Replika se întreabă: „Peștii dorm?”

Centrul de Teatru Educațional Replika vă invită vineri, 11 noiembrie, ora 19.00 la premiera spectacolului Peștii dorm? de . Spectacolul este prezentat în premieră, în România, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

pestii-dorm_foto-larisa-baltaPiesa este o monodramă care prezintă încercările unei fetițe de zece ani de a înțelege și de a accepta moartea fratelui ei mai mic. Cu inocența specifică vârstei, ea se confruntă cu această amintire reușind să lanseze întrebări pentru care nici adulții nu au un răspuns. Tema textului este moartea privită prin ochii unui copil iar povestea este adresată atât copiilor cu vârsta peste zece ani cât și părinților lor.

Dramaturgul primește premiul pentru teatru pentru copii Mülheimer Kindertheaterpreis în anul 2012 pentru piesa ”Peștii dorm?”. Juriul își motivează alegerea: „Pe de-o parte mari întrebări, caractere puternice, conflicte existențiale – pe de altă parte ironie neagră și umor clovneresc. Valuri de momente de tensiune și de momente de profunzime predomină ca structură în ”Peștii dorm?”. Autorul reușește să redea o poveste care tulbură, fără să stoarcă forțat lacrimi, și care totuși emoționează până la lacrimi, care lasă printre rânduri loc de respiro și chiar de momente de râs puternic. Multilateralitatea operei autorului face ca piesele sale, mereu comisionate pentru o anumită categorie de vârstă, să atingă în montare o paletă mult mai largă de spectatori și să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă.  Acest lucru se întâmplă și în cazul piesei ”Peștii dorm?”.

Textul a fost tradus din limba germană de Ciprian Marinescu, cu sprijinul Goethe Institut, și a fost prezentat ca spectacol lectură  în premieră, la , în mai 2016 în cadrul proiectului Goethe Guerrilla.

Producția spectacolului ”Peștii dorm?” de Jens Raschke, regia , beneficiază de sprijinul Ambasadei Germaniei la București.
Această premieră încheie programul Toamna la Replika, un proiect cultural finanțat de către ARCUB prin programul ”București. Oraș in-vizibil”.

Traducerea: Ciprian Marinescu
Regia:
Scenografia: Valentin Vârlan
În distribuție: .

INTRAREA LIBERĂ numai pe bază de rezervare.
CONTACT: 0732101860 / 0787714551 / centrulreplika@gmail.com
FB event: https://www.facebook.com/events/1625830994382981/

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.