Programul Bucharest International Dance Film Festival

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 6.09.2022 în rubrica Cinerama și are asociate următoarele etichete: , , , , , .

Bucharest International Dance Film Festival 2022 (BIDFF) anunță programul complet al celei de-a opta ediții, organizată cu tema (un)safe zones/ zone (ne)sigure.

Structurate în secțiunile dedicate BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Immersive, BIDFF Expand și BIDFF Community, evenimentele festivalului se vor desfășura între 8 și 11 septembrie în opt puncte cheie din București.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022**.

Timp de patru zile intense, BIDFF invită publicul și artiștii din București la mai multe premiere absolute, printre care prima proiecție în România a celui mai recent film despre David Bowie, „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), 7 filme noi VR, premiate la importante festivaluri internaționale, prezența talentatului artist britanic Omari ‘Motion’ Carter pentru un workshop de film de dans, doi lectori internaționali marcanți – Kélina Gotman și Bogomir Doringer –, dar și un tur neașteptat prin Oborul cinematografic, cu scenaristul Adrian Ionescu.

Cu secvențe de concert și interviuri inedite, lungmetrajul „Moonage Daydream” (2022) va rula vineri, 9 septembrie, de la ora 19:30, la Cinemax VERANDA. Filmul dezvăluie moștenirea enigmatică a lui David Bowie, unul dintre cele cunoscute staruri rock din toate timpurile și un simbol cultural pentru generații întregi. Realizat de regizorul Brett Morgen – nominalizat la Oscar pentru „Cobain: Montage of Heck” – lungmetrajul se bucură de sprijinul deplin al Bowie Estate și este considerat de către critici experiența cinematografică a anului. Producția a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai și va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie 2022.

Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinemax VERANDA, cu un cost de 25 lei/bilet.

Alte trei premiere cinematografice sunt prezente în cadrul secțiunii BIDFF Films ’22.

„Joyland” (r. Saim Sadiq), povestea unei familii și a unei iubiri imposibile din Pakistanul contemporan, poate fi văzut la Cinema Elvire  pe 8 septembrie. „Neptune Frost” (r. Saul Williams & Anisia Uzeyman), o surprinzătoare dramă – muzical – SF-punk, imaginată pe dealurile din Burundi va rula la Cinema Muzeul Țăranului pe 11 septembrie. Filmul care încheie BIDFF ’22 va fi prezentat tot pe 11 septembrie la Cinema Elvire Popesco – parizianul „Rookies” (r. Thierry Demaizière & Alban Teurlai), un documentar impresionant despre impactul dansului în dezvoltarea adolescenților, creat de autorii cunoscutelor „Lourdes” și  „Move” (Netflix). Programul complet al lungmetrajelor și detalii despre bilete pot fi consultate AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022 ​.

BIDFF Immersive VR ‘22, o altă secțiune spectaculoasă din cadrul BIDFF, co-organizată împreună cu /SAC @ MALMAISON și susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, este deschisă publicului între 9 și 11 septembrie la /SAC @ MALMAISON – Atelierele Malmaison, cu programare prealabilă. Expoziția prezintă o selecție specială de 7 lucrări cinematografice fascinante, create de artiști consacrați și premiați, care chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei.

Mai multe detalii despre BIDFF IMMERSIVE VR ’22 și acces sunt disponibile AICI: https://eventbook.ro/other/bilete-bidff-shorts-vr-22

BIDFF Shorts ’22 aduce 26 de filme de scurtmetraj, ce concurează în cele două competiții, națională și internațională, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și  Cel mai bun film internațional. Proiecțiile calupurilor de scurtmetraje din Competiția internațională se desfășoară la Grădina cu Filme – Cinema & More (8 septembrie), Cinema Elvire Popesco (9 & 10 septembrie) și Cinema Muzeul Țăranului (10 septembrie), iar accesul se face pe bază de bilete disponibile pe platforma Eventbook. La Competiția românească, desfășurată pe 9 septembrie la Fabrica Grivița, accesul publicului este gratuit.

Juriul BIDFF 2022 este format din este format din Omari ‘Motion’ Carter ( UK), Katia Pascariu (RO)- actriță, performeră și activistă cultural și Monica Stan (RO) – scenaristă și regizoare.


BIDFF Expand ’22, programul de formare al festivalului, invită artiștii și publicul la patru evenimente coordonate de profesioniști renumiți în domeniu, ce se vor desfășura la Centrul Național al Dansului. Britanicul Omari ‘Motion’ Carter va conduce Atelierul de videodans Screendance Lab (9 – 11 septembrie) dedicat creatorilor din industria de film și dans. Publicul este invitat la trei conferințe remarcabile, cu acces liber: „Provocând genurile. Producția unui film de dans” (10 septembrie), un dialog profesional între Simona Deaconescu (coregrafă și regizoare) și Anda Ionescu (producătoare), „Coreomanie: Scene de extaz și revoltă” (10 septembrie), prezentată de scriitoarea și cercetătoarea Kélina Gotman (UK/CA) și „Un dans al urgenței (11 septembrie), o prelegere pentru care vine în România Bogomir Doringer (SRB/NL), curator și coordonator al departamentului de educație și cercetare al Nxt Museum din Amsterdam.

Detalii despre BIDFF EXPAND și înscrieri sunt disponibile AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022


BIDFF Community ’22, secțiune în premieră în cadrul festivalului, ne invită împreună cu scenaristul Adrian Ionescu la o plimbare inedită prin legendarul cartier Obor, o zonă bucureșteană cu o istorie culturală bogată: „Tur ghidat prin Oborul cinematografic” (9 – 11 septembrie). Evenimentul poziționează spațial punctele cinematografice din cartier și include un dialog despre fragmente de peisajul Oborului surprinse în producții cinematografice românești din diverse perioade.

Detalii despre tur și înscrieri pot fi consultate AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022

Totodată, prin parteneriatul cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF Community va desfășura proiectul „Dans pe film pentru vârsta a patra” la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, cu o selecție curatoriată de Paul Dunca/Paula Dunker.


Pe 11 septembrie, la finalul festivalului, BIDFF invită publicul la Gala Premiilor BIDFF 2022, urmată de proiecția scurtmetrajelor alese câștigătoare în cadrul celor două Competiții, internațională și națională. Evenimentul va fi prezentat de directorul artistic al festivalului, Simona Deaconescu, alături de o parte din membrii juriului. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă în aer liber, la Grădina cu Filme – Cinema & More, câteva dintre cele mai bune producții cinematografice prezentate în festival.

Detalii despre eveniment și acces sunt disponibile AICIhttps://www.bidff.ro/premiile-bidff-22


Detalii despre evenimente, program, acces și bilete sunt disponibile pe website-ul festivalului la PROGRAM BIDFF ‘22 ( http://www.bidff.ro/romana#program-2022)


BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective

Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul Țăranului, CINEMAX Veranda, Grădina cu filme – Cinema & More, /SAC @ MALMAISON, Centrul Național al Dansului București, Fabrica Grivița, ADO – Asociația Artă pentru Drepturile Omului, Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Susținător: Conceptual Lab by Theo Nissim


*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

**Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro . Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.