RELIEF – Primul Laborator de Teatru Tânăr din România

Print

Șase dintre cele mai bune trupe de teatru de adolescenți vin la primul Laborator de Teatru Tânăr din România, organizat de Teatrul și Asociația TETA, în București, între 12 și 15 mai.

își propune să valorifice și să valideze arta teatrală făcută de adolescenți, punând bazele unui cadru inspirațional, concentrat pe experiment și învățare: 90 de liceeni vor juca pe scena Teatrului și vor lucra, timp de trei zile, cu 6 regizori și 6 muzicieni.

Proiectul este compus din două secțiuni: Secvențe și Spectacole de Teatru Tânăr.

Secvențe este secțiunea necompetitivă, în cadrul căreia adolescenții vor lucra timp de trei zile pe o scenă dintr-o piesă de William Shakespeare, sub îndrumarea câtorva dintre cei mai prolifici tineri regizori din România:

  • (montări la Teatrul ACT, Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a)
  • (montări la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul EXCELSIOR, Teatrul de Comedie din București ș.a)
  • (montări la Teatrul Național din București, Teatrul ACT, Teatrul Maria Filotti din Brăila ș.a)
  • Erwin Simsensohn (montări la Teatrul Național Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Teatrul Național Târgu-Mureș ș.a)
  • Alex Mâzgăreanu (montări la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț ș.a)
  • Dragoș Mușoiu (montări la Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a).

Fiecărui regizor i se va alătura și un colaborator muzical. Pe 15 mai, fiecare trupă va prezenta pe scena mare a Teatrului EXCELSIOR momentul teatral dezvoltat împreună cu regizorii îndrumători.

Spectacole de teatru tânăr reprezintă secțiunea competitivă a . În primele două zile de festival, trupele vor fi invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața unui juriu compus din personalități marcante ale scenei românești.

Cele șase trupe invitate să ia parte la prima ediție a RELIEF sunt Amprente, Brașov, cu spectacolul Pisica Verde, AS, București, cu A fost și încă este, Atelierul de Teatru, Botoșani cu Nu pot să respir), Brainstorming, București cu The Breakfast Club, Drama Club, Botoșani cu Harap-Alb?! și Seism, Focșani, cu Stelele sunt ultima mea grijă.

RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creează un context dedicat experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea însă sub îndrumarea unor profesioniști.

„Ethos-ul Teatrului EXCELSIOR s-a aliniat perfect cu cel al organizatorilor Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, de la Alexandria. Împreună am gândit un laborator care își propune să aducă în fața publicului din București câteva dintre cele mai performante trupe de teatru de adolescenți din România. Credem că necesitatea unui astfel de eveniment este una reală, cu atât mai mult cu cât produsele teatrale create de liceeni suferă de o slabă vizibilitate și validare. Cred cu onestitate că multe dintre aceste spectacole pot sta cu ușurință alături de cele ale profesioniștilor. Regizorii invitați în cadrul acestui proiect îi vor ghida pe participanți, oferind instrumente și îndrumare pentru dezvoltarea momentului teatral. Aproape 90 de adolescenți din întreaga țară se vor manifesta creativ în cele trei zile de laborator. Iar pe 15 mai o să putem vedea rezultatele. Ne dorim ca adolescenții care joacă astăzi pe scena RELIEF să fie în câțiva ani actorii profesioniști ai EXCELSIORULUI. Acest proiect reprezintă doar primul pas dintr-o strategie pe termen lung, care își propune să creeze o comunitate coagulată în jurul teatrului, o comunitate de tineri artiști care poate crește împreună cu noi.”  (Adrian Găzdaru – directorul Teatrului EXCELSIOR).

RELIEF este un eveniment organizat de către Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Asociația TETA (Ideo Ideis).

Pentru mai multe informaţii:

http://www.teatrul-excelsior.ro

www.facebook.com/laboratorelief

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.