Întâlnirea cu presa a tuturor uniunilor de creatori. Tema „Timbrul cultural”

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 19.02.2015 în rubrica Repere culturale | Evenimente, Utile și are asociate următoarele etichete: , .

Conferința de presă: LEGEA PRIVIND TIMBRUL CULTURAL

header-www_anuc_ro

Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori – ANUC constituie cea mai cuprinzătoare asociere a uniunilor de creatori din România, reprezentând peste 13.000 de creatori de artă şi artişti interpreţi profesionişti. Organizaţie neguvernamentală cu activitate non-profit şi apolitică, Alianţa funcţionează din anul 1995 ca mijloc / cadru pentru dialog, informare reciprocă şi acţiune a uniunilor membre în vederea realizării unor obiective de interes comun. Preşedinţia organizaţiei este deţinută prin rotaţie, preşedinte în exerciţiu în 2015 fiind Ion Caramitru, preşedintele UNITER.

ANUC are plăcerea de a invita reprezentanţii mass-media la o conferinţă de presă organizată la sediul UNITER din Str. George Enescu 2-4, în data de luni, 23 februarie, ora 12.00, la care vor fi prezenţi toţi preşedinţii celor şase uniuni de creatori membre ale ANUC.

Subiectul conferinţei este noul proiect de lege privind instituirea timbrului cultural, aflat acum pe agenda Camerei Deputaţilor, cameră decizională în cazul acestei iniţiative legislative, semnate în martie 2014 de un număr însemnat de parlamentari din tot spectrul politic. Noul proiect de lege a atras deja atenţia tuturor actorilor implicaţi în piaţa de artă şi a produselor culturale. Au fost ridicate probleme reale, dificultăţi cu care se confruntă producătorii şi distribuitorii, s-au rostit şi scris însă multe neadevăruri şi au fost prezumate nejustificat opiniile celor care, în fapt, plătesc timbrul cultural prin accesul la artă şi cultură.

Considerăm că uniunile de creatori au obligaţia de a-şi expune public, cu sprijinul mass-media, punctele de vedere în calitate de beneficiari – nu în exclusivitate însă – ai sumelor colectate potrivit Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, 2008. Uniunile de creatori au o datorie de onoare de a reprezenta interesele membrilor lor, dar, în primul rând şi în contextul dezbaterii de faţă, de a sublinia contribuţia crucială pe care timbrul o are de douăzeci de ani în susţinerea unor programe şi proiecte culturale, editoriale, sociale, de mobilitate artistică, de premiere a excelenţei în artă şi a promisiunii talentului creator, pe care societatea românească nu ar fi putut să le susţină puternic, constant şi suficient prin fondurile publice alocate.

Consiliul de conducere al ANUC

Viorica Curea, Preşedinte UAR

Petru Lucaci, Preşedinte UAPR

Laurenţiu Damian, Preşedinte UCIN

Adrian Iorgulescu, Preşedinte UCMR

Nicolae Manolescu, Preşedinte USR

Ion Caramitru, Preşedinte UNITER

Comunicat de presă transmis de

Monica Lotreanu
director executiv ANUC

Str. Mendeleev 28-30, Bucuresti 1 CP 22-226 Bucuresti 1

0722309756
monica.lotreanu@gmail.com
office@anuc.ro
www.anuc.ro

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.