Enemy at the gates (2001) – De la împușcat lupi în Urali, la căsăpit naziști în Stalingrad

Povestea lunetistului rus Vassili Zaytsev

1942, Stalingrad. Hitler a început atacurile asupra Uniunii Sovietice, care încearcă să opună rezistență. Hitler pune stăpânire pe întreaga hartă a Europei, în timp ce rușii se mobilizează, aducând trenuri întregi cu soldați, unii dintre ei neștiind să țină arma în mână. Mobilizarea însă nu-i de ajuns, germanii având arme și strategii mult mai puternice decât rușii. Vremea rea, boala, foametea și disperarea par să hotărască destinul Armatei Roșii.

Între timp, printre soldații căzuți la datorie în rafalele carabinelor germane, scapă cu viață Vassili Zaytsev () , un cioban din munții Urali, obișnuit cu împușcatul lupilor, nu a oamenilor. Vassili se împrietenește cu comisarul Danilov (Joseph Fiennes), prins și el în tăvălugul celui de-al Doilea Război Mondial.  Danilov este martor la ”talentul” de lunetist al lui Vassili, care ucide cu o simplă pușcă ofițeri SS unul după altul. Astfel, Vassili ajunge pe prima pagină a ziarelor de propagandă sovietică de război, Khrushchev (Bob Hoskins) fiind în culmea fericirii că, în sfârșit, există unul care poate provoca daune naziștilor.

aka Maiorul Konig

Germanii nu stau cu mâinile în sân, ei chemându-l pe maiorul König (). De aici, începem să vedem diferențele dintre ruși și nemți: maiorul arată impecabil în uniforma sa SS, proaspăt bărbierit, fumând țigări fine, având un calm și un tact ieșit din comun. I se citește în ochi sângele rece și insensibilitatea în fața morții. s-a potrivit excepțional în acest rol.

aka Vassili Zaytsev

De-a lungul filmului,îl vedem pe Vassili târându-se prin canale, țevi de scurgere, dărâmături, fumând țigări proaste, murdar și obosit, la polul opus față de maiorul german pus pe urmele lui. Cei doi încep un joc mortal, de-a șoarecele și pisica, pe fundalul teribil al asedierii Stalingradului. Regizorul, , cunoscut pentru The name of the rose, 7 years in Tibet, Wolf Totem și regizarea mini-seriei The truth about the Harry Quebert affair, stă cam prost la capitolul romantism. Faptul că apare și Tania (Rachel Weisz), nu era cea mai bună idee. Vorbim despre doi lunetiști și despre război, e un pic deplasat să creezi și o poveste de dragoste în aceeași regie; nu știi la ce să te gândești mai întâi: cum se vânează cei doi lunetiști sau la izmenele curajoase ale Taniei, această Xena a rușilor?

Pentru cine a văzut deja filmul, nu știu dacă ați observat, dar Joseph Fiennes are ochii foarte apropiați, iar Rachel Weisz îi are foarte depărtați. Felul în care el se uită la ea, că na, și Danilov era înamorat de această mică făptură cu trancanu’-n mână, este pur și simplu epic. Nu-ți dai seama care și unde se uită și nu știu dacă Annaud și-a dat seama de asta sau dacă a vrut să transmită ceva. Jude Law are ochii poziționați unde trebuie, măcar așa știm că Rachel Weisz se uită la el și nu altundeva.

Lăsând gluma la o parte, filmul este mai mult decât un despre război, este vorba despre oamenii care îmbracă uniformele morții și care își înving propriile temeri. Dragostea față de ”mama Rusia” este doar un pretext pentru Vassili, chiar dacă știe că lunetistul König e mult mai bun decât el, își dă seama că îl poate învinge. Cadrele sunt disparate, fără continuitate, dar tocmai asta cred că a fost ideea lui Annaud, să spună o poveste dezlânată, dar cumva cu același nucleu. De exemplu, îl avem pe Harris în prim-plan, apoi sărim la Fiennes și la Law, apoi la Weisz și Law.

În mare, filmul merită văzut, chiar dacă un cadru cu un soldat împușcat în cap se repetă de două ori. Mai mult, Vassili Zaytsev chiar a existat în realitate și a ucis peste 225 de soldați germani și peste 11 lunetiști de elită. Filmul regizat de Annaud se bazează, în mare parte, pe cartea scrisă de William Craig- : The Battle for Stalingrad (1973).

Filmul are pe IMDb nota 7,6/10, eu i-aș da un 8 pentru faptul că nu-s americanii în scenariu.


R: Jean- Jacques Annaud

Distribuție: Jude Law, Ed Harris, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Bob Hoskins, Ron Perlman.

Trailer


surse foto: IMDB.com

 

.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.