Yōko Ogawa – Profesorul și menajera

Nu sunt mulți dintre noi care pot spune că iubesc matematica, cel puțin nu pe cea pe care o știm de la școală. În am găsit, în 2015, un roman fascinat de numere. Humanitas Fiction a adus din literatura niponă un volum al lui Yōko Ogawa numai bun de citit în seri de iarnă.

profesorul_si_menajeraProfesorul și menajera e povestea a trei oameni care au reușit să găsească în matematică o legătură de viață. O firmă de menajere dintr-un oraș mic o trimite pe cea mai tânără angajată la unul dintre cei mai dificili clienți. Profesorul stă într-o căsuță neîngrijită în curtea din spate a unei doamne care-i lasă menajerei o primă impresie dezolantă: omul de care trebuie să aibă grijă este un bătrân cu pierderi de memorie. Într-un mod ciudat, cei doi fac cunoștință în fiecare zi printr-o discuție despre numărul de la pantofi al femeii și, uneori, despre numere de telefon.

După ce am stat o vreme cu Profesorul, mi-am dat seama că, atunci când eram încurcată și nu știam ce să spun, începeam să vorbesc despre numere, un obicei pe care-l preluasem inconștient de la el. Era metoda creată de el pentru a interacționa cu ceilalți. Numerele reprezentau mâna dreaptă pe care o întindea interlocutorului, dar și un veșmânt care-l proteja de restul lumii.

Ca să nu uite lucrurile importante, de vreme ce memoria lui durează 80 de minute, Profesorul își lipește bilețele pe cele trei costume pe care le are. Când află că menajera are un copil, calmul lui dispare și o roagă pe femeie să-l aducă la lucru, căci un copil nu trebuie să stea atâta vreme singur. Astfel, Radical (botezat așa de Profesor) ajunge să-și facă temele cu gazda, care îi învață pe amândoi, mereu, lucruri surprinzătoare despre numere. Treptat, cei doi îl simt pe bătrân ca făcând parte din familie și suferă în momentul în care femeia trebuie să muncească în altă parte – din fericire pentru ei, noua menajeră a Profesorului nu se descurcă.

Am desprins bilețelele de pe costum, unul câte unul. Multe erau acoperite cu formule și simboluri matematice de neînțeles, dar, în afară de acestea, erau câteva care purtau mesaje importante, fără numere. (…)
– Începem cu ăsta?
Profesorul a copiat pe un nou bilețel, citind încet ca pentru el: „Memoria mea durează doar 80 de minute.”

Profesorul este omul trecut prin viață, calculat, calm, care vorbește despre matematică într-un mod încântător și inteligibil și care descoperă că, în ciuda disconfortului în public, îi place compania. Pare împăcat cu afecțiunea sa și se bucură de prezența lui Radical într-un mod care mă face să cred că propria lui copilărie a fost strictă și fadă. Menajera se obișnuiește puțin prea ușor cu felul de-a yoko ogawafi al Profesorului și cu familiaritatea dintre ei trei. Din acest punct de vedere, povestea e un soi de Disney story, în care ea, chiar dacă a încălcat contractul, e chemată înapoi, ca fiind singura pe care Profesorul o agreează. Altfel, romanul este unul cald și senin, care te ține prins între pagini, fără să-ți consume energia și fără să te pună în fața unor idei apăsătoare.

Dacă nu v-ați gândit niciodată că matematica are farmec, ar trebui să citiți acest volum. Minunea mea a fost întotdeauna geometria; desigur, până la această carte din . După ce veți fi aflat de numere prietene, gemene sau triunghiulare în felul în care Profesorul le explică celor doi învățăcei, probabil veți începe și voi, ca și personajele, să dezbateți în minte un număr văzut aiurea, pe vreun ambalaj sau într-o vitrină.

Titlu: Profesorul și menajera
Autor: Yōko Ogawa
Editură: Humanitas Fiction
Colecția: Raftul Denisei
Traducător: Anca Focșeneanu
Apariție: 2015
ISBN: 978-973-689-937-9
Preț orientativ: 24 lei

* Sursă foto copertă, foto autor

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.