Noiembrie la Teatrul Evreiesc de Stat

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 5.11.2015 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Blazonul

BLAZONUL – Luni, 9 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Mic

Distribuția: Nicolae Călugăriţa, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Ecaterina Ţugulea, Iolanda Covaci, Viorica Bantaş, Viorel Manole, Mihai Prejban

Regia: Andrei Munteanu

Sinopsis: Cei din urmă membri ai clanului Groislik, prinşi într-un trecut de care, în fapt, au fost deposedaţi, se văd aruncaţi în groapa de gunoi a Istoriei, triesc din amintiri şi sunt cuprinşi de o melancolie întunecată. Instinctul de supravieţuire şi dorinţa de revenire în lumea din care au fost înlăturaţi determină un conflict acut şi dezumanizant între vechii şi mai noii membri ai familiei. Spectacolul este un elogiu adus sensibilităţii umane  şi demonstraţia subtilă a unui paradox: alegeri ce par bune, dar se dovedesc apoi erori fatale. O piesă evreiască, în esenţă, de factură cehoviană…

***

Stele ratacitoare (fara distributie)

STELE RĂTĂCITOARE – Marți, 10 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Mic

Distribuția: Rudi Rosenfeld, Luana Stoica, Alexandra Fasolă, Anka Levana, Cornel Ciupercescu, Veaceslav Grosu, Nicolae Călugăriţa, Viorel  Manole, Marius Călugăriţa, Geni Brenda, Darius Daradici, Arabela Neazi, Cristina Cîrcei, Mirela Nicolau, Viorica Bantaş, Ecaterina Ţugulea, Mihai Prejban / Cătălin Stelian, Iolanda Covaci, Richard Bovnoczki, Mircea Dragoman, Natalie Ester, Nicolae Botezatu

Regia: Andrei Munteanu

Sinopsis: Spectacolul spune povestea unor tineri evrei dintr-un colț de provincie basarabeană care, vrăjiți de o trupă de teatru ambulantă, pleacă din casa părintească în lumea largă să-și caute norocul ca artişti. Dar iată că viaţa îi poartă tot mai departe (Lvov, Viena, Londra) nu doar de sătucul natal, ci şi de propriul lor trecut, de care se despart, la început, cu nepăsare. Căci acesta-i prețul pe care îl cere, uneori, succesul – renunțarea la sine. Şi în timp ce personajele principale, Reizl şi Leibl, îşi împlinesc astfel ambițiile și destinul artistic, faima lor răspândindu-se pretutindeni, pe lângă ei mai există mulți alți artiști, ale căror aspirații nu se vor realiza niciodată. Oare arta e o fugă uşuratică din faţa vieţii sau calea de a ajunge cu adevărat la stele?

***

Motke

MOTKE HOȚUL – Marți, 17 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Mic – INTRARE LIBERĂ

Distribuția: Veaceslav Grosu, Geni Brenda, Mihai Ciucă, Cornel Ciupercescu, Marius Călugărița, Mirela Nicolau, Nicolae Botezatu, Lucia Maier, Arabela Neazi, Mihai Prejban, Viorel Manole, Nicolae Călugărița, Darius Daradici, Dorina Păunescu, Andrei Finți, Luana Stoica, Alexandra Fasolă, Natalie Ester, Monia Pricopi, Viorica Bantaș, Cristina Cîrcei, Mircea Dragoman, Cătălin Stelian, Maia Morgenstern

Regia: Andrei Munteanu

Sinopsis: Recunoscută drept una dintre cele mai cunoscute piese din creația lui Shalom Ash, alături de ”Dumnezeul Răzbunării”, se înscrie în lista pieselor incomode din dramaturgia evreiască. Acțiunea piesei este dezvoltată în jurul unui personaj controversat, plin de contradicții interioare, dornic de parvenire, crud și pasional – Motke. Alături de el, autorul conturează în culori tari și lumea care a născut un astfel personaj: hoți, prostituate, proxeneți. Visul lui Motke este să se rupă cu orice preț din cloaca care l-a creat, dar trecutul său se întoarce contra lui însuși.

***

Blestemul iubirii

BLESTEMUL IUBIRII – Luni, 23 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Foarte MIc

Distribuția: Monia Pricopi, Cornel Ciupercescu, Iolanda Covaci, Marius Călugărița, Luana Stoica, Alexandra Fasolă, Mirela Nicolau, Nicolae Călugăriţa, Veaceslav Grosu / Mihai Prejban, Mircea Dragoman

Regia: Kincses Elemer

Sinopsis: Spectacolul prezintă povestea unei familii evreieşti tradiţionale de la începutul secolului al XX-lea, care caută să se adapteze marilor schimbări ale secolului şi modernităţii, şi înfruntă mai multe drame, legate într-un fel sau altul de destinul Bertei – o femeie superioară celor din jur prin caracter şi inteligenţă, dar al cărei punct vulnerabil este handicapul ei fizic. Blestemul iubirii este o poveste despre iubire şi sacrificiul din iubire, putând merge până la renunţarea la viaţă. ”(…) Vă propunem  scufundare în Marea… Dragostei. Noi, câţiva artişti, ne scufundăm în această «mare» formidabilă. Încercăm să ajungem chiar până la fund. Ce ne-aşteaptă acolo? Poate că ne va mângâia pe frunte un Înger, ori poate că în bezna adâncimilor ne-aşteaptă Diavolul. Oricum, trebuie să avem curajul de a-l privi în ochi.” (Kincses Elemér)

***

Nunta cu divort

NUNTĂ CU DIVORȚ – Marți, 24 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Foarte Mic

Distribuția: Viorica Bantaș, Mihai Ciucă, Geni Brenda, Veaceslav Grosu, Mircea Dragoman, Mihai Prejban, Neculai Predica, Arabela Neazi, Nicolae Călugărița, Mirela Nicolau

Regia: Dan Tudor

Sinopsis: O fantezie comică, ce ilustrează modul cum se aranjau căsătoriile în familiile evreiești tradiționale, precum și binecunoscutele relații dintre soacră și ginere. O tânără pereche, căsătorită recent, este hărțuită permanent de soacră, care încearcă să scape de ginere folosindu-se de influența pe care o are asupra fiicei sale. Rămâne de văzut cine învinge în cele din urmă: perseverența și intrigile soacrei, sau dragostea dintre cei doi tineri? Comedie muzicală care prezintă cu umor și fantezie o lume de basm, un tărâm fermecat și fermecător…

***

In vizita la domnul Green

ÎN VIZITĂ LA DOMNUL GREEN – Miercuri, 25 noiembrie, ora 19.00, Teatrul de Artă

Distribuția: Virgil Ogășanu, Tudor Istodor

Regia: Erwin Șimșensohn

Sinopsis: Un bătrân evreu văduv din Manhattan a renunţat să se mai bucure de viaţă, trăind într-o izolare fizică şi spirituală autoimpusă. Întâlnirea cu Ross, un tânăr sofisticat, provoacă incursiuni în trecut, aduce la suprafață vechi secrete de familie și sentimente reprimate. O poveste captivantă cu  final neașteptat și emoționant…

„În vizită la domnul Green” are o viaţă artistică pe care nu mi-am imaginat-o acum câţiva ani când m-am aşezat la masa de scris pentru a relata această poveste extrem de apropiată, de personală.  Nu am visat vreodată că o sală plină de oameni necunoscuţi vor urmări (aşezaţi) în întuneric piesa mea la Bucureşti. O consider o mare favoare şi o mare responsabilitate. (Jeff Baron)

***

Biletele la spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua Eventim.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.