Replika pleacă într-un turneu de teatru imersiv

FOAMEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE

20 de ani de la dispariția lui Septimiu Bazilescu Ariston (n. 07.09.1922 – d.14.09.1995)

Provine dintr-o mare familie de boieri din zona Focșani.
A avut o pasiune pentru chimie alimentară încă din anii liceului.
La naționalizare, familia lui pierde totul.
Bazilescu încearcă să fugă din țară împreună cu soția sa, Iulia. Este arestat și ajunge în diferite pușcării: Balta Brăilei, Canal, Poarta Albă.
În 1962 primește o bursă Rockefeller și pleacă în America.
NASA îl angajează în cercetările nutriționale pentru astronauți, în cadrul programului Apollo.
Bazilescu este expulzat în 1970 de statul american și revine în România.
În 1990, dezgustat de ce li se întâmplă unora ca Ion Rațiu sau Corneliu Coposu, Bazilescu intenționează să aplice în Berceni, locul unde a locuit foarte mult timp și a cunoscut cea mai cruntă sărăcie și foame, programul său social, ’Foamea noastră cea de toate zilele’, care își propune să eradicheze ideea de foame la nivelul micro-comunităților.

foamea-noastra-cea-de-toate-zilele-2Peca Ștefan: „Public şi artişti re-creează împreună, în cadrul unui spectacol-cină, unul dintre proiectele filantropului român Septimiu Bazilescu Ariston de a vindeca „foamea noastră cea de toate zilele”. Având la bază câteva însemnări incomplete ale filantropului, găsite în documentare, dar și o serie de interviuri cu oameni care şi-au pierdut casele în Sectorul 4 din Bucureşti, Foamea noastră cea de toate zilele creează o experienţă imersivă care îşi propune să exploreze natura sărăciei din România, relaţia dintre schimbare socială reală şi procesul artistic, conflictul dintre realitate şi ficţiune şi felul în care îl consumăm în timpul participării la un spectacol.” 

Direcţia de scenă a însemnat colaborarea a doi importanţi tineri regizori, şi , pentru un spectacol-unicat, cu număr limitat de reprezentații, numai în perioada 03 octombrie – 15 noiembrie 2016.

foamea-noastra-cea-de-toate-zilele-3

FOAMEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE

Distribuţia:

Agapiţa – ; Eugenia – Sabrina Iaşchevici; Iustin – Sebastian Marina; Gelu – Viorel Cojanu; Fane – Raul Stănulescu (vioară) / Constantin Diogene Ciornenchi (vioară)

Text: Peca Ştefan, Regia: , , Scenografia: Arh. Gabi Albu, Coregrafia: Carmen Coţofană, Confecţionare origami: Elena Irofte; Foto: Adi Bulboacă

Durata spectacolului: 2h 30m / Număr fix de spectatori/reprezentație: 40

INTRAREA LIBERĂ numai pe bază de rezervare.

CONTACT: 0732101860 / 0787714551 / centrulreplika@gmail.com

FB event: https://www.facebook.com/events/152455421875353/  

Foamea noastră cea de toate zilele va fi prezentat în cadrul unui Turneu de teatru imersiv finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, în opt orașe din țară:

foamea-noastra-cea-de-toate-zilele-13, 24 și 31 octombrie, ora 19.00 – (București)

4 octombrie, ora 19.00 – Universitatea de Arte Tîrgu Mureș;

5 octombrie, ora 19.00 – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe;

17 octombrie, ora 19.00 – Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Focșani;

18 octombrie, ora 19.00 – Teatrul „George Ciprian”, Buzău;

25 octombrie, ora 19.00 – Teatrul de Stat Constanţa;

01 noiembrie, ora 19.00 – Teatrul Călărași;

15 noiembrie, ora 19.00 – Teatrul „Maria Filotti”, Brăila

 

CRONICI:

”… Teatrul dispare, lăsînd loc realităţii, ceea ce repune în discuţie relaţia dintre artă şi societate, modul lor simbiotic de existenţă, măsura în care „se hrănesc“ reciproc. De altfel, pe tot parcursul spectacolului, ieşirile regizate din convenţie, teatralitatea asumată a poveştii, identitatea „reală“ a ficţionalului Bazilescu fac ca focusul să fie exact pe delimitarea între documentar şi ficţional…” / Oana Stoica / Dilema veche, nr. 622, 21-27 ianuarie 2016

foamea-noastra-cea-de-toate-zilele-4”… Poate că ne simțeam vinovați, într-un fel straniu, că în acea seară spectacolul și cina se țineau pentru noi, cei care, de bine de rău, încă mai aveam ce mânca și acasă, și nu pentru oamenii din centrele sociale ale Bercenilor, așa cum se jucase de fiecare dată până atunci. Și, totuși, câți dintre noi nu s-au gândit în acele momente cum ar arăta lumea dacă o astfel de cină ar deveni ceva obișnuit, o cină de toate serile?…” / Alina Vîlcan / Ziarul Metropolis / 18 Noiembrie 2015

”… Actorii reuşesc să creeze o legătură cu publicul şi să-l implice în scenariu. La un moment dat uiţi că eşti într-o sală în care se joacă o piesă, te simţi martorul unor confidenţe şi întâmplări la care nu ar fi trebuit să asişti. Este ca şi cum mergi la cineva în vizită, dorește să-ţi împărtăşească un secret, însă între timp vin mai mulţi oameni şi încep să discute alte lucruri…” / Pălărisme.ro / 04 Noiembrie 2015

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.  În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.