The Favourite (2018)

The Favourite” a fost, printre multe altele, și candidatul la Oscarul pentru cel mai bun film. Nu l-a luat, în schimb rămâne pentru mulți critici (și pentru mine) favoritul anului. Un biografic-istoric o dramă în notă comică semnată de Yorgos Lanthimos, unul din cei mai pe val regizori din ultimul timp.

Este povestea reginei Anne a Marii Britanii (1702-1707), un personaj controversat în istoria Angliei din timpul războiului cu Franța. O poveste „de castel”, cu intrigi, bârfe și relații mai mult sau mai puțin consumate, despre care se șușotește pe la colțurile cotloanelor luminate de făclii. O regină incapabilă să domnească, bolnavă și obeză, ale cărei atribuții sunt îndeplinite de Lady Sarah, prietena ei cea mai bună, conducătoarea de facto a regatului. Iar când Abigail – noua servitoare apare în peisaj, un amestec de interese începe să facă uitată strategia militară sau politica.

Un film în trei personaje feminine, ultimul iepure scos de Lanthimos din joben, o magie făcută pe pelicula în care fiecare tranziție de la un personaj la altul ne încarcă cu și mai multă emoție, cu și mai multă admirație. Olivia Colman în rolul reginei culege toate premiile importante pentru rol principal, și o face detașat după o interpretare pur și simplu perfectă. Rachel Weisz (Lady Sarah) și Emma Stone (Abigail) te fac să uiți că există rol secundar în acest film și dau o reprezentație superbă, o minunată notă personală personajelor pe care le ridică (la propriu) din noroi. Este absolut senzațional ce reușește să facă Lanthimos cu aceste trei actrițe, cum reușește să construiască un film în jurul lor, și cum reușește să aducă din atmosfera potențial plictisitoare de secol 18 tot ce e mai vibrant, mai visceral și, de ce nu, mai actual.

Abigail are un vis. Vrea să ajungă acolo sus, și o face din cel mai de jos punct posibil, frecând podelele bucătăriei castelului. Lady Sarah trebuie să împace chipul de doamnă de fier a curții cu iubirea și relația intimă ce-o leagă de regină. Iar regina, plictisită și dezinteresată, cade ușor sub vrăjile lui Abigail, în lipsa confidentei ei obișnuite, plecată să îi țină locul. O intrigă ca un pendul al lui Newton, o luptă pentru putere din care două personaje se lipesc doar pentru a-i face vânt mai încolo celui de-al treilea.

Cu niște scene remarcabile, cu o atenție precisă pentru cadru și imagine, cu costume somptuoase, aeriale impresionante sau prim-planuri intimidante, Lanthimos creează o operă de artă pe care din orice unghi ai privi-o te convinge că e partea ei cea mai bună. Nu știu să mai fi văzut o completare atât de sinuoasă a unor personaje, sau când mi-a mai fost atât de greu să aleg între o interpretare sau alta. E un film în care trei bucăți de puzzle se contopesc în forma perfectă și merită să se aplaude reciproc pentru acest rezultat.

The Favourite e un film groaznic la nivel de caracter, în care decadența și depravarea ating cote uluitoare, iar Lathimos știe să le personifice, să adauge ingredientul umor în măsură precisă și să scoată din istorie tot ce poate fi mai actual în această luptă pentru putere în care oricine e capabil de orice. Iar pentru asta va rămâne favoritul meu mult timp de acum înainte.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Traian Stanciu

Traian Stanciu
A fost partener la un butic de creație vreo 10 ani, este vice-președinte al asociației care produce Revista de Povestiri, este foarte interesat de drepturile omului, joacă de 9 ani același joc, încearcă să termine de scris o carte și este rr-it. Face cronică de film pe pagina sa de FB: https://www.facebook.com/130min/.