Vând kilometri din Petrila până-n Mongolia.

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 27.02.2016 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , .

26.000 de kilometri parcurși și sute de fotografii incredibile

bookpic-vand-kilometri-coperta-de-radu-florian-mihai-45299Ca o iubitoare de motoare ce sunt, n-am putut rata cartea lui Mihai Barbu – Vând kilometri, ediția a V-a revăzută și readăugită la editura Art, 2015. Este, mai mult sau mai puțin, un jurnal de călătorie, scris sub forma unor scrisori adresate către mai multe persoane din viața călătorului.

Cartea mi se pare fascinantă la nivel grafic (fotografiile din călătorie aparțin lui Mihai Barbu) și m-au impresionat cele 482 de pagini care descriu cu acuratețe tot ceea ce se întâmplă pe ruta Petrila – Mongolia. Este nevoie de foarte mult curaj pentru a face asta și trebuie să ai o doză de teribilism care te scoate din zona de confort. Mihai Barbu a hotărât să parcurgă cei 26.000 de kilometri până la destinație călare pe super-motorul Doyle, un BMW F650GS Dakar din 2000; o motocicletă puternică, enduro, construită pentru drumuri aride, 652cc, 172km/h, 106,9 mph, de-aici vine și denumirea „Dakar” – circuitul celebru de motociclism Paris-Dakar. Mongolia.ro-13-1024x682Doyle a făcut față cu brio, fiind genul de motocicletă ideală pentru condiții extreme de vreme, cu dezavantajul că este puțin cam grea și dificil de manevrat dacă o scapi din control (lucru recunoscut și de Mihai în carte). Așadar, 13 țări, 26.000 km, pe o perioadă de aproape patru luni de mers pe drum, vizitând Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Turcia, Bulgaria. Ceea ce trebuia inițial să fie un road-trip alcătuit din patru oameni, a devenit șansa unui singur om de a porni pe cont propriu la drum.

Mongolia.ro-22-1024x682Titlul „Vând kilometri” prezintă ideea finanțării a călătoriei lui Mihai: drumul care avea 21.000 de km la început, era împărțit în parcele de 500km. Cine voia să sponsorizeze călătoria (Mihai s-a adresat motocicliștilor și pasionaților de aventură) dona 50 de euro și primea povestea celor 500 de km parcurși, abțibild pe parbrizul motocicletei, fotografii și o piatră de pe drum. Totalul sumei cheltuite pe drum? 5.200$, fără să adăugăm banii pentru vize și pentru echiparea motocicletei. Totul a meritat pentru ca această minunată experiență să prindă viață sub roțile lui Doyle. Întrebat fiind de ce a ales motocicleta ca mijloc de transport până-n Mongolia, Mihai a răspuns: „Pentru că așa mă deplasez, pentru că nu văd cum m-aș deplasa altfel.” Motocicleta devine parte din om, un membru al familiei, îți este imposibil să nu o faci părtașă la tot ceea ce faci și oriunde vrei să ajungi.

Drumul prin cele 13 țări vizitate n-a fost lipsit de probleme tehnice: radiator spart de 6 ori, pompa de apa schimbată de 2 ori, conductă de frână spartă. Jumătate din bagajul lui Mihai era compus din scule și piese de schimb pentru Doyle.

Mihai a fotografiat tot ce a prins, iar calitatea fotografiilor este incredibilă, aproape că te face să trăiești din fotoliu întreaga lui experiență.

Recomand cartea tuturor celor care vor să facă ceea ce a făcut Mihai; textele sunt potrivite pentru „jurnalul” de călătorie, iar fotografiile postate pe Mongolia.ro au tot ceea ce trebuie ca să câștige titlul de „Cel mai bun blog foto” (ceea ce s-a întâmplat în 2010, la RoBlog Fest).

Vizitează Mongolia.ro și vezi întregul album de călătorie.

Editura Art, 2010-2015, ISBN 978-606-710-197-3.

surse foto&text: BMWBlog, Mongolia.ro, editura Art

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.