Cum a fost la deschiderea Festivalului de tineri ÎnScenarii

Marți seara, pe 5 ianuarie, la Teatrul Excelsior a avut loc deschiderea Festivalului ÎnScenarii – un spațiu al întâlnirii pentru adolescenții creativi, în care se desfășoară timp de trei zile (de pe 5 ianuarie până pe 7 ianuarie) seri de teatru și film, toate organizate cu sprijinul programului YouthBank. Toate piesele de teatru și filmele sunt făcute în întregime de adolescenți.

În prima seară a acestui festival au avut loc două piese de teatru și un mediumetraj. Prima piesă de teatru, Her Christmas Hat – o comedie în limba engleză de Walter Ben Hare, a fost pusă în scenă de echipa de teatru T3 – o echipă liber profesionistă formată din elevi de liceu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” și Colegiul Național  Bilingv „George Coșbuc” din București. Ceea ce m-a surprins de la bun început a fost profesionalismul de care au dat dovadă acești tineri copii, prin faptul că au reușit să pună în scenă o comedie englezească care ridică din start câteva dificultăți de pronunție și de folosire a unor accente diferite – pe care le-au întâmpinat cu succes, precum și curajul de a pune în scenă o piesă într-o limbă străină. Mai mult decât atât, decorul și costumațiile personajelor au fost foarte ample și atent puse în scenă. Piesa de teatru a rezistat la public, chiar dacă a trecut Crăciunul. Umorul susținut prin limbaj, precum și intriga piesei – primirea unei pălării inestetice care este refuzată și oferită consecutiv celorlalte personaje ajunge să fie catalizatorul relațiilor familiale și un personaj în sine sunt doar câteva dintre elementele care te fac să chestionezi idei precum sinceritatea, prietenia, sau semnificația unei sărbători precum Crăciunul.

20160105_183619

A doua piesă de teatru, Almost, Maine de John Cariani – o comedie romantică pusă în scenă de trupa As a avut un decor mai minimalist și mai simplu, pentru că s-au jucat foarte mult cu alegorii și simboluri (săculeți cu dragoste, inimi din perne, o frumoasă alegorie a depărtării și distanțării dintre oameni, sugerată printr-un bulgăre de zăpadă). Almost,Maine este un spațiu mitic greu de situat, undeva prin Nord, aproape că nu există, pentru că locuitorii lui n-au reușit să se organizeze. Piesa este formată din nouă scenete care surprind mici felii de viață ale locuitorilor acestui oraș fără identitate, Almost, într-o atmosfera iernatică, în care se țes povești stranii de dragoste.

20160105_192449 20160105_192453 20160105_193500

Seara s-a încheiat cu derularea scurmetrajului Tibi (2015), un film de Dan Iliuță, de doar 17 ani, elev la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Tibi a participat și la Festivalul de la Cannes în 2015. De altfel, toată echipa care a realizat acest film au vârste cuprinse între 17 și 24 de ani cel mult. Subiectul filmului este inspirat parțial dintr-un eveniment din viața lui Dan Iliuță, căruia i s-au adăugat și alte sugestii : Un tânăr de 20 de ani (Vlad Galer în rolul lui Tiberiu Dinescu) încearcă să afle misterul care se ascunde în spatele morții tatălui său, trecând printr-o serie de evenimente care îi dezvăluie identitatea și drumul către maturizarea interioară.

La sesiunea de întrebări de la sfârșit, echipa de producție a filmului s-a arătat foarte deschisă către toate întrebările venite din partea publicului care vizau fie justificarea finalului, explicarea anumitor secvențe, fie observarea unor detalii de finețe și de logică cronologică a filmului – la care Dan Iliuță și-a justificat cu succces micile stângăcii ale filmului. Totodată, mi-a plăcut onestitatea lor autocritică. Nu este un film pe care ai vrea să-l revezi (cel puțin pentru cei cu gusturi cinematografice mai rafinate), dar e admirabil felul în care s-au descurcat niște tineri cu aparate și tehnici de editare pe care le-au avut la îndemână.

Pe de altă parte, publicul a fost format preponderent din adolescenți – mulți dintre ei au venit să-și susțină colegii care jucau pe scenă, alții pentru că au fost invitați de prietenii lor. Piesa care a câștigat cel mai mult publicul (inclusiv publicul senior, aflat în minoritate, o doamnă de lângă mine s-a așezat pe jos ca să-i aplaude cât mai tare) și l-a făcut să aibă reacții cât mai nuanțate a fost Almost, Maine, deși, personal, mi-a plăcut mai mult Her Chirstmas Hat, cu riscul de a ierarhiza, pentru că au dat dovadă de calitate și profesionalism. Piesa aceasta ar putea să o joace și pe o scenă mai mare din București.

20160105_181701 20160105_181710

Despre a doua seară a festivalului va scrie colega mea, Andreea Tănase. Dacă astăzi sunteți prin zonă, puteți să participați la ultima seară a festivalului de tineri ÎnScenarii. Biletul este de doar 20 de lei, iar pe lângă asta, aveți șansa să vă întâlniți cu niște tineri foarte entuziaști și creativi. Programul de astăzi este următorul:

18.00 Backstage – Trupa Shakespeare
19.00 Flori pentru Algernon – Alex Ivanoiu (one man show)
20.00 O femeie singură – Maia Morgenstern

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Elena Donea

A terminat masteratul de Studii literare din București. Îi plac poezia, teoria literaturii, literatura comparată, pisicologia și flanările lungi prin București.