Masculin/Feminin

Ilinca Manolache -i Marius Manole-foto Anca Robu

Marius Manole și fac schimb de vieți în spectacolul Masculin/Feminin

Spectacolul “Masculin/Feminin”, scris și regizat de Lia Bugnar, are loc marți, 19 noiembrie, ora 19:00 la Teatrul de Comedie, str. Sf. Dumitru nr 2 (Centrul Vechi al Bucureștiului). Masculin/Feminin înseamnă: Marius Manole și Ilinca Manolache, cuplul atomic al teatrului contemporan, căruia i se alătură actorii Andrei Aradits, Laura Creţ şi Theodora Stanciu, ce oferă publicului energii creative esențiale completării tabloului realității tragi-comice de pe scena vieții.

“Piesa scrisă de Lia Bugnar, Masculin / Feminin, este o poveste de iubire, de regăsire, de acceptare și de înțelegere a ceea ce suntem. Începând cu înțelegerea noastră, în primul rând, și continuând cu înțelegerea semenilor noștri. Asistăm la întâmplările tragi-comice ale unei familii, cu răsturnări de situație care strică echilibrul relației, cumva monoton și banal, ne confruntăm cu dileme existențiale ale femeii, de genul s-a dus un fir la ciorap, dar regăsim și sentimente de iubire pură, momentele acelea în care îți întâlnești jumătatea.” (Georgiana Ene, blogger teatral)

“În spectacolul „Masculin-feminin“ vedem iubirea în cele mai puternice forme ale ei, dar nu iubirile din basme, ci iubirile crude din viaţa deloc ideală pe care o trăim în secolul acesta. Nu este nimic amplificat în realitatea poveştilor Liei Bugnar. Întâmplările sunt autentice şi te trec prin mai multe stări: mai întâi eşti contrariat, apoi negi, apoi eşti curios, apoi eşti înţelegător şi empatic.Una dintre replicile pe care ţi le poţi nota direct în minte este cea a Theodorei Stanciu: „Femeia cu un fir dus la ciorap devine o subfemeie“; este o replică simplă, care conceptualizează ideea de „imperfecţiune feminină“. O altă replică memorabilă este cea a Laurei Creţ: „În loc să te laşi dracului iubit, tu te ocupi de ura ta pentru tine“. E ca un perdant, între fericire şi egoism. Iar Marius Manole spune: „A doua şansă e doar felul universului de a-ţi arăta că se poate şi mai rău.” (Judy Florescu, Ziarul Metropolis)

“Piesa trimite la dualismul uman și modul în care partea feminină și cea masculină dinăuntrul nostru se războiesc, influențându-ne viața. Fără îndoială, nu doar aceasta este ”morala”  piesei scrisă de Lia Bugnar, ci și faptul că importanța înfățișării exterioare nu presupune o atât de mare ”bătaie” de cap, pentru că, femei sau bărbați, sufletul e suflet și nu trebuie judecat după felul în care el se manifestă în carapacea din noi. Dacă la început, iubirea pare călcată în picioare și umilită, aceasta triumfă într-un final așa cum soarele își scutură razele după furtuna sentimentelor și stărilor care construiesc personajele până aproape de paroxism. Iubirea ar trebui salvată, ar trebui suficient curaj cât să treacă peste toate obstacolele și barierele, psihologice sau sexuale. Iubirea ar trebui împlinită, indiferent de circumstanțe. Acesta este mesajul piesei Masculin / feminin, în regia Liei Bugnar, al cărei scenariu este inteligent și interesant alcătuit. Publicul din sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie a fost, fără doar și poate, captivat, prins în pânza țesută de personaje de la început până la sfârșit. Marius Manole a făcut ca drama să se instaureze confortabil în fiecare spectator: tot ceea ce se întâmpla pe scenă, fiecare detaliu al poveștii, este o frântură din viața oricui.” (Sowilo, Revista Semne Bune)

foto: Anca Robu

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.