Miracolul din Tekir

Miracolul din Tekir e un film… miraculos, pentru că are un altfel de regie, un fel de regie care-ți umblă-n suflet și-n minte, le ia pe amândouă la întrebări și le lasă apoi într-o libertate chinuitor de dulce. Viața ca un miracol, posibilitatea ca un miracol și oamenii ca un …blestem. Regizoarea a pus față-n față personaje construite pe un fel de principiu al antagonismului, provenite dintr-o lume în care miracolul și blestemul se explică reciproc.

” este o poveste care l-ar fi făcut mândru pe Mircea Eliade.

(Irina – Margareta Nistor)

Actorii aleși pentru roluri m-au mirat, pentru că i-am văzut în alte filme în care au de interpretat personaje total opuse celor de aici. Excepția fiind George Piștereanu, care are din nou un rol de „băiat rău”, dorit de o femeie (de această dată mult mai în vârstă decât el și bogată, care-l plătește pentru plăcere). În schimb, îl întâlnim pe Bogdan Dumitrache într-un rol de preot absolut captivant, jucându-se cu personalitatea unui slujitor al bisericii, prins între datoria spirituală și cea de a dărui iubire unei femei. Ieșeanul Liviu Pintileasa face un rol interesant de dascăl și apropiat al preotului aflat la răscrucea dintre căutarea lui Dumnezeu și cea a miracolului.

Cu un mesaj foarte puternic despre iubire și dăruire, filmul surprinde o parte uitată a misterelor din România, din locurile cu așa-zis potențial lecuitor. Poate că într-o lume în care viteza dictează, avem nevoie să ne oprim și să vedem astfel de filme ca pe niște minuni ale artei cinematografice.

Imaginea și muzica reamintesc despre un calm al filmelor bune, care de fapt, paradoxal, cutremură tot în sensibilitatea noastră. Cu roluri episodice, dar cu impact, mai apar: Daniela Nane, Valentin Popescu, Nicodim Ungureanu sau Axel Moustache.

De altfel, cât se poate de inspirată, campania de promovare a filmului conține un mesaj scurt și cu substanță: Miracle inside. Să nu uităm, unele filme sunt făcute tocmai pentru ca noi să ne dăm seama ce miracol este omul și ce miracol poartă în el. Totul e să mai privim la cer și să credem că se poate.

Trailer Miracolul din Tekir.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/