Department Q: The Keeper of Lost Causes / Kvinden i buret (2013)

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 8.03.2019 în rubrica Cinerama și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Filmele nordice au devenit meniul principal atunci când timpul îmi permite și pentru azi am ales prima parte dintr-o serie polițistă scandinavă formată din patru părți, numită The Q Trilogy.

Dacă ești fanul serialelor polițiste americane și n-ai văzut nimic din producțiile nordicilor, îți recomand să începi cu seriale precum Bron, Modus sau The Killing (le găsești online pe site-urile cu Torrentzi și majoritatea au subtitrare în engleză, dar unele sunt și pe site-urile online din România). În ceea ce privește filmele, găsești o grămadă pe IMdB ca să-ți faci o idee.

Department Q: The Keeper of Lost Causes / Kvinden i buret e unul dintre filmele care te face să vezi diferența dintre un film polițist american și unul scandinav, începând cu psihologia personajelor, acțiune și plot. Americanii preferă bubuiala, zgomotele puternice, evenimente cu impact iminent/devastator, o mentalitate nefastă de sinucigași (își trimit 80% din oamenii din departamentul de poliție pe urmele inamicului/ infractorului, care sunt și căsăpiți), urmăririle care nu se mai termină și în timpul cărora e distrus jumătate de oraș, apoi au loc răpirile și nominalizarea eroului absolut (păpușel sexos și rebel cu ceva probleme la mansardă), cel care urmează să ducă povestea la bun sfârșit. Nu în ordinea asta, dar ai înțeles ideea.

În unele filme polițiste mai vezi și o cervicală și o inghinală dezgolită brutal, că na, n-ai cum să scoți un film fără puțin sex, ăsta știi sigur că vinde chiar dacă ai scos o dramoletă pentru fanele Bravo, ai stil! În filmul ăsta, în schimb, nu avem un păpușel sexos, ci unul cam șleampăt și căruia îi lipsește speranța din ochi. Asta da trăsătură la un erou de film polițist! Îl cheamă Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) și viața lui nu e tocmai ce și-a dorit, a primit un glonț în cap în timpul unei misiuni și asta l-a cam zdruncinat din toate punctele de vedere, supraviețuind însă. E transferat la un departament care se ocupă cu închiderea cazurilor nerezolvate sau rezolvate rapid, din pix. Nu pare, așadar, genul de om care să salveze planeta, e singuratic și deprimat. Aici, Carl deschide cazul unei femei politician care pare să se fi sinucis, deși circumstanțele sunt altele. Împreună cu asistentul său, Assad (Fares Fares), care e și el un personaj bine construit, vor da de bucluc și vor degropa morții, cum ar veni. Nu avem nici bubuieli, nici mașini ciocnite, nici aplauze în mijlocul mulțimii. Scandinavii preferă să ”chinuie” în tăcere spectatorii, fără să le atragă atenția cu efecte vizuale bombastice.

Department Q: The Keeper of Lost Causes / Kvinden i buret merită văzut și recomand și următoarele trei părți din serie: Department Q: The Absent One/Fasandræberne, Department Q: A Conspiracy Of Faith /Flaskepost fra P, The Purity Of Vengeance / Journal 64. 

Nota de pe IMdB e de 7,2, dar eu i-aș da un 9, e prea bun!


Regia: Mikkel Nørgaard

Distribuția: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter, Per Scheel Krüger


Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.