Numele lui Teodor Corban este foarte mediatizat în ultima perioadă, mai ales după apariţia filmului lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, şi după selectarea oficială a acestui lung metraj la Festivalul de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard. În onoarea lui Teodor Corban, organizatorii Festivalului Naţional de Teatru au hotărât programarea unei proiecţii de gală a filmului Un etaj mai jos în data de 30 octombrie 2015, la cinematograful Studio din Bucureşti.
Spectatorii au fost aşteptaţi la intrare cu şampanie şi covor roşu, într-un efort de a recrea, chiar dacă la scară mai mică, atmosfera festivă de la Cannes. L-am remarcat imediat pe Teodor Corban, singurul bărbat îmbrăcat la patru ace. De remarcat l-am remarcat, dar, tocmai pentru că era proaspăt bărbierit şi într-o ţinută de gală cu pantofi de lac, mi-a luat ceva timp să îl recunosc. Dacă l-aţi văzut în Aferim! (2015), în Un etaj mai jos (2015), în După dealuri (2012) sau în Poziţia copilului (2013), probabil că nu vi l-aţi imaginat pe covorul roşu. Vă asigur că ştie să strălucească şi acolo, nu numai pe scenă sau pe ecran!
Înainte de vizionarea filmului, publicul – deloc numeros, în ciuda faptului că nimeni nu a solicitat bilete la intrarea în cinematograf! – a avut ocazia să îi cunoască şi pe oamenii din spatele filmului, nu numai pe actorul principal. Astfel, au urcat pe mica scenă a Studioului regizorul Radu Muntean, scenaristul Alexandru Baciu, directorul de imagine Tudor Lucaciu şi, bineînţeles, omul zilei, Tudor Corban. Echipei de la Un etaj mai jos i s-a alăturat doamna Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, care a deschis prezentarea printr-o remarcă despre nevoia unei apropieri mai mari între oamenii de film şi cei de teatru. Prima punte o crează, desigur, actorii care joacă în ambele.
Teodor Corban joacă în filme de mai mult de 10 ani. Iar pe scenă de teatru din 1985. S-a născut în Iaşi, în 1957. Mai întâi a visat să devină pictor. Apoi părinţii l-au îndrumat către chimie. În 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa prof. Dem Rădulescu. A jucat mai întâi la teatre din Bârlad şi Constanţa, dar, din 1989, când a fost distribuit în rolul Prietenului în Scadenţa lui Elias Canetti, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a revenit acasă. Aici, a fost Lascăr, în Nevasta lui Hans de Ion Sapdaru, după Nichita Danilov (2008), a fost Biedermann, în Biedermann și incendiatorii, în regia lui Felix Alexa (2009), a fost Jean, în Rinocerii lui Eugène Ionesco (2011) şi a fost Şătrarul Săbiuţă în Iașii în carnival de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija (2012).
La Festivalul Naţional de Teatru din acest an, Teodor Corban a fost prezent atât pe ecran, prin proiecţia filmului lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, cât şi pe scenă, în rolul lui Alfred Ill, în Vizita bătrânei doamne, o producţie a Teatrului Naţional din Iaşi.
Într-un interviu acordat Mariei Sârbu în numarul 3 al Jurnalului FNT, Teodor Corban declara că a investit în rolul Alfred Ill tot ce a învăţat în meseria de actor până în acest moment, deoarece personajul este complex şi trece prin toate trăirile existenţiale: mândrie, ignoranţă, poltronerie, cinism, inocenţă, tragism, derizoriu. În Vizita bătrânei doamne, regizorul Claudiu Goga scoate personajul jucat de Teodor Corban din planul secund şi îl propulsează în faţa spectatorului. De aceea, sarcina de a-l interpreta a fost una grea şi inedită, mai ales în condiţiile unui text initial stufos şi complicat.
Dacă aţi mai văzut piesa lui Friedrich Dürrenmatt pusă în scenă la alt teatru, cu alt regizor, veţi descoperi în varianta lui Claudiu Goga personaje mai complexe, un text mai aerisit, un umor negru savuros, dar şi o ancorare solidă în modernitate şi actual. În plus, alături de Teodor Corban, în Vizita bătrânei doamne joacă şi Mihaela Arsenescu Werner, actriţă care a fost premiată în cadrul Galei Premiilor UNITER 2015 pentru întreaga sa activitate în teatru.
Vizita bătrânei doamne s-a jucat la TNB, Sala Studio, în data de 29 octombrie, şi a fost transmis în direct pe www.adevarul.ro (livestreaming). În ziua următoare, a avut loc proiecţia filmului Un etaj mai jos la Cinema Studio. În film, personajul Sandu Pătraşcu contrastează puternic cu personalitatea dată de Teodor Corban lui Alfred Ill. Pătraşcu este un om aşezat, cu familie, firmă de înmatriculări auto, copil, apartament, maşină, câine. Este mereu în contact cu clienţii săi, îşi antrenează câinele pentru un concurs chinologic şi îşi verifică fiul la lecţii. Într-o zi, asistă la o ceartă domestică într-un cuplu vecin. Seara, află că femeia din cuplul certăreţ a murit, cel mai probabil în urma unui accident casnic. Sau poate o crimă. Pătraşcu pare a fi singurul martor care ar putea clarifica a doua ipoteză. Întrebarea este dacă o va face. Iar dacă nu, de ce?
Un etaj mai jos a fost numit de către Variety “un anti-thriller captivant, cu accente dostoievskiene”, iar de către Hollywood Reporter, “o meditaţie amară despre responsabilitate, vină şi comunitate, în nişte vremuri în care afli mai multe despre vecini de pe Facebook , decât vorbind cu ei”. Cert este că filmul a câştigat enorm prin prestaţia lui Teodor Corban în rolul principal. Pătraşcu este ca o bombă cu ceas ascunsă într-un iepuraş de pluş. Rolul este făcut în întregime din emoţii, din aluzii şi atitudine. Replicile nici nu sunt importante. Privirile şi fruntea încreţită a lui Teodor Corban spun mult mai multe spectatorului, decât ar face-o cuvintele. De altfel, aşa cum a remarcat şi scenaristul Alexandru Baciu, Corban este genul de actor pe care şi-l doreşte cel care scrie textul. Este actorul care intră în pielea personajului în mod natural şi se comport exact cum şi-a imaginat scenaristul. Teodor Corban a primit anul acesta şi Premiul pentru Excelenţă în domeniul cultural-artistic – „Seara valorilor”.
Vizita bătrânei doamne s-a întors la Iaşi, iar Un etaj mai jos a ieşit de mult din cinematografele bucureştene, însă ocazii vor mai fi pentru ambele. Sfatul meu este să nu le rataţi!
Alte roluri pe care Teodor Corban le-a avut în filme:
Aferim! (2015) – Costandin Trailer
Betoniera (2013) – poliţist secţia 1
O vară foarte instabilă (2013) – şeful
Poziţia copilului (2013) – dl. Şerban
După dealuri (2012) – inspectorul
Bora Bora (2011) – inspectorul
De azi înainte (2011) – Constantin
Portretul luptătorului la tinereţe (2010) – Maior Teodor
Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (2009) – Primarul
Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber (2009) – Primarul
Francesca (2009) – Ion
The Yellow Smiley Face / Faţa galbenă care râde (2008) – Florin Popescu
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) – Receptioner Unirea
California Dreamin’ (nesfârşit) (2007) – secretarul de stat
A fost sau n-a fost? (2006) – Virgil Jderescu
Lombarzilor 8 (2006) – inginerul constructor Vasile Matei
Călătorie la oraş (2003) – Primarul
***
Titlu: Vizita bătrânei doamne
Producţie: Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi
Autor: Friedrich Dürrenmatt
Regia: Claudiu Goga
Decor: Ştefan Caragiu
Costume: Lia Dogaru
Durata: 2h30min (cu pauză)
***
Titlu: Un etaj mai jos
Regizor: Radu Muntean
Scenarişti: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu
Imagine: Tudor Lucaciu
Decor: Sorin Dima
Montaj: Alexandru Radu
Durata: 93 min
Rating IMDb: 6,4
Sursa foto aici