In onore di Marta Petreu

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 6.04.2017 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , .

În zilele de 4 și 5 aprilie 2017, Departamentul de Studii literare, lingvistice și comparate din cadrul Universității de Studii din Napoli (Università Degli Studi di Napoli „L’Orientale”), în colaborare cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, au organizat o sesiune de comunicări despre opera Martei Petreu, laureată a numeroase pre­mii naţionale și ale cărei volume (poezie, romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, stu­dii asupra culturii româneşti) au fost traduse şi publi­cate în țări precum Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia sau Elveţia.

În Italia, Martei Petreu i-au apărut volumele Cioran sau un trecut deocheat (2015) și De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească (2016), amîndouă la Editura Orthotes, precum și volumul de poeme Apocalipsa după Marta (2016, Editura Joker.

 

Sesiunea de comunicări a avut loc la Università Degli Studi di Napoli „L’Orientale”.

Au participat, alături de Marta Petreu: Giancarlo Baffo (Università di Siena), Camelia Sanda Dragomir (Universitatea „Ovidius” din Constanța), Antonio di Gennaro, Ovidiu Pecican (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca), Mattia Luigi Pozzi (Università Catolica del Sacro Cuore, Milano), Irma Carannante (Università dell‘Orientale), Amalia Pecican, Magda Arhip (Università dell‘Orientale), Amelia Natalia Bulboacă, Diego Giordano (Orthotes), Giovanni Rotirori (Università dell‘Orientale), Augusto Guarino (coordonatorul Departamentului de Studii literare, lingvistice și comparate/ Università dell‘Orientale) și Giampiero Moretti (coordonatorul Departamentului de Științe umane și sociale).


Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literară „Echinox” ; e membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale „Apostrof”. Este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi redactor-şef al revistei Apostrof, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din România. Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti.

A debu­tat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi ver­bele. Alte volume de poezie: Dimineaţa tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006); Asta nu este viaţa mea (2014). Ca eseist şi istoric al filosofiei româ­neşti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la faţă a României” (1999); Ionescu în ţara tatălui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009).

A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti. A gîndit şi alcătuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură (Nae Ionescu, Bucur Ţincu, Constantin Rădulescu-Motru, Radu Stanca, D.D. Roşca, Alexandru Vona ş.a.).

În 2011, Editura Polirom a iniţiat seria de autor „Marta Petreu”, în care au apărut pînă în prezent: romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului (Premiul „Cartea Anului 2011” acordat de România lite­rară şi Fundaţia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România); Apocalipsa după Marta (integrală a poeziei editate pînă în 2011); Cioran sau un trecut deocheat; De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească; Filosofia lui Caragiale; O zi din viaţa mea fără durere; Ionescu în ţara tatălui; Jocurile manierismu­lui logic; Filosofii paralele; Biblioteci în aer liber; Asta nu este viaţa mea (poezie); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian.

În 2016, în colecţia „Eseuri şi confesiuni” a Editurii Polirom a apărut volumul Generaţia ’27 între Holocaust şi Gulag. Mircea Eliade şi Klaus Mann despre generaţia tînără.

De curînd, de asemenea în colecţia „Eseuri şi confesiuni”, a apărut ediția a III-a revăzută și adăugită a volumului Despre bolile filosofilor. Cioran.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.