Semnul bun al lui Banciu: FDP-Protagoniști în educație. Treburi serioase, treburi copilăroase și schimbare în bine

Acest articol a fost publicat de Andreea Banciu pe 31.05.2017 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , .

Când mă pasc gânduri de emigrare, semn că s-a mai întâmplat ceva aberant în România, caut un ceva de care să mă agăț, care să-mi dea răbdare și energie să mă zbat în metrul meu pătrat, pentru oarece schimbare. Nu cred că e cazul să fac lista tâmpeniilor din ultimul an, culminând cu preasfințita oaie turistică. Prostia, incompetența și pisicile sunt virale pe Facebook și fără ajutorul meu. M-am hotărât ca din când în când să vă arăt cu ce-mi clătesc creierii și realimentez bruma de încredere în umanitate. De astăzi, inițiez seria „Semnul bun al lui Banciu”, în care vărs tot optimismul de care sunt în stare și vă povestesc despre chestii bune, care chiar să întâmplă și care care puteți contribui.

Pe cei de la Asociația FDP-Protagoniști în educație i-am descoperit în decembrie, când nu știam ce să fac cu ziua mea de naștere și am decis să o fac cadou unor oameni care ar avea nevoie mai mare de ea decât mine. Avem deja două pisici, nu prea ne mai trebuie nimic, aș zice. FDP era fix ce căutam eu, pentru că ating una dintre problemele cu bătaie lungă, care mă rod de ceva vreme: ghidarea copiilor din familii defavorizate, susținerea pentru ca aceștia să își termine școala și să aibă o minimă șansă de a ajunge adulți funcționali și independenți. Par sumbră, dar nu vorbesc eu, ci statisticile INS de la începutul anului școlar 2016-2017, iar FDP avea dreptate: „Sărăcia, nivelul de studii scăzut al părinților, lipsa conștientizării importanței școlii sunt factori care duc la abandonul școlar.” Unul dintre programele FDP, „Școală După Școală”, a fost genul de proiect pentru care am simțit nevoia să-mi adun prietenii, neamurile și colegii și să îi șantajez emoțional, individual și colectiv, și să dau mai departe: „Prin participarea zilnică la programul Școală După Școală, copiii sunt ajutați de profesori și voluntari să-și facă temele, participă la activități nonformale, iau o masă caldă, iar împreună cu părinții participă la ședințe de consiliere.”

Ne place, nu ne place, realitatea e că există categorii sociale care au nevoie de ajutorul nostru, nu de strâmbatul elitist din nas și de comentariile acide despre electoratul PSD. Realitatea e că există o clasă de mijloc (firavă, dar e acolo), care trebuie să nu piardă contactul cu societatea în care trăiește, care ar fi recomandat să iasă din bula confortului și a indignării de pe Facebook și să se uite în jur. FDP este genul de ONG pe care vă recomand să-l urmăriți și căruia, când și cum se poate, să îi dați o mână de ajutor, pentru că au multe chestii de oferit: prevenirea abandonului școlar, promovarea ocupării durabile și dezvoltarea inițiativelor de economie socială sunt cele trei principii pe care se bazează activitatea lor și, dacă e să mă întrebați pe mine, sunt cele trei principii esențiale pentru schimbări fundamentale în societate.

Apropo de ideile lor și de ce pun la cale, dacă sunteți la Cluj pe 1 iunie, FDP organizează evenimentul “ZBOARĂ ALTFEL. #avioanedehartie DĂRUIEŞTE BUCURIE!”, un moment bun de respiro pentru puștime și pentru părinți, care vor construi împreună avioane de hârtie, vor participa la concursuri, e și tombolă! Citez din ei, pentru acuratețe și din profundă lene:

„Scopul acestui eveniment este să mobilizăm resursele necesare pentru ca 30 de copii din familii defavorizate din Pata Rât să participe la activităţile din cadrul „Şcolii de vară” organizată anual de Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj. Aceşti copii sunt susţinuţi cu greu la şcoală de către părinţi din diferite motive, mulţi dintre ei fiind la risc de abandon şcolar.  Copiii au nevoie să continue procesul educaţional şi pe parcursul vacanţei estivale şi în  acelaşi timp să se bucure de activităţi specifice vârstei lor. Pe parcursul „Şcolii de vară” copiii îşi dezvoltă abilitățile de viaţă, vor dedica timp recuperării lacunelor şcolare, se vor bucura de „excursii” inedite (la restaurant, în parc, la salină) şi îşi vor explora creativitatea prin joc, desen, modelaj şi muzică.”

Dacă vă tentează ideea, iată ce puteți face: participați la eveniment şi susţineți cu o donaţie “Şcoala de vară” pentru 30 de copii din Pata Rât; dacă nu puteți participa la eveniment, susţineți “Şcoala de vară” cu o donaţie cu cardul sau transfer bancar; dați mai departe, pe Facebook, Twitter, Insta, ce vă pică în mână. Toți avem cunoștințe sau o rudă la Cluj.

Detalii despre eveniment găsiți aici, Vă propun să urmăriți ce mai fac, aici și aici.

Mai am de arătat inițiative care-mi plac și, dacă vă simțiți inspirați, nu ezitați să-mi povestiți despre alte chestii bune care se întâmplă și care poate trec neobservate.

Alde Banciu

Surse foto, aici și aici.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.