Festivalul Naţional de Teatru 2014

În perioada 24 octombrie – 2 noiembrie va avea loc cea de a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, organizat de , în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB.

aduce în faţa publicului spectacolele considerate ca fiind cele mai bune din stagiunea trecută, selecţia fiind făcută de către directorul artistic al festivalului, criticul de teatru Marina Constantinescu. Aceasta îşi propune să aducă festivalul acolo unde îi este locul – în prima linie a enimentelor teatrale din ţară, revenind la conducere după 7 ani.

În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi 44 de spectacole, cu 83 de reprezentaţii. Dintre acestea, 26 de spectacole sunt din Bucureşti, 16 din ţară şi o premieră în România – spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov“, în regia lui Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca (Elveţia) şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov în coproducţie cu Théâtre de Vidy – Lousane. Acest spectacol va avea două reprezentaţii, pe 29 şi 30 octombrie, orele 20:30, la sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti.

Organizatorii aduc evenimentului un aer proaspăt, prin cooptarea unor spaţii noi de desfăşurare ale manifestărilor, dintre care ar fi de menţionat unul cât se poate de atipic pentru evenimente de acest gen – Băneasa Shopping City, în încercarea de a atrage un nou tip de public. Urmând modelul marilor festivaluri, care au producţii proprii, o altă noutate este reprezentată de prima producţie , spectacolul “West Side Story”, semnat de Răzvan Mazilu. are şi o secţiune specială, „Maeştri”, care include cele mai mari nume ale teatrului românesc actual. Câteva spectacole care vor putea fi vizionate cadrul acestei secţiuni sunt: „D’ale noastre”, de Gigi Căciuleanu, „Gaiţele”, în regia lui Alexandru Dabija, „Vorbe, vorbe, vorbe” – recital Ion Caramitru şi Adrian Naidin (violoncel) şi „Lecţia”, în regia lui Horaţiu Mălăele

Pe lângă spectacolele de teatru, FNT mai aduce în faţa publicului 3 expoziţii, dedicate unor mari personalităţi ale scenei româneşti (Doina Levintza, Ion Manu, George Constantin), 6 conferinţe, susţinute de George Banu, Monique Borie, Octavian Saiu şi o conferinţă a managerilor instituţiilor publice de cultură, coordonată de Carmen Croitoru, un atelier dedicat studenţilor de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) şi de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică(UNATC), „Jurnalismul teatral – Lecţia de anatomia spectacolului”, susţinut de Marian Popescu, profesor şi critic de teatru, 20 de lansări de carte de teatru, 8 spectacole de teatru radiofonic, 4 spectacole de teatru tv şi un spectacol colaj, care îi reuneşte pe câştigătorii Galei HOP 2014.

În data de 1 noiembrie, de la ora 12:00, la Galeriile Artmark, va fi organizată şi o licitaţie cu diferite obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti, sumele obţinute din vânzarea acestora urmând să fie donate programului Campania Naţională „Artişti pentru artişti”.

Spectacolul de închidere a FNT va avea loc la Craiova şi va fi transmis în direct în Capitală, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.

Programul Festivalului Naţional de Teatru poate fi găsit pe site-ul oficial (http://www.fnt.ro/Program/), iar biletele se găsesc la casele de bilete ale teatrelor partenere, sau online, pe eventim.ro (http://www.eventim.ro/ro/artist/festivalul-national-de-teatru-1097/profile.html).

Afișul FNT 2014. după o fotografie de Dimitra  Stasinopoulou. Concept imagine FNT Irina Tapalaga, grafica si design Marius Pescaru.

Afisul FNT 2014

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Alexandra Mihalcea

Alexandra Mihalcea
Din 1991 a publicat poezie, proză scurtă şi articole în diverse reviste literare din ţară şi din străinătate. A debutat în anul 2006, cu volumul de poezie „Eva, Anno Domini 2005” (Curtea Veche Publishing) şi este prezentă în antologiile „Ultima generaţie. Primul val” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2005) și „6 de inimă neagră” (Ed. Singur, 2015). Scrie despre teatru cu plăcere chirurgicală, iubește chitara și pictează.