ALT Concurs Național de Coregrafie, ediția a IV-a

Acest articol a fost publicat de Andra Pavel pe 7.10.2016 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , .

alt_concurs_2016Asociația Secția de Coregrafie organizează, în perioada 15 – 20 octombrie 2016, cea de-a patra ediție ALT Concurs Național de Coregrafie, un proiect amplu, dedicat coregrafilor, dansatorilor și spectatorilor din România.

Proiectul va cuprinde: competiția oficială în care vor concura zece spectacole, ateliere de formare profesională cu coregrafi de renume internațional, spectacole de coregrafie contemporană invitate din Spania și SUA, ateliere teoretice, gala de decernare a premiilor și un eveniment de networking pentru public și artiști.

Competiția oficială va fi transmisă în direct pe Facebook ALT Concurs.

ALT Concurs va însemna și în acest an un proiect complex cu ramificații internaționale.

Astfel, o vom avea invitată pentru a treia oară pe celebra coregrafă și directoare artistică de origine spaniolă Eva Sánchez Martz, care va face parte din juriul #AltConcurs, va susține un atelier practic și va propune publicului, co-producția româno-spaniolă, ”IronCage”.

Maureen Momo Freehill este la prima vizită în cadrul ALT Concurs. Va conduce un atelier practic, va face parte din juriu și va prezenta performance-ul „Embodying the Essence: BUtoh BUcharest”.

Jivko Jeliazkov, Art Director și co-fondator al Derida Dance Center (primul centru pentru dans contemporan din Bulgaria), va face parte din juriu și va sustine un atelier practic pentru profesioniști.

Kristóf Farkas, critic de teatru și dans de origine maghiară, membru fondator al KÖM – Critics’ Self-educating Workshop inițiat de L1 Association, a studiat actoria, baletul și dansul contemporan și a absolvit studii universitare de Literatură Maghiară și Studii Teatrale. I s-a acordat Bursa Viktor Fülöp de către Ministerul Culturii. Acesta va susține un atelier teoretic despre procesul de creative thinking în dezvoltarea unui spectacol de dans.

PROGRAM

15 octombrie, Centrul Național al Dansului, 15:30 – 21:30
 Competiția oficială ALT Concurs Național de Coregrafie

16 Octombrie, POINT Art Hub, 19:00
Embodying the Essence: BUtoh BUcharest”, coregrafia Maureen Momo Freehill (Butopia)

17 – 21 Octombrie, 10:30 – 13:30
Ateliere de formare profesională susținute de Eva Sánchez Martz, Maureen Momo Freehill și Jivko Jeliazkov
(detalii la cartieruldedans@gmail.com)

18 Octombrie, POINT Art Hu, 18:30 – 20:00
”Dance conversations”, atelier teoretic cu Roxana Marin și Cristina Bazavan

20 Octombrie, POINT Art Hub

10:00 – 15:00
Atelier teoretic cu Kristof Farkas

Ora 16:30
Decernarea premiilor ALT

Programul complet poate fi urmărit pe site-ul competiției și pe paginile de Facebook ALT Concurs și Cartierul de Dans.

PREMII

Premiul ALT Concurs Național de Coregrafie 2016
(un premiu în valoare 10.000 RON acordat de juriu)

Premiul Performer
(un premiu în valoare de 3.000 RON acordat de juriu)

Premiul Open Door la Institutul de Artă din Barcelona
(o săptămână de studiu la Institutul de Artă din Barcelona acordată pentru doi dansatori, de către Martz Contemporary Dance Company)

Bursa World Dance Movement
(două burse în valoare de 200 Euro acordate de Martz Contemporary Dance Company)

Premiul Derida Dance Center
(o rezidență în cadrul Derida Dance Center, Sofia)

Premiul Butopia
(o invitație acordată unui coregraf la Butopia Centre for the Embodied Arts in Nature, Whidbey Island, Pacific Northwest)

Premiul Teatrului de Balet Sibiu
(o invitație de a realiza o coregrafie împreună cu compania de balet a teatrului pentru stagiunea 2016/2017)

LOCAȚII

Centrul Național al Dansului, blvd. Mărășești nr. 80 – 82
POINT Art Hub, Strada General Eremia Grigorescu 10

JURIU

Eva Martz
Cristina Bazavan
Maureen Momo Freehill
Jivko Jeliazkov

SPECTACOLE INVITATE

Embodying the Essence: BUtoh BUcharest
16 octombrie, ora 19:00, POINT Art Hub

Orice element filtrat până la natura sa esențială devine motivația principală a existenței corpului și sufletului uman. Acest proces de a dansa influențat de către sursa creativă a unui mediu viu, este inspirația acestei seri de dansuri butoh, imaginată de Maureen Momo Freehill. Fiecare dans este o revelație a abadonarii în fața invizibilului, prin formele unice create de corp. Acesta este un performance special pentru momentul și contextul în care ia naștere, pentru că Momo își va pune amprenta asupra spațiului și a oricărei persoane care îl vizitează. Iar de această dată, Bucureștiul natural și cultural este cel care o va inspira.
Prețul și modalitătile de procurare a biletelor pentru spectacolul din cadrul POINT Art Hub sunt disponibile pe pagina de Facebook POINT și pe website www.whatsthepoint.ro

 IronCage: 19 octombrie, ora 18:30, Institutul Cervantes

invitatie_ironcage

O co-producție româno-spaniolă de dans contemporan, creată din colaborarea Asociației Secția de Coregrafie (România) și Martz Contemporary Dance Company (Spania).
IronCage tratează la nivel fizic și senzorial ideea de libertate, autonomie și identitate. În dezvoltarea lucrării, coregrafa Eva Sánchez Martz s-a inspirat din conceptul propus de Max Weber, prin crearea unor punți de legătură între compoziția coregrafică și fenomenul raționalizării, atât din perspectiva pietrificarii mecanizate, dar și a valorilor subiective haotice și atropice. Mișcarea dinamică generează în interiorul spectacolului diferite arhitecturi imaginare, iar întreaga structură coregrafică arată publicului deciziile unei conștiințe colective afectate de raționalitatea socială care este istorică, cultural determinată și supusă unor contexte interpretative variabile.
IronCage este într-un final, întâlnirea unică dintre două culturi diferite ale dansului, cea română și cea spaniolă, cu intenția de a crea un produs autentic și capabil să exprime esența unei chimii artistice.

Coregraf: Eva Sánchez Martz // Martz Contemporary Dance Company
Dansatori: Diana Chira, Idris Clate, Alina Radu, Cristian Hariga, Sară Colomino, Josep Maria Monreal, Rita Giannuzzi
Spectacolul din cadrul Institutului Cervantes este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Spectacolele din cadrul competiției principale ALT Concurs se vor desfășura la Centrul Național al Dansului. Informații despre prețurile biletelor și abonamentelor sunt publicate pe www.cndb.ro.

ALT Concurs Național de Coregrafie este un proiect cultural produs de Asociatia Secția de Coregrafie, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ArCub prin programul ”Bucuresti In-Vizibil” și AC/E Accion Cultural Española.

 

Director
Sandra Mavhima

Parteneri privați
Martz Contemporary Dance Company, L1 Association, X si 0 Dance Project, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Baneasa/Grand Cinema & More, POINT, Derida Dance Center, Butopia.

Parteneri instituționali
Centrul Național al Dansului, AFCN, ICR, ArCub, Ambasada Spaniei la București, Institutul Cervantes, Institutul Balassi.

Parteneri media principali
Radio Romania Cultural, bazavan.ro.

Proiectul este comunicat de
 Dans Cult Communication și Red Ballerina, membru CID-UNESCO.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andra Pavel

A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.