Scrisoare Crăciunului din mine

Dragi sărbători de iarnă,

îmi permit să vă scriu pentru că prea s-a întors lumea cu susul în jos. Știți de ce? Pentru că, săracii oameni, nu au timp de ei, nu au timp să vă primească așa cum o făceau bunicii noștri. Nu-i blamez, pentru că, știu bine, ei stau mai mult de opt ore țintuiți într-un scaun în fața unui ecran și butonează: rezolvă deadline-uri, scriu rapoarte, comandă cadouri pentru nepoți și iubiți, fac comandă de tacâmuri pentru masa de Revelion, adună like-uri pe facebook cu cafele din pauze și țigări începute între două ședințe…

Nu au timp de sufletul lor și de aceea nu vă mai recunosc pe voi, Sărbătorile. Îmi amintesc de voi în copilărie: senin, miros de liniște, clinchete rare și puternice de clopoței, fulgi curați pe care îi așteptam din cer cu gura deschisă. Eram sigură că fulgii îmi vin ca un dar în acele zile minunate, care nu semănau cu nici unele din an. Acum, nici nu mai ninge. Mă simt vinovată.

Crăciunule, îmi ești tare drag. Dar dacă ai avea un binoclu mare cât două planete, ai sta pitit pe Jupiter și te-ai iți la noi, ca să vezi cum ne-apucă pandaliile. Asta pentru că tot ceea ce se întâmplă în jur este un marketing pur făcut în jurul tău, Crăciunule. Ne bucurăm la comandă, de parcă am apăsa pe un buton și s-ar declanșa „bucuria sărbătorilor de iarnă”, „bucuria dăruirii” și altele din acest sistem vicios construit atent de „marile capete marketoloage ale pământului”.  Mergem prin mall-uri și ne cumpărăm fericiri din plastic, uitând că cea mai mare e, de fapt, în noi.

Te-ai minuna, însă nu ne-ai judeca prea mult, pentru că ai compara cu viața noastră de până în luna decembrie și atunci ai plânge. Ai plânge pentru că ai devenit un pretext de a dărui, de a produce bucurie la comandă și cu TVA.

***

În rest, liniște de Crăciun s-aveți!

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/