Magazinul de cărți rare din… Las Vegas

  • Soția lui Paul Auster, în apărarea femeilor care scriu
  • Un volum dedicat dragostei lui Bukowski pentru alcool
  • Magazinul de cărți rare din… Las Vegas
  • Azi, la Humanitas de la Cișmigiu

 

În ultimii ani am asistat la o revenire în atenția publică a eternei bătălii între sexe, cu accent pe unele manifestări cu tentă feministă, în domenii diverse, inclusiv în literatură. Pe acest aspect se axează și recenzia celui mai recent roman al lui Siri Hustvedt, Memories of the Future, recenzie pe care am găsit-o pe site-ul iNews. Siri Hustvedt este o scriitoare americană, al cărei roman O vară fără bărbați a apărut în traducere și la noi. Este și soția scriitorului Paul Auster, lucru pe care am simțit nevoia să îl menționez, cu toate că este un detaliu care, o spune chiar ea, de multe ori, a pus-o în umbră și i-a atras remarci nepotrivite. În titlul recenziei amintite, este citată ea spunând: ”Există o credință morbidă potrivit căreia femeilor le lipsește imaginația”. Iar în subtitlu, autoarea articolului explică: ”Noul roman al lui Hustvedt, Memories of the Future, abordează condescendența bărbaților față de femei”. Sunt oferite apoi detalii despre acest nou roman al scriitoarei americane, despre forma în care este scris – memoriile personajului feminin principal, o abordare bine primită, spune ea, dacă aparține unui scriitor, dar privită cu dispreț, dacă aparține unei scriitoare; despre subiect, care este și el unul sensibil, pe alocuri, fiind vorba inclusiv despre un abuz sexual, și despre altele, pe care vă las să le citiți singuri. Revenind la titlu, evident, Siri Hustvedt apără partea feminină și spune că soluția în cazul unor atacuri, fie ele și verbale, este să ripostezi, să nu plângi și să nu cazi în stereotipurile comportamentului feminin. Acest nou roman al ei se găsește și în librăriile noastre, deocamdată, doar în limba engleză. Cât despre eterna înfruntare dintre sexe… este un subiect vast, care probabil că nu se va termina niciodată. Iar adevărata soluție, zic eu, este să acceptăm că suntem diferiți.

**

Pe site-ul Independent mi-a atras atenția un titlu: ”De la Bukowski la Hemingway: există o problemă în felul în care îi idolatrizăm pe scriitorii bețivi”. Articolul s-a dovedit a fi o recenzie a unui alt volum recent apărut, intitulat Charles Bukowski, On drinking. Este vorba despre o colecție de creații ale acestuia, poezii și extrase din scrisori și romane, pe tema legendarei sale iubiri pentru sticla cu alcool. ”Cu o copertă drăguță, care face ca alcoolismul să pară un posibil cadou de Ziua Tatălui”, spune autoarea articolului, vorbind despre ediția britanică a cărții, apărută cu doar câteva zile în urmă. Dacă cineva putea oferi o descriere onestă a amestecului de euforie, nefericire și umilire dat de băutură, acela e Bukowski, mai spune ea. Sunt reamintite apoi unele episoade critice din viața renumitului scriitor, episoade cauzate de consumul lui excesiv de alcool. Este citat și un alt volum, în care se vorbește despre aceeași pasiune pentru alcool a scriitorilor John Cheever, Tennessee Williams, John Berryman, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald și Raymond Carver. Revenind la On Drinking, este menționat apoi și sexismul din scrierile lui Bukowski, unele dintre ele redate chiar în acest volum. Iar în final autoarea spune un lucru în privința căruia îi dau dreptate: există destule lucruri plăcute în scrierile lui Bukowski, dar această colecție de creații despre alcool riscă să aducă în prim plan un fetiș retro și să constituie un material obscur. 

**

Unii merg la Vegas pentru jocurile de noroc, alții, să cumpere cărți foarte rare – este titlul unui alt articol din Independent. Este vorba despre o librărie care, așa cum se spune și în titlu, vinde exemplare rare și foarte scumpe ale unor cărți, amplasată în orașul în care te-ai aștepta cel mai puțin. Cu 11 ani în urmă, soții Bauman, care dețineau un magazin de cărți rare în Manhattan, s-au gândit să deschidă unul și în Las Vegas. Și s-a dovedit o afacere profitabilă, deși pare greu de crezut că, după o noapte într-un cazino, cineva s-ar gândi să cumpere… cărți. Mai ales că librăria lor este amplasată chiar lângă un magazin scump de haine de bărbați și peste drum de un magazin de pantofi. Totuși, se pare că lucrurile funcționează. Se pare că unul dintre cei care le-au trecut pragul a dat nu mai puțin de 400.000 de dolari pe un exemplar din Marele Gatsby și pe unul din Istoria triburilor de indieni din America de Nord, dintr-un foc. Un bărbat calm, în pantaloni scurți, șlapi și tricou, se mai spune în articol, a plătit 15.000 de dolari pe o ediție rară a Huckleberry Finn, iar câteva săptămâni mai târziu s-a întors să cumpere cu 17.000 de dolari o primă ediție a romanului De veghe în lanul de secară. Exemplele continuă, chiar dacă nu toate cărțile lor sunt atât de scumpe. Unii vizitatori au devenit clienți fideli ai acestui magazin și sunt redate câteva povești interesante ale unora dintre ei. Se explică și de ce anumite ediții ale unor volume sunt foarte valoroase… per ansamblu, o lectură plăcută acest articol.

**

Dintre evenimentele litarare care se întâmplă la noi săptămâna aceasta, vă recomand lansarea de carte care va avea loc azi, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este vorba despre romanul Misterul Henri Pick, de David Foenkinos, apărut recent la Editura Nemira. ”Un bibliotecar francez se hotărăște să strângă cât mai multe manuscrise nepublicate. Printre ele, o tânără editoare descoperă o capodoperă scrisă de un anume Henri Pick. Acesta, din câte se află odată demarată investigația, nici n-ar fi citit, nici n-ar fi scris niciodată altceva decât meniuri. Să fi avut el o existență secretă? În căutarea autorului necunoscut, stins din viață, o anchetă literară plină de suspans se transformă pe negândite într-o comedie. Morala? Un roman poate să dea peste cap viața cititorilor lui!” Astfel sună prezentarea de pe pagina FB a evenimentului. ”O să mergem împreună pe urmele lui Henri Pick, o să străbatem biblioteci și o să intrăm în spații nemărginite”, ni se mai spune acolo. Vor fi prezenți Adina Dinițoiu, Cristina Bazavan, Raul Popescu și Dana Ionescu, redactor șef Nemira. Un mod foarte plăcut de a începe săptămâna, zic eu.

Surse foto: independent.co.uk și FB

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.