Teodor Corban la FNT 2015

Numele lui Teodor Corban este foarte mediatizat în ultima perioadă, mai ales după apariţia filmului lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, şi după selectarea oficială a acestui lung metraj la Festivalul de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard. În onoarea lui Teodor Corban, organizatorii Festivalului Naţional de Teatru au hotărât programarea unei proiecţii de gală a filmului Un etaj mai jos în data de 30 octombrie 2015, la cinematograful Studio din Bucureşti.

Spectatorii au fost aşteptaţi la intrare cu şampanie şi covor roşu, într-un efort de a recrea, chiar dacă la scară mai mică, atmosfera festivă de la Cannes. L-am remarcat imediat pe Teodor Corban, singurul bărbat îmbrăcat la patru ace. De remarcat l-am remarcat, dar, tocmai pentru că era proaspăt bărbierit şi într-o ţinută de gală cu pantofi de lac, mi-a luat ceva timp să îl recunosc. Dacă l-aţi văzut în Aferim! (2015), în Un etaj mai jos (2015), în După dealuri (2012) sau în Poziţia copilului (2013), probabil că nu vi l-aţi imaginat pe covorul roşu. Vă asigur că ştie să strălucească şi acolo, nu numai pe scenă sau pe ecran!

Înainte de vizionarea filmului, publicul – deloc numeros, în ciuda faptului că nimeni nu a solicitat bilete la intrarea în cinematograf! – a avut ocazia să îi cunoască şi pe oamenii din spatele filmului, nu numai pe actorul principal. Astfel, au urcat pe mica scenă a Studioului regizorul Radu Muntean, scenaristul Alexandru Baciu, directorul de imagine Tudor Lucaciu şi, bineînţeles, omul zilei, Tudor Corban. Echipei de la Un etaj mai jos i s-a alăturat doamna Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, care a deschis prezentarea printr-o remarcă despre nevoia unei apropieri mai mari între oamenii de film şi cei de teatru. Prima punte o crează, desigur, actorii care joacă în ambele.

Teodor Corban joacă în filme de mai mult de 10 ani. Iar pe scenă de teatru din 1985. S-a născut în Iaşi, în 1957. Mai întâi a visat să devină pictor. Apoi părinţii l-au îndrumat către chimie. În 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa prof. Dem Rădulescu. A jucat mai întâi la teatre din Bârlad şi Constanţa, dar, din 1989, când a fost distribuit în rolul Prietenului în Scadenţa lui Elias Canetti, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a revenit acasă. Aici, a fost Lascăr, în Nevasta lui Hans de Sapdaru, după Nichita Danilov (2008), a fost Biedermann, în  Biedermann și incendiatorii, în regia lui Felix Alexa (2009), a fost Jean, în Rinocerii lui Eugène Ionesco (2011) şi a fost Şătrarul Săbiuţă în Iașii în carnival de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija (2012).

La Festivalul Naţional de Teatru din acest an, Teodor Corban a fost prezent atât pe ecran, prin proiecţia filmului lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, cât şi pe scenă, în rolul lui Alfred Ill, în Vizita bătrânei doamne, o producţie a Teatrului Naţional din Iaşi.

f862653bf2

Într-un interviu acordat Mariei Sârbu în numarul 3 al Jurnalului FNT, Teodor Corban declara că a investit în rolul Alfred Ill tot ce a învăţat în meseria de actor până în acest moment, deoarece personajul este complex şi trece prin toate trăirile existenţiale: mândrie, ignoranţă, poltronerie, cinism, inocenţă, tragism, derizoriu. În Vizita bătrânei doamne, regizorul Claudiu Goga scoate personajul jucat de Teodor Corban din planul secund şi îl propulsează în faţa spectatorului. De aceea, sarcina de a-l interpreta a fost una grea şi inedită, mai ales în condiţiile unui text initial stufos şi complicat.

Dacă aţi mai văzut piesa lui Friedrich Dürrenmatt pusă în scenă la alt teatru, cu alt regizor, veţi descoperi în varianta lui Claudiu Goga personaje mai complexe, un text mai aerisit, un umor negru savuros, dar şi o ancorare solidă în modernitate şi actual. În plus, alături de Teodor Corban, în Vizita bătrânei doamne joacă şi Mihaela Arsenescu Werner, actriţă care a fost premiată în cadrul Galei Premiilor UNITER 2015 pentru întreaga sa activitate în teatru.

Vizita bătrânei doamne s-a jucat la TNB, Sala Studio, în data de 29 octombrie, şi a fost transmis în direct pe www.adevarul.ro (livestreaming). În ziua următoare, a avut loc proiecţia filmului Un etaj mai jos la Cinema Studio. În film, personajul Sandu Pătraşcu contrastează puternic cu personalitatea dată de Teodor Corban lui Alfred Ill. Pătraşcu este un om aşezat, cu familie, firmă de înmatriculări auto, copil, apartament, maşină, câine. Este mereu în contact cu clienţii săi, îşi antrenează câinele pentru un concurs chinologic şi îşi verifică fiul la lecţii. Într-o zi, asistă la o ceartă domestică într-un cuplu vecin. Seara, află că femeia din cuplul certăreţ a murit, cel mai probabil în urma unui accident casnic. Sau poate o crimă. Pătraşcu pare a fi singurul martor care ar putea clarifica a doua ipoteză. Întrebarea este dacă o va face. Iar dacă nu, de ce?

a5e1

Un etaj mai jos a fost numit de către Variety “un anti-thriller captivant, cu accente dostoievskiene”, iar de către Hollywood Reporter, “o meditaţie amară despre responsabilitate, vină şi comunitate, în nişte vremuri în care afli mai multe despre vecini de pe Facebook , decât vorbind cu ei”. Cert este că filmul a câştigat enorm prin prestaţia lui Teodor Corban în rolul principal. Pătraşcu este ca o bombă cu ceas ascunsă într-un iepuraş de pluş. Rolul este făcut în întregime din emoţii, din aluzii şi atitudine. Replicile nici nu sunt importante. Privirile şi fruntea încreţită a lui Teodor Corban spun mult mai multe spectatorului, decât ar face-o cuvintele. De altfel, aşa cum a remarcat şi scenaristul Alexandru Baciu, Corban este genul de actor pe care şi-l doreşte cel care scrie textul. Este actorul care intră în pielea personajului în mod natural şi se comport exact cum şi-a imaginat scenaristul. Teodor Corban a primit anul acesta şi Premiul pentru Excelenţă  în domeniul cultural-artisticSeara valorilor”.

Vizita bătrânei doamne s-a întors la Iaşi, iar Un etaj mai jos a ieşit de mult din cinematografele bucureştene, însă ocazii vor mai fi pentru ambele. Sfatul meu este să nu le rataţi!

Vizita batranei doamne. foto Constantin Dimitriu (1)

 

Alte roluri pe care Teodor Corban le-a avut în filme:

Aferim! (2015) – Costandin Trailer

Betoniera (2013) – poliţist secţia 1

O vară foarte instabilă (2013) – şeful

Poziţia copilului (2013) – dl. Şerban

După dealuri (2012) – inspectorul

Bora Bora (2011) – inspectorul

De azi înainte (2011) – Constantin

Portretul luptătorului la tinereţe (2010) – Maior Teodor

Amintiri din de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (2009) – Primarul

Amintiri din de Aur 2 – Dragoste în timpul liber (2009) – Primarul

Francesca (2009) –

The Yellow Smiley Face / Faţa galbenă care râde (2008) – Florin Popescu

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) – Receptioner Unirea

California Dreamin’ (nesfârşit) (2007) – secretarul de stat

A fost sau n-a fost? (2006) – Virgil Jderescu

Lombarzilor 8 (2006) – inginerul constructor Vasile Matei

Călătorie la oraş (2003) – Primarul

***

 

Titlu: Vizita bătrânei doamneVizita batranei doamne. afis

Producţie: Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi
Autor: Friedrich Dürrenmatt
Regia: Claudiu Goga
Decor: Ştefan Caragiu
Costume: Lia Dogaru
Durata: 2h30min (cu pauză)

 

 

 

 

***

Titlu: Un etaj mai josun-etaj-mai-jos-afis

Regizor: Radu Muntean
Scenarişti: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu
Imagine: Tudor Lucaciu
Decor: Sorin Dima
Montaj: Alexandru Radu
Durata: 93 min
Rating IMDb: 6,4

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto aici

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.