Regii timpului

regii timpuluiDe câte ori n-ați dat de gluma aia cum că, dacă nu ți-ai găsit perechea, e posibil ca ea să nu se fi născut încă? Ei bine, Laura Nureldin a luat gluma asta în serios. Regii timpului e un roman savuros, plin de zâmbete și dinamic de la un capăt la altul al… istoriei.

Volumul, apărut în 2015 în colecția Cărțile Arven de la Herg Benet, o are pe Mora în rol principal contemporan, apoi pe Alex, sau băiatul cu teleportarea. Și apoi pe . Da, fix acel . Se face că Alex a găsit o modalitate de a călători în timp și intenționează să o trimită pe buna lui prietenă în Hollywood-ul anilor ’30, perioadă pe care ea și-ar dori să o cunoască mai bine. Din nefericire, aparatul se defectează și o trimite pe Mora în Persia antică, exact la timp pentru a fi răpită din piață și dusă la palat, pentru ca să-și poată alege noua soție. Predictibil, Mora, cu hainele ei ciudate, accentul diferit și comportamentul de-a dreptul scandalos, îi atrage atenția regelui și, de altfel, a oricui la curte.

Avem o poveste ușoară, fără prea multe dileme existențiale. Firul epic se derulează cronologic (hai să zicem, în cronologia lui Alex, care rămâne în prezent și încearcă să repare aparatul) și destul de logic, în care trecerile înainte și înapoi prin timp devin călătorii cu liftul între etaje. Adevărat, există continue conflicte, fizice ori ba, între personajele din trecut, în care Mora se amestecă, salvându-l pe de tentativele de asasinat parcă prea ușor. Din carte strigă deseori feminismul (femeia salvatoare și dominantă, care îl conduce și învață pe bărbat, care-l îndrumă și sfătuiește, care-i arată lumea nouă), sau un soi de frustrare, având în vedere că regina Mora domină întreg consiliul și, ce să vezi, oamenii de acum câteva mii de ani îi acceptă prezența fără prea multe comentarii.

Și asta nu-i singura dilemă. Se întâmplă că Mora îl aduce în prezent pe Xerxes, din greșeală, iar asta devine motivul pentru care ea se tot plimbă prin timp: regele trebuie să mai apară prin palat, doar că, dacă a trecut odată în prezent, aparatul îl va întoarce de fiecare dată. Numai că unul din oamenii regelui nu ajunge să se tot plimbe așa, deși e adus în prezent la spital. O problemă și mai importantă e aceea a modificării istoriei. La început, Mora și Alex își fac griji că orice intervenție în trecut va schimba iremediabil istoria și, prin urmare, prezentul (gândiți-vă la efectul fluturelui, multiplicat prin 2500 de ani). Apoi, ideea e complet abandonată, iar femeia vindecă oameni, salvează vieți și schimbă mentalități. Ca să nu menționăm cunoștințele ei „de bază” despre limba persană care o ajută să spună fraze teribil de complicate; o variantă ar fi că, după ce trece cu regele prin timp, ceva particule li se amestecă și ea „fură” de la el cunoașterea limbii, însă acest aspect e lăsat la înțelegerea cititorului.

Laura-NureldinDesigur, toate astea pălesc dacă nu ești rău intenționat. Cartea e scrisă cu umor și, în ciuda teleportării, parcă-i văd pe cei de la palat în sufragerie, descoperind telefonia mobilă. Mirarea anticilor la întâmplările din prezent e savuroasă și credibilă, iar glumele, ironiile și înțepăturile între protagoniști sunt firești și par potrivite întotdeauna. Povestea ar sta bine într-un film de Hollywood, în care orice e posibil. Până atunci, pentru cei care nu se tem să râdă singuri, în metrou, cu o carte în brațe, poate fi alegerea potrivită.

Titlu: Regii timpului
Autor: Laura Nureldin
Editură: Herg Benet
Colecția: Cărțile Arven
Apariție: 2015
ISBN: 978-606-763-003-9
Preț orientativ: 25 lei

Foto: Herg Benet

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andra Pavel

Andra Pavel
A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.