Fă tu primul pas!

Vineri, 24 aprilie s-a jucat la spectacolul Fă tu primul pas în regia lui Andrei Munteanu. Piesa îi aparţine lui Jean Claude Carrière şi a fost tradusă în limba română de Edith Negulici.

Luminile se aprind deasupra unui decor de apartament în care este evident că locuieşte o singură persoană, judecând după patul mic şi hainele puţine de pe umeraşe. Curând, apare şi locatarul, un tânăr cu un prosop la brâu, care se grăbeşte să se pregătească de serviciu. În timp ce el se precipită prin casă îmbrăcându-se şi spălându-se pe dinţi, în apartament intră o tânără cu un geamantan şi începe să inspecteze casa, ca şi cum a fost plecată mult timp şi acum verifică în ce stare s-a păstrat totul.

Reapare şi bărbatul, care o găseşte pe tânără în mijlocul casei şi rămâne blocat. Evident, nu o cunoaşte şi nici nu înţelege cum a intrat. De aici începe o comedie a erorilor, un joc straniu care duce la o iubire puternică, la răsturnări de situaţii, la războaie cu victorii şi înfrângeri, toate făcând parte din viaţa noastră a tuturor.

Fa_tu_primul_pas_afisweb

Marius Călugăriţa este dezinvolt pe scenă. Atât el, cât şi personajul său, sunt la ei acasă acolo. Îşi joacă foarte bine contrarierea, îndrăgosteala, fâstâceala, iubirea şi abandonul final. mi-a părut mai puţin implicată emoţional în rol, deşi personajul său venise tocmai ca să se instaleze ca la el acasă în viaţa burlacului din apartament. Este însă foarte naturală şi pusă pe şotii. Prin stări extreme care alternează cu o rapiditate năucitoare pentru bărbat, ea reuşeşte să îl sperie, să îl înduioşeze, să îl contrarieze, să îl enerveze şi să îl cucerească definitiv.

Celor doi le-a luat aproape jumătate de oră să găsească un ritm comun şi să fuzioneze cu adevărat pe scenă, însă de la început până la final s-a simţit bucuria lor actoricească. Au abordat piesa aproape ca pe o joacă, izbucnind în râs pe alocuri, împreună cu publicul. Ceea ce nu a dăunat deloc atmosferei vesele din sală.

La prima vedere, ai putea spune că este o piesă uşoară, o comedie romantică la care mergi cu gaşca de fete după o zi epuizantă la birou, când nu vrei să îţi frămânţi mintea cu probleme existenţiale şi deprimante. Desigur, o poţi aborda şi astfel. Dar la o privire mai atentă, printre hohote de râs, s-ar putea să constaţi că te vezi în oglindă. Poate ai folosit şi tu tacticile de gherilă în relaţia cu partenerul de viaţă, poate v-aţi manipulat unul pe celălalt în acelaşi stil, poate au rămas şi între voi lucruri nespuse din orgoliu. Şi poate că după o ceartă aţi rămas despărţiţi tocmai pentru că niciunul nu a vrut să facă primul pas.

Rămâne să mergeţi la piesă şi să aflaţi dacă cei doi rămân împreună şi dacă acest prim pas a fost făcut sau nu şi de către cine.

Următoarea dată când puteţi vedea spectacolul Fă tu primul pas este vineri, 29 mai, ora 19.15.

IMG_6262

 

Spectacol: Fă tu primul pas
Autor:
Jean Claude Carrière
Traducere: Edith Negulici
Distribuţia: , Marius Călugăriţa
Regia: Andrei Munteanu
Coregrafia: Galea Bobeicu
Durata: 1h20min

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.