, și luna, și prejudecățile sau solidaritatea capată sens.

O femeie din Valea Jiului mi-a spus, cu ocazia uneia dintre prezentările discului cu „Povestiri Minerești‟ că, de un sfert de veac, în fiecare iunie a fiecărui an are impresia ca o nație întreagă scuipă pe fața ei pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Un bărbat mi-a oferit o lampă de miner mai bătrână cu un an decât mine spunându-mi că n-a fost a lui cum nu e nici a mea. Și că vreodată s-o dau mai departe.

M-au făcut Cetățean de Onoare Al Coloniei Literare Petrila.

Am plimbat spectacolul care însoțește acest disc, anul trecut, de la Reșița la Suceava și până la Marea Neagră. Brașov, București, Craiova peste tot am intersectat publicul în acel loc al ființei unde mai e Viața! Și cu fiecare pas am priceput cât de inerți suntem. Trăim într-o inerție dirijată, orchestrată și alimentată cu grijă chiar de noi înșine.

Păguboasă atitudine. Explicații or fi multe.

 

Ce mă interesează pe mine este readucerea la lumină a unor texte bogate în conținut și semnificații. Dătătoare de speranță. Mă mai interesează o minimă reparație în fața acestui colos al culturii române care este Ion Dezideriu Sîrbu, pe nedrept uitat. Lăsat deoparte. Readucerea basmului în cotidianul nostru atât de lipsit de Poveste și aspirații înalte.

Am crezut despre demersul meu că e desuet și va fi refuzat. NU e așa!!! Avem în continuare nevoie de Basm,

de Poveste, de Poezie.”

vineri, 15 iulie | ora 20.30

de

Cu: Lavinia Munteanu, Anca Manolescu, Edgar Nistor, Marius Călugăriţa

Regia: Claudiu Puşcău

Trăim într-o lume a preferinţelor şi opţiunilor, a tendinţelor şi a liberului arbitru. Unii preferă iarna, alţii, pescuitul, unii, hainele în culori pastel, iar alții, puiul la ceaun. Mulţi optează pentru filme horror, iar unora le place… swingul. Textul, după o cunoscută şi premiată autoare din Statele Unite ale Americii, tratează cu umor şi dezinvoltură, dar şi cu sensibilitate, problemele cuplurilor tinere din zilele noastre.

Ce legatură poate exista între două cupluri vecine, un pui de elefant, sex şi lasagna? Iată un răspuns pe care îl puteţi afla numai dacă veţi accepta să vă dezbrăcaţi de prejudecăţi şi să urmăriți acest spectacol al contrastelor, în care nonconformismul se îmbină cu sensibilitatea, iar umorul, cu profunzimea sentimentelor. Un spectacol care, cu siguranţă, vă va face să vă priviţi altfel vecinii.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

 

Cerere in casatorie_4sâmbătă, 16 iulie | ora 20.30

CERERE ÎN CĂSĂTORIE de A.P Cehov

Cu: Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente

Regia: Victor Olăhuţ

„Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bârfele, neînțelegerile între două familii. Dar, cum dragostea invinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.” – Victor Olăhuț

Spectacolul CERERE ÎN CĂSĂTORIE a fost creat în cadrul caravanei Cultură-n șură – un proiect ce și-a propus să reintroducă pe harta culturală a țării locuitorii de la sate. CERERE ÎN CĂSĂTORIE s-a jucat așadar, în vara anului trecut, în cinci sate din județul Sălaj, direct în curțile oamenilor, pe scene montate în șură, iar în decembrie 2015 a avut premiera în capitală.

Un barbat2

duminică, 17 iulie, ora 20.30

UN BĂRBAT ŞI MAI MULTE FEMEI de Leonid Zorin

Cu: Paula Chirilă și George Constantinescu

Regia: Bogdan Hușanu

Într-o societate în care bărbaţii încă se mai întreabă „ce-şi doresc femeile”, Bucureşti a descoperit secretul eternului feminin: firea permanent schimbătoare a „sexului slab”. Gavrunski, personajul masculin, cunoaşte, de-a lungul spectacolului, femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă, femeia romantică – acestea devenind norocul şi ghinionul din viaţa lui.

Insomniacii_8vineri, 22 iulie | ora 20.30

de Mimi Brănescu

Cu: Liviu Cheloiu, George Constantinescu, Marin Grigore

Regia: Sorin Miltaru

O comedie despre banalitatea vieţii şi despre condiţia umană dramatică, despre oameni rătăcind  în absurd, care se agaţă de gânduri revelatoare, oricât de caraghioase, în speranţa ieşirii din anonimat. O comedie nebună cu şi despre nebuni şi nebunie.

Producție a Teatrului de Artă București

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Comediei Românești – FESTCO.

__________________________________________________
Reprezentațiile au loc în aer liber, pe scena amenajată în curtea Televiziunii Române.

Accesul la spectacol se face în baza biletelorpe la intrarea din str. Ermil Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 20:00.

Preț bilet: 31,5 lei / 21 lei (elevi, studenți, pensionari)

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete: stația de Metrou Unirii 1, intrarea dinspre Curtea de Apel, vis-a-vis de Casa de abonamente elevi și studenti (luni-vineri: 9.00 – 19.00; sâmbăta: 10.00 – 14.00)

De asemenea, biletele pot fi achiziționate și online, de la www.teatruldearta.ro/bilete și Eventim.ro.

Rezervări la tel. 0737.904.932 şi e-mail rezervari@teatruldearta.ro.
Biletele rezervate pot fi achiziționate direct în seara spectacolului (cu reconfirmare telefonică a rezervării, în ziua reprezentației), de la casa de bilete amenajată la intrarea în TVR, din strada Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 19:30.

Foto: cu acordul Teatrului de Artă

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.