Ieri, la Sala Media a Teatrului Național din București a avut loc conferința de presă dedicată celei de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care va avea loc între 21 și 30 octombrie.
Marina Constantinescu (directorul artistic al FNT), Aura Corbeanu (director executiv FNT și vicepreședinte UNITER) și Ion Caramitru (director general TNB) au vorbit despre ce înseamnă realizarea unui astfel de festival, despre calitatea pieselor alese și despre invitații din străinătate ai acestei ediții. Anul acesta, dansul este vectorul festivalului, căci numeroase piese includ reprezentații de dans cu actori. Selecția festivalului a fost făcută din stagiunea 2014-2015 și cuprinde nume cunoscute dar și nume la început de drum, despre care însă organizatorii ne îndeamnă să-i credem pe cuvânt că merită urmărite.
Cred în fiecare spectacol (…), în lupta fiecărui director ca lucrurile să arate altfel.
Discursul Marinei Constantinescu legat de motorul FNT a fost unui puternic și liric deseori, ea accentuând că ne aflăm într-o lume dezechilibrată în care festivalul oferă o perspectivă profundă, consistentă și coerentă, făcând aceasta printr-o selecție foarte responsabilă și dureroasă pe alocuri. Câțiva susținători ai FNT-ului, printre care Radio România, Institutul Cultural Român și Televiziunea Română, au luat cuvântul și și-au exprimat entuziasmul față de începerea festivalului.
Peste toate, această ediție a Festivalului Național de Teatru îi este dedicată lui Miriam Răducanu. Mai mult decât atât, două expoziții sunt dedicate lui Marcel Iureș și Gigi Căciuleanu, cel din urmă având și câteva spectacole și o lansare de carte de-a lungul celor zece zile de festival. La fel de interesantă este și colaborarea, începând de acest an, cu Muzeul Național de Artă București, Palatul Regal găzduind, pe perioada festivalului, o expoziție de instrumentație scenografică realizată de Dragoș Buhagiar.
Trei invitați străini vor juca pe scenele FNT. Coregraful Angelin Preljocaj deschide Festivalul cu spectacolul Fresca. Lev Dodin aduce Livada de vișini într-un spectacol în limba rusă. Carolyn Carlson vine cu un spectacol de dans (Scurte Povestiri) și unul de teatru-dans (Acum), fiind și cea care susține un atelier de dans cu actori tineri români în câteva dintre zilele de desfășurare a Festivalului. Mai mult, Ion Caramitru și un alt invitat al FNT, Michael Pennington, regizor britanic, vor desfășura, cu susținerea British Council, un atelier bilingv de creație Shakespeare pentru tineri actori.
Dacă nu v-am lămurit încă, aruncați o privire pe site-ul oficial – este la zi cu tot ce se întâmplă. De asemenea, toate spectacolele din cadrul festivalului de acest an, împreună cu prezentările lor, distribuția și reprezentațiile, le găsiți în programul oficial. Noi, la Semne Bune, vom încerca să fim peste tot, să-i admirăm pe toți și să vă povestim, în caz că ratați vreun spectacol, cum a fost. Ne vedem la FNT!
*Foto: Ioana Chiriță pentru FNT