Punctul muzeal dedicat scriitorului Dimitrie Anghel a fost inaugurat la Miroslava

în parteneriat cu Primăria Comunei Miroslava și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași a inaugurat, în data de 18 aprilie 2016, la Miroslava, județul Iași, punctul muzeal dedicat scriitorului Dimitrie Anghel. Este al doilea punct muzeal deschis în ultimul timp în județul Iași de către MNLR Iași, după cel dedicat lui Cezar Petrescu, inaugurat la în anul 2015, în cadrul FILIT.

Inaugurare exterior

Expoziția permanentă din Centrul de Informare Turistică Miroslava reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Dimitrie Anghel, valorificând fondul documentar al MNLR Iași. Expoziția cuprinde fotografii ale poetului, cu momente și oameni care au trecut prin viața sa, cărți în ediții prime și traduceri de-ale sale, fotocopii după manuscrise, reviste literare la care a colaborat, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea etc.

Între anii 1971-1990, în conacul de la Corneşti, unde s-a născut poetul Dimitrie Anghel, a existat un punct muzeal. Aici erau expuse manuscrise, reviste, fotografii, cărţi ale poetului. După Revoluţia din 1989, punctul muzeal de la Corneşti a fost închis temporar pentru restaurare, iar între anii 1990-1992, conacul, beciul şi celelalte anexe au fost demolate până la fundaţie de către locuitorii din sat.

Criticul literar Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române: „A pune la șosea figura și personalitatea poetului este un mare câștig pentru comuna Miroslava. E cumva și un gest recuperator, se încearcă să se repare ceea ce furia imediat post-revoluționară a ras până la temelie vechiul conac al familiei. Este un semn de deschidere și un exemplu pe care ar trebui să-l preia cât mai multe astfel de comune. Nu facem numai agricultură, mai facem și cultură la sat”.

Dan Niță, primarul comunei Miroslava: „Ne bucurăm că am deschis acest punct muzeal dedicat scriitorului în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Reiterăm, și cu acest prilej, promisiunea de a reface printr-un proiect cu finanțare europeană, conacul în care a locuit scriitorul care face atâta cinste comunei noastre”.

Dan Lungu, directorul MNLR Iași: „Astăzi am deschis punctul muzeal „Dimitrie Anghel” la Miroslava. De fapt este un mod de a reînnoda istoria, pentru că a mai existat un punct muzeal în această zonă. Ne bucurăm că reușim să deschidem un muzeu nou, el vine, practic, după punctul muzeal pe care l-am deschis anul trecut la Cotnari, în cadrul FILIT, și mai urmează să deschidem pe 21 mai un punct muzeal „Ionel Teodoreanu” la Golăiești, comuna în care se află Medelenii. Cred că este foarte important pentru noi, Muzeul Național al Literaturii să ieșim din orașul Iași și să mergem prin județ, pentru că avem foarte multe lucruri de văzut”.

Punctul muzeal „Dimitrie Anghel” devine astfel cel de-al 14-lea obiectiv aflat în componența Muzeului Literaturii Române Iași.

Curatorii expoziției sunt reprezentanții MNLR Iași: Iulian Pruteanu, Oana Melinte și Corina Irimiță.

Mai multe detalii despre muzeele literare ieșene și activitatea Muzeului Național al Literaturii Române Iași: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Inaugurare

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.