„Cititul nu îngrașă”. Ce citeşte Eugen Mihăescu

nimic_intamplator
Nimic întâmplător

, consacrat ca fondator al trupei (prin 1984), știut drept bun chitarist și compozitor, pe lângă implicările active în proiecte precum Axa Project, Acoustic Park și Rock-unplugged, a demarat, anul trecut, un alt proiect muzical.

Mai exact, în 2014 ia naștere trupa Nimic întâmplător, formată din nume de referință din zona rockului autohton, adică:  la chitară, clape, voce; Costi Sandu – voce, chitară; George Costinescu – bas și Alex Neagu la tobe.

Pe fugă, fiindcă băieții sunt mereu „pe drumuri”, având concerte în această perioadă, am reușit să stau la taclale cu Eugen Mihăescu despre literatura zilelor noastre.

Așa am aflat că Eugen obișnuia să citească atât poezie cât și proză, „pe ideea că cititul nu îngrașă, am gustat în toți anii atât literatură autohtonă cât și străină. Înainte, pentru mine aceasta era hrana spirituală de zi cu zi. Acum, timpul și goana după NIMIC, mi-au cam stricat bunele obiceiuri și mi-au făcut program, îndepărtându-mă de setea și pofta de a mă mai regăsi în spațiul beletristic”, povestește acesta.

Îmi mai spune că în domeniul muzical e un adept al modernismului, al concepțiilor conectate „la zi”, de la scriitura lucrărilor până la interpretarea lor, dar în registrul artelor scrise a rămas un iubitor de literatură clasică.

Astfel, dacă vorbim despre poeți, Eugen îi preferă pe Federico Garcia , Robert Burns, Ion , Adrian Paunescu, iar vis-a-vis de proză, se declară fan al literaturii clasice ruse, menționându-i pe A.S.Pușkin, Dostoievski, Mihail Bulgakov, Maxim Gorki, Boris Pasternak, Tolstoi, Cehov.

Cât despre literatura contemporană, chitaristul ne recomandă scriitori ca Antoni Tabucchi și Kate Morton, iar ca poet, zice că l-a descoperit, de curând, pe Sorin Poclitaru.

Piesele trupei Nimic întâmplător au la bază o poveste despre propriile trăiri ale membrilor, după cum spune fondatorul .

Nimic nu e făcut facil și doar de dragul „rimei”! Credem într-un mesaj ce ajunge, ca și cartea, la inima și sufletul celui ce ne „citește”, conchide Eugen Mihăescu

 


Fotos: arhiva Eugen Mihăescu; arhiva SemneBune

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Bianca Dobrescu

Avatar
Studiază filosofia, scrie poezie, este efervescentă și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011 este și activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.