Don Giovanni

Don Giov_2Don Giovanni s-a jucat vineri, 16 mai 2014, la Opera Natională Bucureşti. Operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart (ediţia Viena 1788), cu libretul semnat de Lorenzo Da Ponte, Don Giovanni se inspiră din mitul lui Don Juan şi oferă publicului o variantă moralizatoare a poveştii. Regia este semnată de Anda Tăbăcaru-Hogea.

Nobil şi bogat, Don Giovanni (jucat de Daniel Pop)se foloseşte de şarm şi viclenie pentru a-şi mări zilnic lista de cuceriri din întreaga Europă şi lasă în urma sa un lung şir de fete dezonorate, de femei măritate seduse şi de fetişcane îndrăgostite, toate abandonate fără milă. Nu este interesat de ele decât până ajung pe lista lui, a cărei evidenţă o ţine cu stricteţe servitorul său, Leporello (jucat excelent de Cătălin Ţoropoc). Dacă majoritatea femeilor cad pradă cu uşurinţă farmecului său, Donna Anna (jucată de Simona Neagu) este prima care îi rezistă.  Atunci când Don Giovanni pătrunde în casa ei sub protecţia întunericului şi a unei măşti, Donna Anna se luptă să scape şi îl alertează pe tatăl său (Comandorul, jucat de Marius Boloş), care îl provoacă la duel pe cuceritor. Bătrânul moare răpus de Don Giovanni, iar Donna Anna si Don Ottavio jură să afle cine este făptaşul mascat şi să se răzbune.

Până la deznodământul justiţiar, Don Giovanni este confruntat de o fostă cucerire, cu care a apucat să se căsătorească înainte să o abandoneze – Donna Elvira (jucată de Crina Zancu), pe care reuşeşte să o îmbuneze, apoi să îi joace din nou o farsă. De asemenea, nobilul viclean încearcă să cucerească şi inima Zerlinei (jucată de Maria Jinga), o ţărăncuţă frumoasă, chiar în ziua nunţii sale cu Masetto (jucat de Florin Simionca). Până şi servitorul său credincios, Leporello, este revoltat de comportamentul imoral al stăpânului său, pe care până la urmă îl vede murind în scena finală.

Din distribuţie, merită menţionaţi în mod special Cătălin Ţoropoc (Leporello) şi tenorul invitat de la Opera Naţională din Iaşi, Liviu Iftene (Don Ottavio), care au fost de departe cele mai bune voci din spectacol. Din punct de vedere al jocului scenic, Masetto a fost jucat minunat de către Florin Simionca, acesta confundându-se admirabil cu personajul.

De asemenea, spectacolul a beneficiat de participarea a trei balerine şi un balerin din ansamblul naţional de balet, însă aceştia nu au impresionat nici prin coregrafia aleasă de Mălina Andrei, nici prin coordonare şi graţie.

Decorul, prea simplu, după părerea mea, pentru o operă ca Don Giovanni, a fost completat cu succes de proiecţiile, efectele video şi de lumini coordonate de Anca Albani şi Gabriel Kosuth, deşi n-au fost puţine momentele în care umbrele rezultate în fundal au fost mai degrabă comice decât tragice. S-a mai încercat şi folosirea fumului ca element ajutător în crearea atmosferei pe scenă, însă acesta s-a răspândit în sală, făcând dificilă vederea scenei şi provocând accese de tuse spectatorilor. Nu pot decât să îmi imaginez cât de greu le-a fost artiştilor să mai şi cânte în aceste condiţii. Un alt moment oarecum jenant a fost prilejuit de schimbarea zgomotoasă a decorului în spatele cotrinei trase, în timp ce se cânta în faţa cortinei.

Cu toate acestea, muzica lui Mozart (despre care se spune că a terminat de compus uvertura abia în ziua precedentă premierei) merită efortul de a rezista trei ore (plus pauza dintre acte) la spectacolul Don Giovanni. Vă recomand să aveţi la dvs. şi un evantai, dacă vreţi să vă bucuraţi cu adevărat de experienţa aceasta sub cupola Operei Române din Bucureşti, pentru ca aerisirea nu este cea mai bună, iar de aer condiţionat nici nu poate fi vorba.Don Giov_1

Sursa foto aici

.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.