În perioada 8 septembrie – 31 octombrie, Grădina Botanică din București găzduiește o expoziție mai puțin obișnuită: mai mulți artiști contemporani expun pe aleile romantice ale grădinii în cadrul a ceea ce se numește «Gems! for the Garden». Am stat de vorbă cu Adriana Blidaru, curatoarea acestei expoziții din parc. |
Adriana, povestește-ne puțin despre această expoziție neobișnuită, amenajat în parcurile Grădinii Botanice. Care a fost ideea de la care a pornit?
Ideea a pornit de la dorința de a face o expoziție de artă care să fie navigată ca un traseu magic printr-un mediu natural, dar, bineînțeles, și din dorința de a aduce artiști internaționali în Romania. Am vrut să stârnim curiozitatea publicului din București pentru artă și natură.
Cum ați ales artiștii care participă la acest eveniment artistic? Care au fost criteriile după care au fost aleși?
Artiștii au fost aleși pe baza intereselor și a cercetării care se reflectă în practica lor. Ce îi conectează pe toți este un interes față de relația oamenilor cu natura și cum această relație s-a schimbat sau se poate schimba.
Un alt aspect interesant este faptul că sunt toți conectați prin interdisciplinaritate: majoritatea sunt interesați și de arta vizuală, dar și de sunet și muzica. Chlorys, de exemplu, care are o sculptură în expoziție este DJ, pe când Ioanida Costache, care are o lucrare de sunet ce conține pian și voce, este violonistă și profesoară de Ethnomusicologie la Universitatea Stanford.
De ce o expoziție în Grădina Botanică?
O expoziție în Grădina Botanică ne-a dat ocazia să ne gândim cum putem să subliniem și să descoperim magia creată de această fuziune a artei cu natura. Lucrările prezentate în contextul acesta arată de fapt cât de importante sunt plantele, copacii și spațiile verzi în spațiile noastre urbane. Expoziția e creată ca un spațiu de refugiu.
Tu însăți ești artistă și prin platforma ta, Living Content, ai organizat această expoziție. Ce te-a mânat în luptă când ai gândit platforma? Și cum se împacă viața și necesitățile unei artiste cu cele ale unei curatoare?
Deși am făcut artă în liceu și facultate, mi-am luat masterul în Studii Curatoriale și Studii de Muzeu de Bard College, și deci nu mai practic arta. Cu toate astea, cred că faptul că am făcut artă la un moment dat m-a ajutat să văd praxisul meu curatorial într-un mod mult mai creativ și să creez conexiuni între lucrări și estetici care poate la prima vedere nu au nimic de-a face unele cu altele.
Care sunt ideile care o obsedează pe curatoarea Adriana Blidaru?
Felul în care putem redefini relația noastră cu natura prin artă. Mă interesează foarte mult să subliniez moduri de interacțiune între oameni și natură care poate au fost acoperite de timp. Mă interesează mitologia, ritualurile și poveștile care ne-au ajutat să ne conectam mai bine la mediul înconjurător.
Nichita Stănescu are o poezie în care spune că „Soldatul, ca și poetul, nu are viață personală.” Cum stau lucrurile cu artiștii? Ce faci în timpul tău liber?
Cred că Nichita Stănescu are dreptate: atunci când ceea ce faci te pasionează și ai o chemare, „munca” nu mai este muncă. Timpul liber mi-l petrec, sincer, ducându-mă la expoziții, la vernisaje, și dacă am ocazia chiar încerc să ies din oraș pentru o tură de hiking sau camping.
Cine sunt oamenii care te-au marcat, profesional și personal?
Mulți oameni: de la artiștii cu care am lucrat, până la colegii și colaboratorii mei cu care am organizat evenimente.
Ai organizat și curatoriat expoziția «Gems! for the Garden» și sunt sigură că o îndrăgești. Dar spune-ne de ce să vină publicul în Grădina botanică în această perioadă?
Expoziția noastră e gândită ca un traseu magic unde vizitatorii pot să se bucure de arta vizuală, audio și video, strecurată în mod subtil prin parcurile, muzeul și superbele sere ale Grădinii Botanice. Este o experiență complet inedită; un proces de descoperire care va stârni reacții și curiozități.
Cu mare drag invităm publicul să vină la vernisajul expoziției vineri, pe 8 septembrie între 18:00 și 20:00, unde vor descoperi un moment culinar special conceput, dar și lucrări temporare cum ar fi: o instalație specială de sunet pentru exterior făcută de Analisa Teachworth (artista americană care trăiește la New York și Berlin) și un performance muzical special conceput de Kris Lemsalu (artista estoniană care locuiește la New York și Estonia), împreună cu colaboratorii ei, formația de muzică girl-pop NEW YORK (din Londra).
Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București. Șoseaua Cotroceni 32, Sector 6, București