Nimic despre Roger (I)

Roger-Waters

La ora la care scriu acest articol, se împlinește o săptămână de la concertul Roger Waters din Piața Constituției. Mi-am dorit să las lucrurile să se așeze, să pot scrie despre ceea ce am simțit, fără precipitare. Din păcate nu am luat în calcul agenda presei din România. Mă refer cu precădere la agenda televiziunilor de știri.

Acestea au trecut în mai puțin de două săptămâni de la încoronarea regilor Cioabă la tragedia copilului sfâșiat de câini în Capitală. Dar asta nu e totul. Televiziunile au atacat subiecte extrem de variate, de obicei superficial și incoerent. Iată numai câteva exemple: exploatarea de la Roșia Montană (cu sau fără relatări despre proteste), criza din Siria (probabil cel mai important subiect al momentului), înmormântarea fostului căpitan al Universității Craiova, Costică Ștefănescu, dar și scandalul ce a urmat încoronării celor doi regi Cioabă – vizite ale unor voievozi maghiari la curtea regală de la Sibiu, atacurile împăratului Iulian la adresa celor doi frați încoronați (nu e așa că unde e loc de doi regi merge măcar un împărat?!), dar și fanteziile cu Elena Udrea ale aceluiași împărat Iulian-. Campioni la mediatizarea problemelor țiganilor sunt Antena 3 și România TV. Se va invoca desigur că asta vrea publicul.

Dar să le luăm pe rând. Cel mai mediatizat subiect pe televiziunile de știri  din ultima lună a fost cu siguranță încorogropăciunea, asta ca să parafrazez actualul slogan al unei importante bănci din România (cumpărămisești). Pentru că da, cele două, înmormântarea și dubla încoronare, au avut loc aproape simultan. România TV, B1, Realitatea, Antena 3 au transmis imagini, interviuri, procesiuni. Singurul post TV care nu a relatat despre acest subiect este Digi24. Am văzut inclusiv o poetă din neamul Cioabă, despre care am aflat că a primit harul lui Dumnezeu pentru a compune o odă defunctului rege. Apoi am aflat că avem doi regi, unul pentru țiganii din România și altul pentru țiganii de pretutindeni. Au urmat desigur zile de dezbateri, intervenții telefonice, dar și invitați în studio – sociologi în special – care au completat acest tablou sinistru. Apropo, știați că pe liderul țiganilor din Timiș îl cheamă Rudolf Stancu?

breaking-news2

Dar să revenim la pretextul cu care am început acest articol, The Wall. Mă voi referi tot la reflectarea acestui eveniment în media. Aici, televiziunile s-au limitat în a relata despre concert. Ceea ce este bine. Cu siguranță că nu mi-aș dorit ca Mugur Ciuvică sau Monica Tatoiu să comenteze despre Roger Waters. Comentariile referitoare la concert au venit mai degrabă în presa online. Hater-ii au fost și de data asta prezenți la datorie, însă nu au dat dovadă de prea mare inventivitate. Pot spune că au fost două mari categorii: cei care au vorbit de absența lui Gilmour din spectacol (motiv pentru care nici nu au venit la concert) și cei care au luat în derândere sentimentalismul unora dintre spectatori. Pe lângă hater-i, au mai fost și cei care au participat la The Wall ca să facă poze pentru facebook. Nu îi putem uita nici pe cei care l-au acuzat pe Roger Waters că este un exponent important al capitalismului, urmând a încasa câteva milioane de dolari numai din spectacolul bucureștean.

Cu siguranță că acest articol va avea și o continuare. Până atunci lansez o provocare jurnaliștilor români. Cum ar fi dacă ați mediatiza subiectele de interes general atunci când e nevoie și nu atunci când devin iminente? Vezi problema câinilor vagabonzi, subiect despre care voi vorbi săptămâna viitoare.

PS: Singurul regret este că nu am reușit să vă spun nimic despre seara în care am învățat să îl iubesc mai mult pe Roger decât pe Dave.

surse foto aici și aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.

Comentarii

  1. o sa continuu saptamana viitoare. nu dispare atat de usor urma lui Roger.

  2. na, păi nu e prima oară când îți dau dreptate, dar mergea și mai dezvoltat.

    p.s.:când reușești? 😀