Semnele bune orientate spre International Wine Contest Bucharest

Avem plăcerea să fim partenerii unui important eveniment cultural, chiar dacă nu vom promova cartea, o piesă de teatrul sau un concert de muzică, așa cum am obișnuit până acum. International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, ține de cultură și promovează zonele viticole, cu poveștile din crame, unde, de ce să nu recunoaștem zâmbind, s-au scris multe opere literare și muzicale.

 newsletter header-01+

(ONVPV) anunţă o nouă ediţie a (), ce se va desfăşura în perioada 26-29 mai la Focşani, judeţul . Odată cu ediţia din 2016, devine primul concurs din lume sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise.

 

„Vinul este o resursă imensă. Economică şi identitară. Să îl privim din această perspectivă.”, afirmă , CEO . “IWCB este, fără îndoială, un câştig important pentru întreaga comunitate a celor care lucrează cu vinul, dar şi pentru publicul larg. Mai mult, datorită ratei anuale de creştere de aproximativ 40%, avem încredere că IWCB poate ajunge una din cele mai importante competiţii de profil din lume, atrăgând, astfel, atenţia asupra ţării noastre.”, completează .

Începând cu acest an, IWCB devine concurs itinerant, deplasându-se la fiecare ediţie într-o altă zonă viticolă, iar anul acesta se va desfăşura la Focşani, în mijlocul celui mai mare bazin viticol românesc – , oferind astfel posibilitatea juraţilor şi jurnaliştilor străini să cunoască această importantă regiune viticolă a României.

 Catalin Paduraru_1 

Vrancea viticolă dintr-o privire:

Suprafaţa totală cu viţă de vie pentru vin: 26.258 ha, din care, conform Registrului Plantaţiilor Viticole (RPV):

  • 430 ha, adica 9,2 %, au destinaţia de producţie DOC (Denumire de Origine Controlată)
  • 516 ha, adica 40%, au destinaţia de productie IG (Indicaţie Geografică)

Suprafaţa DOC autorizată în anul 2015 pentru obţinere de vin de calitate DOC: 1540 ha, cu o creştere cu 360 ha faţă de 2014

Suprafaţa IG autorizată în anul 2015 pentru obţinere de vin de calitate IG: 970 ha, cu o creştere de 110 ha faţă de 2014

Numărul operatorilor autorizaţi (înregistraţi) în 2015:

  • să producă vin de calitate DOC = 151
  • să producă vin de calitate IG = 201

Suprafeţe înfiinţate până la 31.12.2015 prin reconversie/restructurare prin Programul Naţional de Sprijin (PNS) în sectorul vitivinicol 2009-2013 şi Programul Naţional de Sprijin 2014-2018: 2.179ha

4

Producţia de vin estimată pentru anul 2015: 323.289 hl, din care:

  • pentru IG: 35.356 hl
  • pentru DOC:  54.774 hl
  • pentru vin de masa: 233 159 hl

Numărul de cultivatori înregistraţi în Registrul Plantaţiilor Viticole: 29.995, din care:

  • 707 persoane fizice care exploatează 21.673 ha
  • 288 persoane juridice care exploatează 4.585 ha

IWCB 2016 va avea 7 comisii de jurizare, fiecare având în componenţă 3 juraţi străini şi 2 juraţi români.Juraţii din străinătate sunt specialişti proveniţi din ţări cu pieţe mature sau în creştere, precum: SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Moldova, Ungaria, Australia, Slovenia, Grecia, Brazilia, Elveţia, Austria, Danemarca, Spania, Rusia, Serbia, Croaţia. Mai mult, trei Masters of Wineşi patru deţinători WSET Diploma (Level 4) au răspuns invitaţiei IWCB de a face parte din panelul de jurizare şi vor adăuga expertiza şi performanţa lor activităţilor de evaluare ale probelor înscrise în concurs.

De asemenea, ediţia 2016 a IWCB va fi privilegiată şi de prezenţa în juriu a unui reprezentant oficial al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Vin (FIJEV) şi de monitorizarea VINOFED (Federaţia Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri).

iwcb banner central 5 fete

Anul acesta, pe lângă tradiţionalele distincţii – Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur şi Medalia de Argint – au fost create premii care să recompenseze pe cei implicaţi în acest domeniu: producători, vinificatori, presă, comunicatori, parteneri.

Sursa statistică: Informaţii primite de la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVPV) / Registrul Plantaţiilor Viticole

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.