Lectura, recomandată ca tratament

  • Cărțile ne pot vindeca de singurătate
  • Romane și povestiri de citit înainte de a vizita New York
  • 100 de cărți de reținut din 2018
  • Scriitori care ne spun cum au ajuns să scrie unele romane celebre
  • Lansarea unui roman vândut într-un milion de exemplare, în câteva luni

–  câteva articole care vă pot ajuta să evadați din cotidian, chiar și pentru scurt timp.

Încep azi cu un articol de pe theguardian.com, care mi-a plăcut foarte mult prin ideea nouă pe care o transmite și mai puțin prin realitatea situației. Este vorba despre un aticol intitulat: ”Dacă singurătatea poate fi vindecată prin cărți, de ce închidem bibliotecile?” Se întâmplă în Marea Britanie, unde guvernul a decis să taie o sumă mare din fondurile alocate culturii, în  general, și susținerii bibliotecilor, în particular. Urmare a acestei decizii, au avut loc chiar proteste de stradă. ”Citim să știm că nu suntem singuri”, așa își începe articolul Arifa Akbar, citându-l pe CS Lewis, și continuă cu prezentarea unui studiu recent care arată, pentru prima dată, că cititul poate combate sentimentul de singurătate și senzația de excludere socială. Mai mult, cititul poate ajuta la menținerea sănătății minții și chiar poate opri evoluția demenței. Studiu ar fi însoțit de ample cercetări și documentări, iar instituțiile care l-au făcut recomandă guvernului să investească sumele tăiate din bugetul culturii și al bibliotecilor în programe naționale sociale, care să includă încurajarea lecturii, prin diverse acțiuni specifice. Autoarea articolului dezvoltă frumos subiectul și vorbește inclusiv despre felul în care percep generațiile tinere lectura, despre cărți care tratează subiectul singurătății în zilele noastre și cum pot ele să-i ajute pe cei care se simt singuri. Raportul amintit, spune ea, menționează chiar un program derulat în Coventry, unde medicii generaliști le recomandau unor pacienți să împrumute cărți de la biblioteci, pentru o mai bună sănătate a minții. ”Imaginați-vă cum ar fi ca așa ceva să devină strategie de bază pentru tratarea anxietății sau a depresiei cauzate de singurătate sau de excluderea socială”, spune Arifa Akbar. Vă recomand să citiți articolul integral și să vă imaginați o lume vindecată cu ajutorul cărților. Chiar este o idee minunată.

**

Pe site-ul The Culture Trip m-am oprit asupra unui articol nu tocmai recent, dar care poate fi citit oricând și poate fi util oricând, prin subiectul abordat: 12 cărți de citit înainte să vizitezi New York. Așadar, dacă plănuiți să mergeți în New York, includeți în documentarea voastră și cel puțin câteva dintre romanele și povestirile care vorbesc despre acest oraș devenit el însuși personaj literar și fundal pentru foarte multe povești din cărți. Vă vor ajuta să îl înțelegeți și să-i vedeți farmecul, din mai multe perspective. De pe lista de recomandări din articolul amintit nu lipsește Marele Gatsby, de , pe care vă recomand să o citiți, chiar dacă ați văzut filmul. Scrisul lui  are un farmec aparte, iar o carte are avantajul că poate oferi mai multe detalii decât un film și vă pune imaginația la treabă. O altă recomandare clasică ce are ca fundal orașul New York este Breakfast at Tiffany’s, de Truman Capote. La fel, uitați că ați văzut filmul și cufundați-vă în lectură, nu pentru că vă va oferi ceva nou, ci pentru că vă va completa imaginea pe care deja o aveți de pe ecran. Trilogia New York-ului, de Paul Auster, tradusă și ea la noi, este o altă poveste care va intensifica dorința de a vizita celebrul oraș american. Lista continuă și fiecare volum de pe ea este însoțit de o scurtă prezentare, vă las să o parcurgeți singuri și să vă completați lista cu locuri de văzut în New York, după ce veți citi cărțile.

**

Cred că am mai spus, în general, nu sunt adepta topurilor de diverse feluri, când vine vorba despre cărți, dar există excepții care îmi atrag atenția. S-a întâmplat și zilele trecute, când am găsit pe site-ul The New York Times articolul intitulat 100 de cărți de reținut din 2018. Chiar m-a făcut curioasă și am parcurs întreaga listă, unde fiecare carte este însoțită de copertă și de câteva cuvinte despre ea. Am vrut să văd dacă vreuna dintre aceste cărți s-a tradus deja la noi sau dacă am mai citit despre vreuna dintre ele în ultimele luni. Și dacă este vreuna absolut nouă pentru mine, care mă atrage prin prezentare. S-a dovedit că în acest top 100 întocmit de editorii The New York Times Book Review se regăsesc mai multe cărți despre care am citit în diverse contexte în acest an, motiv pentru care tind să cred că vom mai auzi de ele și, cel puțin pe unele, le vom vedea traduse în curând și la noi. De exemplu, cel mai recent roman al lui The Neighborhood; un volum de eseuri semnat de Zadie Smith, despre care v-am mai povestit și pe care probabil că îl vom găsi tradus la Editura Polirom, care i-a tradus până acum două dintre romane. Mi-a mai atras atenția un roman nou al norvegianului , intitulat Macbeth, în care ”subliniază aspectele noir ale tragediei lui Shakespeare, pe care o transformă într-un thriller plasat în Glasgow, în anii ’70”, se spune în prezentare.  are și el unele romane traduse la noi, la Editura Trei. Exemplele pot continua, cum spuneam, sunt 100 de titluri și chiar vă recomand să citiți, pentru că nu strică să vedem ce se mai scrie în lume și este apreciat, încă înainte de a se traduce la noi.

**

”Unele cărți își transcend autorii. Le citim, discutăm despre ele la cursuri, online sau între noi și, astfel, ajungem ades la o concluzie culturală generală cu privire la ce semnifică ele. Dar adevărul este că doar presupunem. Există un singur adevărat expert, când vine vorba despre un text” – astfel începe articolul intitulat 12 scriitori, despre propriile cărți faimoase, de pe lithub.com. Altfel spus, oricât de mult am încerca să identificăm semnificația unei creații literare, să definim acel ”ce-a vrut să spună autorul”, singurul care poate face asta este chiar scriitorul. Iar în articolul amintit 12 acriitori foarte cunoscuți vorbesc despre tot atâtea romane celebre pe care le-au scris. De exemplu, Kazuo Ishiguro spune, vorbind despre Rămășițele zilei: „A început cu o glumă făcută de soția mea. Trebuia să vină un jurnalist, să-mi ia un interviu, despre primul meu roman. Iar soția mea a spus: N-ar fi amuzant dacă tipul ăsta ar veni și ți-ar pune tot felul de întrebări serioase, solemne despre romanul tău, iar tu te-ai preface că ești doar majordomul meu? Ne-am gândit că e o idee foarte amuzantă. Din clipa aceea, am devenit obsedat de ideea majordomului ca metaforă.” Povestea din spatele romanului continuă, dar vă las să o citiți singuri. Despre Pădurea norvegiană, Haruki Murakami spune că este singurul lui roman realist și că l-a scris intenționat în acest stil, pentru a-și dovedi că poate. vorbește despre Lolita, Jonathan Franzen despre Libertate și Corecții, Philip Roth despre Complexul lui Portnoy și așa mai departe, vă invit să citiți toate cele 12 mărturisiri despre cărți pe care, probabil, cu toții le-ați citit. Dacă nu, poate că acum veți fi convinși.

**

Cum vremea de la noi este zilele acestea una care parcă ne invită să ne refugiem în spații calde, căptușite cu povești, pentru joi, 29 noiembrie, vă recomand o lansare de carte, care va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este vorba despre romanul Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris, apărută recent în colecția Raftul Denisei, a Editurii Humanitas Fiction. ”Roman bazat pe incredibila poveste adevărată a slovacului , tatuator la Auschwitz-Birkenau și a Gitei, femeia pe care a iubit-o, cartea lui Heather Morris s-a vândut în peste un milion de exemplare în doar nouă luni de la apariție (ianuarie-septembrie 2018). Vor prezenta cartea criticul literar Tania Radu, alături de scriitorii și jurnaliștii Ioana Bâldea Constantinescu și Radu Paraschivescu. Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii”, se spune în prezentarea evenimentului, de pe pagina FB a librăriei. Cartea a fost declarată besteller în mai multe țări și este în curs de adaptare TV.

Până una-alta, să nu uităm ce spunea Ray Bradbury: „The problem in our country isn’t with books being banned, but with people no longer reading. You don’t have to burn books to destroy a culture. Just get people to stop reading them.

surse foto: theguardian.com și lithub.com


” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.