Cartea, între gânduri și univers

Interviu cu Bogdan Teodorescu

 

În ciuda staturii sale impunătoare, Bogdan Teodorescu folosește cu grație cuvintele. Un fin analist politic, Bogdan Teodorescu este inginer la bază, iar acum sociolog și pedagog în comunicare la SNSPA. A crescut printre cărți, ceea ce i-a conferit un avantaj mai târziu în explorarea mediului social românesc, construind campanii electorale pentru partide politice și reușind să câștige electoratul de partea acestora. Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu este scriitor și jurnalist român, membru a Uniunii scriitorilor din România.

 

„Sunt un personaj care se bucură de cărţi, filme, muzică, scris, mâncare, băutură, jocuri pe computer, trasee turistice, înot, plimbări, meciuri, peisaje, conversaţii inutile dacă sunt scurte şi vacanţe dacă sunt lungi. Adept al vieţii în doi, convins de necesitatea confortului, foarte curios şi încă dotat cu suficientă energie pentru a parcurge toate bucuriile sus enunţate.”

 

Descoperirea cărții

„Pentru mine cartea este o şansă pe care am descoperit-o foarte devreme. Este accesul din lumea ta, limitată şi îngustă, într-un univers cu o mie de sori.

 

Căpitanul Casse-Cou, aventurier francez care luptă împotriva englezilor în Războiul Burilor. Prima carte pe care am citit-o şi care mi-a deschis cealaltă fereastră importantă a vieţii mele care este turismul, se numeşte ˝Kudu întreabă vântul˝. Conţinea mai multe schiţe despre animale, majoritatea africane. Citind-o mi s-a părut absolut fabuloasă ideea că aş putea ajunge să le văd acolo. Ceea ce peste nişte ani am făcut. Şi amuzant este că în prima zi din primul meu safari în savana africană am întâlnit un exemplar uriaş de antilopă kudu. Până la urmă toate cercurile se închid.

 

La 14 ani am citit ( la recomandarea unui psiholog care conducea un centru de orientare şcolar-profesională mai aparte) ˝Un veac de singurătate˝. Nu cred că mi-a schimbat viaţa, dar sigur mi-a făcut-o mai frumoasă.

 

După o carte citită eşti mai deştept, mai informat, mai subtil, mai luminat. După o carte citită eşti uimit, eşti fascinat, eşti încântat, eşti pătruns. După o carte citită eşti motivat, eşti lămurit, eşti montat, eşti revoltat. După o carte citită eşti amuzat, trist, pus pe gânduri, destins. Nu ştiu dacă sunt îndrăgostit de lectură (în principiu am această deprindere doar în relaţia cu femeile), dar sigur sunt dependent de ea.”

Viața printre cărți

„Tata a cumpărat toată viaţa cărţi. Am crescut cu o bibliotecă mare în casă care acum este la mine şi pe care o măresc în continuare.

Am foarte multă literatură internatională, o secţiune importantă de istorie, cărţi de comunicare şi de ştiinţe politice, religie şi în plus faţă de biblioteca tatălui meu, literatură F şi SF. Tata nu suporta respectivul gen. De asemenea, am multe cărţi de poezie românească. Şi inevitabil multe cărţi de turism.

Nu mai ştiu când am descoperit semnul de carte. Cert este că n-am îndoit niciodată colţul de pagină. Un alt detaliu legat de cărţi pe care l-am învăţat de la tatăl meu.

 

Evit să împrumut cărţi şi de plimbat cărţile mele se plimbă după mine prin diversele ieşiri peste granite. Nu plec niciodată fără o selecţie riguroasă de cărţi de citit. De exemplu, 25 de cărţi din biblioteca mea au făcut împreună cu mine şi cu soţia mea turul Africii timp de două luni.

 

Cea mai apropiată se cheamă Kindle. Şi o frecventez suficient de des. Am mai folosit şi Questia şi Jstore şi altele similare. Îmi place accesul nelimitat la cărţi şi îmi place să caut cărţi, în mod special de istorie, în spatiul virtual. Acum câteva zile am terminat de citit pe Kindle reportajele lui Conan Doyle despre Războiul Burilor.  Şi acum îmi descarc  o lucrare dedicată istoriei gherilelor urbane.”

 

Hard-copy vs. e-book

„Ritulaul achiziției de carte nu se schimbă, doar se adaugă. Oricum mersul în librărie rămâne una din marile bucurii ale acestei vieţi. Dar şi navigarea pe net în căutarea de cărţi dedicate unei teme care mi se pare interesantă este extrem de plăcută. Dacă există simultan nu cred că se supără nimeni. Nu voi renunţa niciodată la cititul cărţii de hârtie, dar deja de ani buni folosesc şi bibliotecile virtuale.”

Mesaj pentru comunitatea SemneBune

„Nu mă ghidează nici devize, nici modele, nici ţeluri abstracte. Am un set de valori în care cred şi de la care încerc să nu mă abat. Mi-a plăcut și am rezonat cu Omul este pieritor. Se poate; Dar să pierim rezistând. Şi dacă suntem sortiţi neantului să facem în aşa fel încât să nu-l merităm. (Etienne Pivert de Senancour citat de Albert Camus)

 

Cartea îți dă putere fiindcă îţi oferă acces la cunoaştere. Fiindcă prin lectură îţi depăşeşti condiţia, experienţa şi cadrul de existenţă. Şi, nu în ultimul rând, fiindcă prin lectură te conectezi cu modele de gândire sau cu dimensiuni creative mereu noi şi mereu diferite.

 

Aflaţi cât mai multe ca să puteţi trăi cât mai multe. Citiţi, gândiţi şi bucuraţi-vă.”

 

 

Scurt bio

Bogdan Teodorescu este bucureștean, a absovit Institutul de Construcţii Bucureşti iar talentul literar i-a fost recunoscut cu premii:

–          Premiul de debut al Editurii Albatros 1982

–          Premiul Mihai Sadoveanu al SLAST 1986

–          Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti 2011

 

 

Cărți publicate (în ordine cronologică)

–          Inofensivii Beatlesi, 1984

–          Copiii teribili nu învaţă istoria, 1991

–          Spada, 2001

–          Cea mai bună dintre lumile posibile, 2005

–          Dacic Parc, 2005

–          Revoluţia portocalie. Integrarea şi dezintegrarea României, 2006

–          Cinci milenii de manipulare, 2007

–          54/24, 2008

–          Băieţi aproape buni, 2010

–          Călător prin lumea mare, 2011

 

 

Mulțumim Bogdan Teodorescu!

București, 2012 © Copyright SemneBune | semne de carte, pentru carte
Seria de interviuri „Cartea, între Om și Simbol”

Sursa foto: Bogdan Teodorescu

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.021 de abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.