Nominalizare UNITER la Teatrul Excelsior – George Albert Costea în rolul Posner

 

6
Am primit cu bucurie un comunicat de presă care ne informa că actorul a fost nominalizat la Premiile UNITER (ediția 2016), categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea personajului Posner din spectacolul de succes „The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu, producție a Teatrului .

Montat în 2015 (premiera a fost dedicată Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie 2015) pe textul britanicului Alan Bennett, spectacolul regizat de Vlad Cristache, căruia îi aparține, de asemenea, traducerea și scenografia, a impresionat deopotrivă publicul și cronicarii de teatru. Din distribuție fac parte Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, , Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Mihai Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă.

Datorită succesului, mulți selecționeri de festivaluri din țară au introdus „. Poveşti cu parfum de liceu” în programul următoarelor evenimente din anul trecut: Gala VedeTeatru de la Buzău (Diploma de Excelenţă); Festivalul „Ideo ideis” de la Alexandria; Festivalul Internațional  de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași; Festivalul Internațional Fest(in) pe Bulevard din București (Premiul pentru cel mai bun spectacol, secțiunea „Bulevardul comediei”); Festivalul de Teatru „Pledez pentru TINE(ri)” de la Piatra Neamţ; Festivalul Național de Teatru ș.a.

Acesta este un spectacol pentru tineri! Anarhia vârstei, intrigile de cancelarie, relaţiile elevi-profesori sunt suprinse în această comedie de succes despre anii cei mai frumoși ai vieții. Acţiunea se desfăşoară la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent al elevilor de la clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge. De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Prin tehnica sa modernă de predare acesta intră în conflict atât cu Hector, profesorul excentric ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei pentru propria lui plăcere, cât şi cu profesoara Lintott, cu un stil pedagogic mult prea tradiţional. Şcoala devine astfel un „câmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie.

Cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Iar în final, ţinta – Oxford şi Cambridge – să fie atinsă, pentru prima dată în istoria colegiului.

. Poveşti cu parfum de liceu” nu este numai un spectacol despre istorie, ci unul menit să facă istorie!

SemneBune.ro v-a povestit pe larg despre acest spectacol aici.

Următoarele reprezentații ale acestui spectacol sunt programate pe scena Teatrului în data de 31 martie, ora 18:00, și 17 aprilie, ora 11:00.

The History boys. foto Adi Bulboaca (3)

Foto: cu acordul Teatrului Excelsior

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.